Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 december, 2017

Flytta glöggminglet utomhus för bästa vintervärme

Flytta glöggminglet utomhus samarbete med Blossas ekologiska alkoholfria glögg

Jag är en person som dricker glögg från början av november och in i det nya året men de flesta ser nog mest glögg som en passande dryck  just runt jul. Men varför egentligen? I Europa dricker man Gluhwien och Vin Chaud hela den kalla årstiden. Det borde man väl också kunna med glögg? Ja, så klart! Det är ju en perfekt vintervärmare.

Så jag tänkte tipsa om att ta ut glöggen och göra det till en picknick – som ett härligt frostigt glöggmingel med värmande dryck.

Till det måste man ha något att äta som är vantvänligt. Istället för finger food så blir det glove food om man fulöversätter, ha ha!

Smörgåsar är alltid bra picknickmat och vill man göra det med julsmaker är vörtbröd, julskinka, edamerost och rödkål perfekt. Gör dubbelmackor, klä in i smörgåspapper och skär i tu. Vackra, smakrika mackor för en vinterpicknick.

Jag ska erkänna att jag verkligen inte fattar grejen med att ha russin och mandel i glöggen. Gissar att det är ett arv från de kryddor som man smaksätter vinet med för att det ska bli glögg men det är rätt slabbigt kan jag tycka. Mandel och russin ihop är en perfekt kombo men bäst utan att bli dränkt i glögg. Jag tar russin och mandel på sked utanför glöggen.

Jag tänker då på att man kan utveckla detta och lägga till fler godsaker så som hasselnötter, valnötter, vit och mörk choklad, tranbär och ja vad som helst från de hyllorna med torrvaror. Tar alltihop och grovhackar, lägger i burk och blandar.

Blir ett gott, juligt crunch och passar perfekt när man är ute i kylan och vill ha energi. Snyggt blir det också. I med en stor sked och gästerna får ta.

Har du ingen bra termos? Inga problem! Lägg en kökshandduk i ugnen på 120 grader. Häll upp en flaska Blossa ekologisk alkoholfri glögg i en kastrull och värm på. Häll sedan tillbaka med tratt i glöggflaskan. Svep om med den varma handduken och drycken hålls varm.

Alla utefester blir bättre med öppen eld och grill. På vintern är en brasa inte bara bra att grilla över utan även att ha som värmekälla och ljusspridare.

Varför inte testa att grilla prinskorv? Gjorde helt enkelt små juliga spett med prinskorv och katrinplommon. Blev riktigt, riktigt gott.

Jag vet inte om jag är ensam om detta men jag KRÄVER katrinplommon på mina julbord. Det söta torkade katrinplommonet är perfekt till mycket av det salta köttet.

Är det jul och det finns brasa – kan man grilla skumtomtar? Värt att testa i alla fall. Det värsta som kan ske är att det inte faller en i smaken och då får man väl äta dem “råa”, ha ha! Här hemma blev de i alla fall en dundersuccé!

Det fanns förr en restaurang i Stockholm som hette Brända tomten. Nu vet jag inte om det var tomten som i trädgård eller jultomte men namnet känns rätt här i alla fall…

Att ta en picknick utomhus under det kalla vinterhalvåret blev en fullträff. För både stora och små.

Sådan fantastisk god och mysig vintervärmare!

Vinn tre flaskor Blossa ekologisk alkoholfri glögg

Nu har du chansen att vinna tre flaskor ekologisk alkoholfri glögg från Blossa lagom till jul och vintern.

För att vara med och tävla behöver du svara på två frågor i kommentarsfältet nedan senast i dag söndag 10/12 kl 23.59.

1. All glögg från Blossa görs på samma unika recept som varit en välbevarad hemlighet i över 150 år. En av huvudingredienserna är vin, även i den alkoholfria glöggen där alkoholen varsamt tas bort från vinet, och en unik kryddblandning. Vilka tre huvudkryddor ingår i Blossas klassiska glöggrecept?
2. Hur ser en härlig vinterutflykt ut för dig?

Vinstens värdet är 150 kr. Vinnaren utses av jury och kan ej överklagas. Vinnaren meddelas på mejl från Blossa. 

LYCKA TILL!!!

Comments (9)

 • 1. Ingefära, kryddnejlika och kardemumma.
  2, En härlig vinterutflykt består av att åka skridskor vid strandkanten när isen ligger kall och hårt. Med en helt underbar picknick korg full av härliga och underbara smörgåsar, varm choklad, bullar och med värmande filt, extra vantar och strumpor.

 • Hej!
  1. Kardemumma, ingefära och kryddnejlika.
  2. Med familj eller vänner med korg med mycket gott att äta något varmt gärna glögg jag brukar köpa extra när dom säljer ut efter jul och nyår dricker det hela året för jag är så frusen det värmer i halsen och hela kroppen. Mums en vinst i min smak.
  God Jul!

 • 1. Kanel kryddnejlika och ingefära
  2. Vi brukar ta sikte på ett vindskydd som ligger ca 50 m in från elljusspåret. Scouterna ser till att det alltid finns ved tillhands. Vi har med fårskinn att sitta på, tänder en brasa och värmer lite glögg i en panna och mumsar på medhavda pepparkakor innan vi traskar hemåt igen. Den bästa utflykten är den som blir av även om man inte lämnar trädgården!

 • 1. Kanel, kryddnejlika och ingefära.
  2. För mig får en lyckad vinterutflykt gärna innehålla någon fysisk aktivitet: skridskoåkning, längdskidor eller bara pulkaåkning. Rosor på kind och lite frusna fingrar att värmas mot en mugg varm dryck efteråt – glögg i termos är en ny idé för mig och måste definitivt provas! Smörgåsar på vörtbröd med någon strakt och god ost, juldoftande clementiner och goda hemmagjorda pepparkakor så är matsäcken klar. En brasa och något varmt och skönt att sitta på så har du en perfekt vinterutflykt!

 • 1. Ingefära, kryddnejlika och kardemumma
  2. Under en bra vinterutflykt ska solen skina på ett tjockt snötäcket. Helst åker vi långfärdsskridskor på plogad bana på en sjö i Fjällnora (Uppsala). Halvvägs runt banan fikar vi vår medhavda matsäck, njuter av solen och beskådar de skiftande åkstilarna (från supersnabbt skejtande till stapplande) hos dem som åker förbi.

 • 1.ingefära 2. kryddnejlika 3. kardemumma
  Åh älskar utflykt, jag gillar att göra iordning en termos med en riktig god gulasch, i med den i mattermosen och sedan servera den med nybakad bröd som gärna får värmas över öppen eld. Jag toppar gulaschen men creme fraich blandad med mycket pepparrot!

 • Om du gillar katrinplommon så har jag ett recept på kryddiga plommon som jag gör varje jul. Jättegott till skinka och korv. Receptet kommer ursprungligen från tidningen Vi från 1970-talet.
  En påse katrinplommon utan kärnor
  1,5 dl vatten
  2 msk rödvinsvinäger
  2-3 msk strösocker (eller rårörsocker)
  1 bit kanel,
  1 bit ingefära,
  10 kryddnejlikor
  Lägg plommonen i en glasburk. Koka upp vatten, kryddor, socker och vinäger. Häll den heta lagen över plommonen. Låt svalna och förvara sedan svalt.
  God Jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.