Vinn & skapa din egna karta av Mapiful

Vinn & skapa din egna karta i samarbete med Mapiful.

Välkomna att öppna den trettonde kalenderluckan och här finner vi vägledande posters från Mapiful.

I dag är ledordet personligt när det kommer till trenden för inredning. Vad kan då vara mer personligt än att ha ett eget unikt minne på väggen i form av en plats?

Är det den stad du bor i, den ort du kommer från eller en plats som betytt mycket för dig? Oavsett så har du möjligheten att skapa just din egna karta med din betydande plats.

mapiful.com skriver du in den stad eller plats, under knappen Designa din egen, du vill ha en kartposter på och sedan får du upp kartan. Du kan ändra text och design efter eget tycke.

Vinn & skapa din egna personliga karta

Två vinnare kan idag vinna varsin unik karta från Mapiful. Vinnarna får presentcheck på kartposter, 50 x 70 cm, värda 1000 kr/st för att skapa sin unika karta, välja design och färg själva.

För att vara med och tävla behöver du svara på frågorna i kommentarsfältet nedan senast i dag 13/12 kl 23.59.

1. Vilket år grundades Mapiful?
2. Vilken geografisk plats skulle du vilja ha en poster över och varför då?

Vinstens värdet är 1000 kr. Vinnarna utses av jury och kan ej överklagas. Vinnarna meddelas på mejl från Mapiful. 

15% Rabatt!!!

En liten julklapp vill jag sända er redan nu! Jag och Mapiful ger tillsammans dig 15% rabatt och gratis leverans på din beställning. Skriv in HELENALYTH15 så får du 15% rabatt i kassan vid ditt köp. Prefekt julklapp!

Vinn en vacker & värmande filt från Falu Rödfärg

Vinn en vacker & värmande filt i samarbete med Falu Rödfärg.

Välkomna till den tolvfte kalenderluckan som omfamnar dig med en värmande filt från Falu Rödfärg.

När du tänker på ett vinterlandskap kan det vara så att en liten röd stuga med vita knutar kan dyka upp i huvudet. Som ett vackert julkort.

Falu Rödfärg har varit med och skapat dessa varmt röda stugor i över 250 år. Nu skapar Falu Rödfärg även värmande filtar som kan omfamna dig i vinterkylan.

Filten Falu Rödfärg är designad av Mia Svalänge och tillverkad av Röros Tweed. Filten är gjord i 100% ull, 135 x 200 cm. Designen innefattar 21 kulörer – vilket speglar antalet naturliga mineraler i Falu Rödfärg.

Vinn en värmande filt från Falu Rödfärg

Nu har du chansen att vinna årets filt från Falu Rödfärg. För att vara med och tävla behöver du svara på frågorna i kommentarsfältet nedan senast i dag  12/12 kl 23.59.

1. Falu Rödfärg har två nya filtar med ny design. Nämn vad minst en av dem heter.
2. Vem skulle du ge en värmande filt?

Vinstens värdet är 3499 kr. Vinnaren utses av jury och kan ej överklagas. Vinnaren meddelas på mejl från Falu Rödfärg. 

 LYCKA TILL!

Vinn stekpanna från Fiskars & stek godare prinskorv till jul

Vinn stekpanna från Fiskars & stek godare prinskorv till jul i samarbete med Fiskars.

Välkommen till den väldoftande elfte kalenderluckan som presenteras ihop med Fiskars.

Om ni någon gång stått och skapat helt julbord vet du hur mycket det är som ska lagas, stekas, kokas, gräddas och gratineras. Utan att överdriva blir det rätt mycket kastruller, stekpannor, grytor och sedan fat och skålar som alla godsaker ska serveras på och ur.

Då vill jag ge dig ett tips som kan vara lite till hjälp: Om du har en både bra och snygg stekpanna och kastrull kan de även agera uppläggningsfat på ditt julbord.

Du hoppar helt sonika över ett steg. Sparar tid och disk.

Extra bra också med ett lock som är genomskinligt så man kan se vad som är i kastrullen så värmen inte släpps ut i onödan. En bonus är att locket också har en silikonkant som gör det tystlåtet och repar inte köksbänken. Silikonkanten har även två olika avrinningsdelar vilket gör det enkelt att hälla ut vätska.

Godare prinskorv till jul

Och när vi då ändå pratar julmat och stekpannor vill jag tipsa om hur du kan få din prinskorv ännu godare och juligare.

När du steker din prinskorv; börja med några bitar bacon i stekpannan. Dels så får stekpannan fett från baconet men främst att korven sedan får ytterligare god rökt smak. Klipp din prinskorv i kryss i ändarna för den där juliga känslan. Stek nu varm och gyllene.

I slutet av stekningen läggs några äppelklyftor i vilket ger fin sötma och friskhet. Gott och vackert.

Och så då direkt på (eller grytunderlägg så klart) julbordet som serveringsfat. Håller ju värmen bättre då också istället för att lägga den varma maten på kall porslinstallrik.

Vinn stekpanna och kastrull med lock

Förutom extra tjock botten och aluminiumtäckt stomme heter serien Hard Face för att den har Fiskars tåligaste beläggning. Detta säkerställer en jämn värmefördelning för det perfekta kok-resultatet. Tål hårda tag!! Tillverkas i Fiskars fabrik Sorsakoski i Finland.

 

Nu har du chansen att vinna ett set med stekpanna och kastrull med lock.

För att vara med och tävla behöver du svara på frågan i kommentarsfältet nedan senast i dag måndag 11/12 kl 23.59.

Vilken varm julrätt skulle du vilja laga i kastrull eller stekpanna från serien Hard Face?

Vinstens värdet är 1800 kr. Vinnaren utses av jury och kan ej överklagas. Vinnaren meddelas på mejl från Fiskars. 

 LYCKA TILL!

Flytta glöggminglet utomhus för bästa vintervärme

Flytta glöggminglet utomhus samarbete med Blossas ekologiska alkoholfria glögg

Jag är en person som dricker glögg från början av november och in i det nya året men de flesta ser nog mest glögg som en passande dryck  just runt jul. Men varför egentligen? I Europa dricker man Gluhwien och Vin Chaud hela den kalla årstiden. Det borde man väl också kunna med glögg? Ja, så klart! Det är ju en perfekt vintervärmare.

Så jag tänkte tipsa om att ta ut glöggen och göra det till en picknick – som ett härligt frostigt glöggmingel med värmande dryck.

Till det måste man ha något att äta som är vantvänligt. Istället för finger food så blir det glove food om man fulöversätter, ha ha!

Smörgåsar är alltid bra picknickmat och vill man göra det med julsmaker är vörtbröd, julskinka, edamerost och rödkål perfekt. Gör dubbelmackor, klä in i smörgåspapper och skär i tu. Vackra, smakrika mackor för en vinterpicknick.

Jag ska erkänna att jag verkligen inte fattar grejen med att ha russin och mandel i glöggen. Gissar att det är ett arv från de kryddor som man smaksätter vinet med för att det ska bli glögg men det är rätt slabbigt kan jag tycka. Mandel och russin ihop är en perfekt kombo men bäst utan att bli dränkt i glögg. Jag tar russin och mandel på sked utanför glöggen.

Jag tänker då på att man kan utveckla detta och lägga till fler godsaker så som hasselnötter, valnötter, vit och mörk choklad, tranbär och ja vad som helst från de hyllorna med torrvaror. Tar alltihop och grovhackar, lägger i burk och blandar.

Blir ett gott, juligt crunch och passar perfekt när man är ute i kylan och vill ha energi. Snyggt blir det också. I med en stor sked och gästerna får ta.

Har du ingen bra termos? Inga problem! Lägg en kökshandduk i ugnen på 120 grader. Häll upp en flaska Blossa ekologisk alkoholfri glögg i en kastrull och värm på. Häll sedan tillbaka med tratt i glöggflaskan. Svep om med den varma handduken och drycken hålls varm.

Alla utefester blir bättre med öppen eld och grill. På vintern är en brasa inte bara bra att grilla över utan även att ha som värmekälla och ljusspridare.

Varför inte testa att grilla prinskorv? Gjorde helt enkelt små juliga spett med prinskorv och katrinplommon. Blev riktigt, riktigt gott.

Jag vet inte om jag är ensam om detta men jag KRÄVER katrinplommon på mina julbord. Det söta torkade katrinplommonet är perfekt till mycket av det salta köttet.

Är det jul och det finns brasa – kan man grilla skumtomtar? Värt att testa i alla fall. Det värsta som kan ske är att det inte faller en i smaken och då får man väl äta dem ”råa”, ha ha! Här hemma blev de i alla fall en dundersuccé!

Det fanns förr en restaurang i Stockholm som hette Brända tomten. Nu vet jag inte om det var tomten som i trädgård eller jultomte men namnet känns rätt här i alla fall…

Att ta en picknick utomhus under det kalla vinterhalvåret blev en fullträff. För både stora och små.

Sådan fantastisk god och mysig vintervärmare!

Vinn tre flaskor Blossa ekologisk alkoholfri glögg

Nu har du chansen att vinna tre flaskor ekologisk alkoholfri glögg från Blossa lagom till jul och vintern.

För att vara med och tävla behöver du svara på två frågor i kommentarsfältet nedan senast i dag söndag 10/12 kl 23.59.

1. All glögg från Blossa görs på samma unika recept som varit en välbevarad hemlighet i över 150 år. En av huvudingredienserna är vin, även i den alkoholfria glöggen där alkoholen varsamt tas bort från vinet, och en unik kryddblandning. Vilka tre huvudkryddor ingår i Blossas klassiska glöggrecept?
2. Hur ser en härlig vinterutflykt ut för dig?

Vinstens värdet är 150 kr. Vinnaren utses av jury och kan ej överklagas. Vinnaren meddelas på mejl från Blossa. 

LYCKA TILL!!!

Vinn textilier till ditt hem från Rosa Huset

Då öppnar vi kalenderlucka nummer nio i samarbete med Rosa Huset och här finns det en massa tyger och produkter i tyg att vinna!

Det är nu när vintern och mörkret kommer vi vill boa in oss, tända ljus och fylla hemmet med goa, mjuka saker i tyg. Gardiner, kuddar, påslakan, dukar mm. Kanske sugen på att uppdatera ditt förråd? Då har du chansen nu, för du kan vinna en presentcheck på hela 2000 kr hos Rosa Huset. Perfekt present till dig själv eller kanske en julgåva till någon?

Perfekt tävling med möjlighet att kunna få nytt till ditt hem eller just vackra ting till juldukningen.

Vinn textilier till ditt hem

För att vara med och tävla behöver du göra och svara på två frågor i kommentarsfältet nedan senast 23.59, lördagen 9/12.

1. När startade Rosa Huset sin webbutik?
2. Hur skulle du duka/pynta ditt julhem med textilier?

Vinstens värdet är 2000 kr. Vinnaren utses av jury och kan ej överklagas. Vinnaren meddelas på mejl från Rosa Huset. 

Lycka till!

Juldukning med lackad servettring som bordsplacering

Då öppnar vi den åttonde kalenderluckan och där finner vi inspiration till juldukning.

Om ni följer mig vet ni att jag älskar att duka bord. Eller ja, jag älskar allt med att ha vänner över, äta en god middag ihop under lång tid och omges av en vacker dukning. Det är väl helheten som är grejen.

Runt jul så är juldukningarna en mycket viktig sak men samtidigt så finns här traditioner, ritualer, ärvda saker och annat som gör att det inte är så lätt att ha helt nya stilar och dukningar. Men vissa saker kan adderas och göra den hederliga gamla ”som-vi-alltid-har-haft-dukningen” lite uppdaterad.

Listar här juldukningar från arkivet och så då förra årets dukning som jag sparade lite med att visa till i år. Plåtade då så klart på julafton och att då tipsa om den, dagarna efter jul, skulle vara lite fel tänkte jag.

Förra årets addering till juldukningen var en servettring som också blev en bordsplacering.

Jag älskar att lacka och skulle säga att det är en av mina superkrafter, att få till bra lack. – Kan jag få in lack med ett sigill i dukningen? Det var så min tanke började.

Om jag lackar i hop en ring av papper så får jag ju en lackad servettring. – Kanske skriva namn på den också? Ja men så klart! Så fick det bli.

Gör så här: Skär eller klipp en pappersremsa, A4-lång och 4 cm bred. Mät ut hur stor ringen ska vara och klipp till hälften, där pappret ska mötas både uppe och nere – se bild. Skriv namn på ”tungan” som kommer sticka ut. Trä i varann och klistra på ett lackat sigill.

På uppesittarkvällen lackade jag så att nästan svetten också lackade.

Då vi är 19 st blev det en hel del sigill. En till varje familjemedlem och så några just in case… Hade lack i olika färg för att få lite variation. Och för att det är så snyggt!

Lackade på bakplåtspapper som jag efter de de lackade sigillen stelnat lyfte försiktigt. Gjorde min servettring av papper och limmade fast sigillet med limpistol för att lacka på något runt förstod jag skulle bli svårt. Så får man fuska tycker jag!

Juligt, snyggt och enkelt.

Och här är några dukningstips från arkivet

Juldukning med vinteräpple

Juldukning 2015 här hemma. Vi åt bara julmat från havet och förrätten, löjrom med tillbehör, serverades på stort musselskal

Lägg en knipsa julstjärna på tallriken. Så tålig och håller sig så här fräsch upp till ett dygn så du kan duka den 23.e! Knipsa en blomma från julstjärnan och bränn med en tändare i änden så du stoppar ”blödningen”. Du bränner igen porerna så den inte rinner samt håller sin vätska inne i stammen.

Hoppas du fick lite inspiration. Det satte igång min hjärna för hur sjuttsingen ska juldukninge 2017 se ut här hemma…

Gott till julens glöggmingel med Saint Agur & kavring

Gott till julens glöggmingel är ett inlägg i samarbete med Saint Agur.

Många smaker gifter sig väldigt bra med varann och speciellt i jultid finns det många klassiker. Blåmögelost och pepparkaka är en sådan. Steget till blåmögelost och kavring är kanske inte jättelångt men blir till en lite mer matig variant.

Önskar du fler förslag till glöggmingel? Kolla då in HÄR för massa smarriga varianter och tips för glöggmyset.

Gjorde små, minitårtor med utstansade kavringsrundlar som tårtbottnar.

Gott till glöggen med Saint Agur

Ingredienser
Saint Agur
Saint Agur Crème
Kavring
Gröna äpplen

Garnityr: små kvistar av rosmarin  och granatäpplekärnor

Gör så här: Välj så många skivor kavring du önskar. Räcker egentligen bara med två men det är ju så fint när det får lite höjd. Skär bort kanterna på kavringen eller stansa ut med en form. Skiva äpplet i tunna skivor, skär till dem om de är större än dina formade kavringsskivor.
Varva nu Saint Agur och Saint Agur Crème samt äppelskivor. Har du många lager tänk då på att inte bra på så mycket ost mellan varven då det blir mycket tillsammans, alla lager.

Saint Agur Crème är inte bara himmelskt god, den är väldans smart också – den agerar lim på kavringen så den lilla tårtan inte glider. Sen är den magisk – den försvinner mitt framför näsan på mig utan att jag hinner fatta vad som hänt. Så konstigt, och varje gång… 😉

Äpplet är väldigt viktigt i lilla tårtan. Det syrliga och krispiga väger upp mot det mjuka och krämiga.

Den här biten är roligast – att bre på som om det vore gräddtårtor.

Jag ville att lagren skulle synas så jag täckte inte helt med Saint Agur Crème men det är en smaksak.

Som en stadig förrätt men kanske allra bäst som tillbehör till glöggen.

Antingen så gör man små minisar från början eller skära till små snittar sen.

Alltid när något är väldigt litet eller väldigt stort blir det roligare. Små minitårtor gör varenda kotte glad.

Saint Agur är en av mina absoluta favoritostar. Tydlig blåmögelsmak men inte allt för kärv så den brukar vara en sådan där ”passar-alltid-ost”. Tillsammans med den lite söta kavringen och skivat friskt, grönt äpple blir det en trippel som blir toppen.

Önskar du fler förslag till glöggmingel? Kolla då in HÄR för flera smarriga varianter och tips för glöggmyset.

Nytt i köket: vinglashållare på väggen

Äntligen har min nya vinglashållare, vinglashängare kommit upp på väggen! Ibland tar saker sin lilla tid – idéen om en vinglashållare i köket har jag nog haft i två år.

vinglashållare

Det var först när jag hittade den svartvita gamla postern på bagaren som jag såg hur de skulle passa ihop så bra med den fina illustrationen av Stina Wirsén som satt där från början.

Där vi bodde tidigare, i lägenheten, var det öppen planlösning och vardagsrum gick ihop med matdel och kök. När vi letade lägenhet så kändes den planlösning så ”ljus å fräsch” och helrätt. Sen blev vi familj och den där öppna planlösningen var faktiskt svår att hantera. Diskberget i köket syntes från alla håll så det kändes alltid stökigt. Sen så blev allt mest som ett vardagsrum. Saknade den där mysiga känslan av ett riktigt kök. Sen när vi då letade hus var jag mycket bestämd på att jag ville ha kök som man kunde stänga om och ha matdel i annat rum.

Så nu har vi just så och jag önskar verkligen ge köket en inredning som är kök. Att köksvertyg får synas, kryddor står framme och en plan om att just ha en vinglashållare på väggen.

Det känns generöst på något sätt att ha vinglasen tillgängliga. Och vackert. Det är något jag gillar överlag – att något som dekorerar hemmet också har en funktion.

Sugna på lite ostjalde före-och-efter? Här kommer det:

Så nöjd och glad att det blev precis så bra som jag hoppats på.

Frossar i amaryllis. Och vill du ha tips på hur du får dem att blomma och blomma länge? Läs mitt tipsinlägg HÄR.

Min väldigt tysta och rätt ohjälpsamma assistent. Men grymt gosig.

Illustrationen av Stina Wirsén hade vi sedan tidigare. Gick till samma ramverkstad med svartvita postern så att de två fick samma typ av ram.

Den där vagnen under ska jag sälja. Har ett vitrinskåp jag kikat in och hoppas få ändan ur å beställa (läs spara peng till). Skulle vara skönt att ha stängd förvaring där. Blivit ett barnpyssel/kokböcker/kökshanddukar/stearinljus-kaos där. Som sig bör iofs i en barnfamilj men med dörrar att stänga blir det i alla fall lite lugnare. Hoppas jag!

Tips & allt om amaryllis

Amaryllis måste vara drottningen av julblommor! Rakryggad, maffig och lämnar ingen oberörd. Även en julblomma som håller år från år och gärna då med olika färger som plockar upp rådande trend. Ni har väl inte missat att det är den rosa/aprikosa/laxfärgade amaryllisen som är den hetaste 2017.

För inte så länge sedan var det vit amaryllis som var rätt. Och gärna i en högbukett ihop med vita liljor. Inte så hett i dag.

Ganska roligt egentligen hur amaryllisen har blivit en julblomma här i Sverige då det är en ytterst somrig blomma på andra sidan jordklotet. Ja, för det är ju så det är; på södra halvan av jordklotet, där amaryllisen kommer ifrån, är det nu sommar och den blomstertid nu kommer… Då skickas de hit för vi vill ha blommor i vårt kala, kalla Sverige. Amaryllisen tror det är sommar på de elementuppvärmda fönsterbrädorna i vårt land men vi tänker på julskinka och tomtar när vi ser den.

Tips för amaryllis

Tänkte dela med mig av de tips jag har för att få amaryllisen att blomma, frodas och njuta av så länge som möjligt.

Välj snittamaryllis

Ja, här kanske jag svär lite i julekyrkan men så många gånger jag köpt amaryllislökar och blomningen har varit ytterst otajmad. Med snittamaryllis från blomsterhandeln så har du väldigt goda chanser att få dem att blomma precis när du vill.

Nyp bort ståndarna

Det är så häftigt att se en amaryllis slå ut. Går så galet fort. Det kan vara så att den kan slå ut medan du sätter på en ny kanna kaffe. När du tittar på blomman igen, med ny kopp kaffe i handen, har en stor blomma slagit ut. På den så ser ståndarna inte ut att vara så farliga men bara någon timme senare är de helt mjöliga av frömjöl. Kommer det där frömjölet på ett blomblad blir blombladet skadat och vissnar fortare än de andra. Så nyp/knipsa bort dem så fort du kan så får blomman stå vackert in i det sista.

Ge snittamaryllisen stöd

Oftast säljs snittamaryllis med en lång blompinne instucken inne i stängeln. Stängeln är lång och då den börjar slokna går det fort om man inte är vaksam. Blompinnen råder bot på detta. Se bara till att blompinnen inte sticker hål på stängeln inne från eller ruttnar.

Alternativt att du väljer en riktigt hög cylindervas där hela stängeln får stöd av vasen.

Sätt gummiband runt änden

Det förhindrar att stängelns ände delar på sig och krullar upp. Det är något som påverkar amaryllisen och kan förkorta livstiden för den.

Byt vatten ofta

Amaryllisen kan stå länge och med det blir den känslig mot bakterier i vattnet. Den mår bra av att få fräscht vatten regelbundet och kan då stå längre.

Häng amaryllisen upp och ner

Inte många blommor som klarar detta men amaryllisen gör det! Häng din snittamaryllis upp och ner och fyll på med vatten i röret som blir i stängeln. Det vattnet klarar hålla blommans törst nere.

Detta trick såg jag för massa år sedan och sen försvann det. Förra året kom det tillbaka och syntes överallt. T.o.m. att lökarna hängdes upp och ned. Men de vill växa uppåt så då böjer sig stängeln.

Välja amaryllislök

Här är det big is more. Som oftast gäller det faktiskt när det kommer till amaryllis – ju större lök, desto fler stänglar och ju fler stänglar desto fler blommor.

Kontrollera att knopparna har växt upp något från löken. Det är ett bra teckan på att löken har vaknat och är på väg upp.

När amaryllisen har fått växa sig hög vill den ha sällskap av något som håller den uppe. Finns många speciella blompinnar för amaryllis idag. Kan tycka att en långa, ganska rak pinne från trädgården/skogen kan klara det hela minst lika bra. Och gratis.

Vattna ytterst sparsamt

Amaryllisen har mycket av den kraft den behöver redan laddat i löken. Det går bra att vattna när knoppen är låg men när den sedan sätter fart är det bra att bara låta den vara. Om den vattnas är det bara stjälken och bladen som blir glada och drar iväg.

Få amaryllis att slå ut snabbare

Julen närmar sig och dina fina amyrillisar verkar inte slå ut. Ställ då kruka och blomma nära element så den får värme vilket kan ge den en växtskjuts.

Pausa amaryllis, stoppa växten

Gör exakt tvärt om mot ovan. Ställ kallt och mörkt som i en matkällare.

Slutet är nära – ge amaryllisen ett värdigt liv…

Slokar stjälkarna? Knipsa av amaryllisarnas blomkronor och ställ i låga vaser eller vattenglas. Blir till fina bordsdekorationer som tar för sig väldigt mycket.

Kan leva vidare till nästa jul

När de blommat färdigt knipsas stjälken bort medan de gröna bladen får leva vidare. Det blir nu som en grön krukväxt som du tar hand om på just det sättet- vattna och ge näring, ställ inte för ljust.
Sedan på hösten ska den förberedas genom att du slutar vattna i september och, kan kännas galet, låta vissna. De torkade bladen klipps av och du har en ny amaryllislök! Ställ mörkt och plocka fram igen månadsskiftet oktober-november och planterar med ny frisk jord och livet börjar om.

Studiobesök hos Royal Copenhagen & inspirerande juldukningar

Inlägg i samarbete med Royal Copenhagen

Jag älskar julen, dukningar, Köpenhamn och pyssel så under några timmar för någon vecka sedan befann jag mig i himmelriket! På riktigt!

I samband med öppningen av Royal Copenhagens årliga juldukningsevent var vi några bloggare och journalister från Sverige och Norge som fick komma och hälsa på inne i det allra heligaste – porslinsverkstaden som ligger strax utanför Köpenhamn.

Öppningen och premiärvisningen av årets juldukningar i Royal Copenhagens flagship store mitt i stan var på eftermiddagen så vi fick spendera förmiddagen i verkstaden för en rejäl lektion i porslinshistoria, rundvandring i verkstaden, se alla steg och imponeras av det gedigna hantverk och konstnärsskap dessa begåvade kreatörer gör. Och så då avsluta det hela med att vi som grupp också fick prova på att måla en mugg.

Mitt favoritporslin! Royal Copenhagens Blue Fluted Plain. Tallriken i mitten är den jag får köpa en av när jag är i Köpenhamn. Rackarns vackra men ack så kostsamma. Att då köpa en vid varje besök gör det hela hanterbart, så att säga. 5 tallrikar har jag än så länge 🙂

Efter skolbänken fick vi en rejäl rundvandring. Så otroligt mycket härligt att undersöka och inspireras av.

Ja, detta är helt klart inte soppskålen som halas fram varje ärtsoppetorsdag.

Nix pille! Detta är intressant; det ser ut som rosa och turkosa tallrikar men det är glaseringens vätska som gör de vita tallrikarna så men efter bränning är de helt vita. Trolleri!

Mycket intresserad publik.

Man får liksom inte ha en dålig dag på jobbet här. Full skärpa hela tiden!

Den mest exklusiva serien heter Flora Danica och varje del har ett handmålat motiv från växtriket. Allt från vackrast ros till svampar. Det är faktiskt så att beställaren få önska om man så önskar för här finns det fantastiska illustrerade förlagor.

Böcker som är riktiga dyrgripar och förvaras bakom lås och bom.

Inlåsta står också den mest exklusiva delen – en prinsessan på ärten-skål. Tar 8 månader att måla. Det kan jag kalla tålamod!

Svårt att se här men det målade mönstret och detaljerna är makalösa!

Sen var det då dags att pröva själv. Efter att ha sett dem måla såg det ju så lätt ut. Tji fick jag. Skulle säga att jag är rätt vass på pensel och att rita/måla men nja… det var så svårt. Speciellt inne i koppen. Kommer aldrig se på en kopp på samma sätt längre.

Nej, jag kan inte titta upp, jag är koncentrerad!

Tryggt sällskap av Maria Soxbo som imponerade min sin vänsterhand.
Nu ska muggarna brännas och det ska bli mycket spännande att se slutresultatet.

Sedan var det dags för en lunch och det blev på tehuset Perch’s vilket är ett ställe jag velat besök länge men inte kommit till. Gillar du te så är detta stället att besöka.

Sen var det en kort promenad till Royal Copenhagens stora butik på Ströget. Som helt varuhus med bara porslin. Och då en utställning på flera salar med juldukningar.

Varje år, sedan 1963, får danska profiler tolka Royal Copenhagens porslin och skapa sina julbord. I år var det 6 stycken dansare från kungliga baletten som fått äran. Otroligt roligt att se hur 6 personer kan tolka så olika.

Nötknäpparen av Anne Marie Vessel Schlüter

 

Snyggt och modernt av Andreas Kaas

 

Rockigt och barockt av Alban Lendorf

 

Glamouröst av Femke Mølbach Slot

 

Glamourös efterfest av Ida Praetorius

 

Två kulturer möts hos Kristoffer Sakurai

Massa mingel med goda danska julsmaker. Roligt att mingal på en fest där man inte Ver´t vem som är vad. Kanske står och pratar med en dansk superkändis utan att veta om det. Fast Mads Mikkelsen hade jag nog känt igen, ha ha!

Sen var det att åka till till flygplatsen och åka hem igen. Fylld med energi och inspiration. Här ska det dukas!