Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 december, 2017

Vår julmat för i år blir engelsk & utomhus

För några månader sedan, när jag tillät mig att börja tänka på julen, fick jag en idé om hur vår julafton skulle vara. Jag önskade göra något annorlunda och testa något nytt.

Senaste två åren har vi ätit julmat endast från havet. Vi är 19 i familjen, på min sida, som vi firat med och att skapa så stort julbord med rubbet är ju övermäktigt. Ja vi alla i familjen är delaktiga och bidrar men det blir så galet mycket mat. Att då enas om vad vi alla gillar mest gjorde att det blev sillar, lax på flertalet sätt, skaldjur, sillröror, sillsallad, grönsaker, ostar och så då ett fantastiskt vältrande i godis och kakor.

Detta har varit så lyckat men som den julglade person jag är ville jag göra en annan jul i år för att testa olika. En tanke om att inte ha julbord, dvs gående bord, slog mig. I år blir vi “bara” 17 personer så då kan vi ha en sittande middag.

Då, för några månader sen satt jag å maken framför tv.n efter nedbrottning av barnen och det var väl nåt rätt dåligt program vi kollade på så jag tänkte på annat: julmat! “Ska vi inte ha en engelsk jul med kalkon i år på jul?” frågade jag maken. Han som var rätt inne i programmet och som sagt månader kvar till jul var rätt överraskad av frågan. Men jag fick med mig honom på idéen och sedan dess har vi planerat, bläddrat i min loppisfyndade Nigellas Christmas både en och sjutton gånger, fått med mig släkten och nu är vi på gång. I går köptes kalkonen och schemat för hur vi ska tillreda middagen är klart.

Menyn blir: 2 kalkoner med olika fyllningar, rostad potatis, gravy/sås, tranbärssås, brysselkål med bacon och nötter. 

En helt annan sak som jag så gärna velat göra på jul är att bryta upp och liksom få en uppfriskande paus samtidigt som nystart under själva julaftonens firande. Kanske att vi kan göra något i trädgården under kvällen? Kan vi äta förrätten ute vid en brasa?

Jag har under hösten fått höra om olika företags julsatsningar och förslag på menyer. Återkommande på samtliga (!) var den moderna varianten av dopp-i-grytan dvs en buljong. Buljong ansågs vara en trendgrej inför 2017 men kanske att det var segt i starten och att det nu kommer starkt? Hur som helst – vi kommer fösa ut hela släkten i trädgården, tända marschaller och eldfatet och servera buljong i koppar med oststänger (snurrade smördegspinnar med ost, typ edamer) som snacks till.

Från pressvisningarna av Picard och ICA. Vår variant blir inte lika fancy dancy utan mer klar buljong i mugg. Mustig svambuljong kanske? Inte bestämt det än.

Och hoppsan, mitt i buljongmyset kommer tomten gående över tomten (ha ha) med paket till alla barn under 20!

Sedan, värmda av buljongen, med ny energi av den friska luften och snöbollskrig (snälla låt det vara snö!!!) och kramar av tomten går vi in och lagar maten ihop.

Kalkonmiddagen följs av ostbricka; stilton, brie, vällagrad hårdost, ostkex, päron, selleri, fikonmarmelad med portvin för att sedan avslutas med mandelmusslor med grädde och sylt (hjortron och hallon).

Sedan släpps alla fram till gottabordet som är en mycket viktig del för mig. Dels för att det är så härligt med att få gå och plocka av denna buffé av godsaker men det är i sig som en juldekoration. Så här såg förra årets gottabord ut:

Viktigast är min världsberömda julkola och knäckstrutarna.

Nu har jag möblerat om så denna byrå står i matdelen så gottabordet kommer behöva planeras annorlunda. Får se hur det blir, några dagar har jag på mig att lösa detta…

Ja, det kommer nog bli bra detta eller vad tror ni? Väldigt spännande att testa något nytt i alla fall. Fast Kalle Anka, Karl Bertil, paketleken, dans kring granen och brädspel är med som alltid. Åh, nu fick jag julpirret tillbaka!!!

Comments (2)

  • Försökte införa välkomstglöggen utomhus enligt ditt recept, men jag har inte hört några större hurrarop. Men en utomhustradition har vi uppehållit i mer än tio års tid – utflykt till naturreservat och korvgrillning över öppen eld. Lite överbliven rödbetsallad, glögg av lämplig grad, lite promenad, familj och vänner. Allt för att bryta letargin i TV-soffan efter för mycket mat…………

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.