Tolka efter vessla med våffla som belöning

Jag tror att jag bara har tolkat efter vessla en gång tidigare och det var just i Vemdalen på klassresan i sjätteplats vilket då är 38 år sedan… Kan inte säga att jag mindes så mycket av det mer än att jag var väldigt rädd innan men hur snabbt jag förstod att det bara var kul.

Och nu var det dags, kanske jag hade en viss oro även nu. Hur fort går en vessla egentligen???

Väldigt långsamt visade det sig. Eller nja, inte långsamt utan snarare alldeles lagom fort. In i skogen åkte vi snällt på led, tolkandes på våra slalomskidor. Stavar fick åka med vesslan för att sedan kunde vi skida vidare ut i slalomsystemet. Perfekt ju.

Men ut i slalombackar var jag inte alls sugen på här. Snarare vidare ut på längdskidor och ut på kalfjället. Jag är så otroligt förtjust i att komma över trädgränsen och se vita vidder. Tror om jag vuxit upp i en familj med segelbåt hade det varit hav och horisont men nu är det snarare fjäll och kala vidder som ligger i mitt dna.

Tyvärr var spåren inte i bästa skick detta år pga snötillgången så det fick stanna vid slalom. Men fint då att ta denna medelväg, att tolka med slalomskidor ut på fjället.

Tyckte turen var alldeles för kort, hade kunnat tolka hur länge som helst. Så vackert och härligt. Men nu var det ju Jaktstugan vi skulle till och få vår belöning för den ”tuffa” strapatsen.

Stället hette jaktstuga och det märktes med alla olika djur. Både markabert men även mycket lärorikt att få ta del av allt liv som finns i naturen. Tyvärr fick vi inte se några av dem live under vår tur. Jag önskade få återse en liten lämmel då jag haft lyckan att möta en I Jämtland på ett sportlov som barn. Bland de sötaste djuren jag vet.

Hur som helst, nu var det något annat vi hade siktet inställt på…

Som min mamma alltid säger; våfflor på fjället är bland det godaste som finns. Hon har rätt. och med en kokhet varmchoklad och grädde blir det full pott.

Vet inte om jag drömt, efterkonstruerat eller att det är sant men jag tror minsann att jag åkt på en sådan här. Visst ser den både rolig och livsfarlig ut?

Efter kylig upplevelse här var det dags att ge sig ut i systemet för en heldag i backarna igen.

Tack för den välgörande turen hit, för både kropp och själ. Så otroligt vackert och fint minne denna lilla tur var. Det tyckte både stora och små.

Soligt i Vemdalen fast Klövsjö/Storhogna

Om vår första dag var mulen och rätt kämpig så var det det motsatt dag två. Oj vad solen bjöd på sig och gav oss en rejäl dos D-vitamin och härlig vinterkänsla.

Alltid härligt att mötas av starka solstrålar. Då vaknar man på riktigt.

För den som inte besökt Vemdalen kan jag förklara att det är tre skidsystem i ett men med 20-30 minuters bilväg mellan. Vi bor i Vemdalsskalet där det största systemet ligger men sedan finn då Klövsjö/Storhogna åt ena hållet och Björnrike åt det andra. Det ger att man kan variera sig varje dag vilket gör att veckan upplevs som längre tycker jag. Denna dag åkte vi till Klövsjö där vi har vänner som har hus och barnen skulle leta up sina kompisar från hemifrån.

Och vi vuxna var pepp vi med. Bästa möjliga med +4 grader, strålande sol och då vi kom upp på fredagen, hade vår första dag på lördagen som var mulen och sedan söndagen som är stugbytardag var det i princip ingen kö. Tyvärr hade backarna haft det kämpigt med väderomslag och kraftiga temperatursvängningar så det var isigt samtidigt som det var uppkört. Inte jättebra men som sagt; sol och inga köer!

Är det fint väder så tar man lunch i backen. Medpackad korvlunch och plats i solen.

Sista åket.

Vårt hem för en vecka.

Med många åk i benen så laddade vi om i husets fantastiska relax. Till huset finns en lite friggebod som är en relaxavdelning med bastu samt en hot tub utanför, syns till vänster på bilden ovan. Kanske är bland det lyxigaste man kan hänge sig åt.

Och i realen ska det vara härlig soft musik, massa snacks, sval dricka och fri tillgång till bastun. Lätt att fastna där, ha ha. Men middag sak göras så dags att gå vidare.

Jag var så trött så ögonen höll på att falla ihop under genomgången av reglerna till Ticket to ride men när jag och äldste sonen som var lag började få vittring på vinst vaknade jag till. Med knapp marginal stod vi som segrare. Från att ha legat sist i nästan alla vändor. Pigg blev jag vilket gjorde att jag sedan hade svårt att somna. Typiskt.

Sportlov i Vemdalen, tydligen en tradition

Hej från Vemdalen där vi firar sportlov. Vecka nio, en otroligt härlig paus från vardagen att åka iväg och ”bara få vara” tillsammans och ägna dagarna åt skidor, natur och upplevelser. Det är faktiskt tredje gången vi hyr det här huset ihop med våra vänner och det fjärde för dem, då vi var i Trysil förra året. Så för oss blir det då en tradition då man säger att om man gör något tre gånger så är det just en tradition.

Kameran är full av bilder och jag börjar här med några från vår första dag. Minnesalbumet fylls på.

Vi åkte hemifrån på eftermiddagen och kom fram strax före midnatt. En lång resa men så värt det när vi väl var framme. Med lätt packning, fördelaktigt fördelat i alla matkassar och att iv varit här tidigare så var det snabbt uppackat och vi kom i säng 45 minuter senare.

Att hyra samma stuga igen och igen har sina fördelar; man känner sig som hemma, barnen kommer snabbt in i lunken och vi vuxna behöver inte bry oss om något som har med husets underhåll att göra. Bara vara var ju ledorden.

Men bara för att man ska slappa så betyder inte det att man tallar på lyxen för det. Som nybakat bröd varje morgon till exempel.

En frukost är ju så viktig för att orka skida på en hel dag.

Våra och vår vänners barn har känt varann sedan de föddes och är väl mer som kusiner.

Nej, vår första dag var inte instagramvänlig. Det var grått, dimma, blåst, isande kallt och inte för den veke. Men skam den som ger sig.

Skönt då att kunna gå in i toppstuga och värma sig samt fylla på med energi.

Landade hemma i stugan och laddade om för middag och kvällsmys.

Vi brukar ha med en färdiglagad lasagne men denna gång blev det en rejäl laddning köttfärssås istället. Koka pasta, skära sallad och värma på köttfärssåsen och sedan var middagen klar.

En mycket bra start på ett mycket efterlängtat sportlov. Vädret kom att ändra sig så från detta gick allt uppåt. Hur kommer då veckan sluta? Bland stjärnorna???

Att lägga manken till. Nytt poddavsnitt

Välkomna till ett nytt poddavsnitt av Hanna & Helena. Och det här är ett avsnitt vi velat göra länge. Vi båda kliver in i en ny fas i livet och förstått vad vi vill göra; lägga manken till. Lyssna i länken nedan så förstår du. Och håller du i så fall med?

Jag hoppas du ska gilla avsnittet och framförallt vill vi höra vad du tycker och tänker. Det är bara då vi kan bli bättre.

Husmanskostens dag 26/2. Det ska vi fira

Jag var på pressträff där årets godaste dag presenterades; nu lanseras husmanskostens dag för första gången och det är idag. När vi är vana vid att typ alla olika sorters bakverk och maträtter har sina unika dagar i kalendern så är det väl självklart att vår allas favoritmat, husmans, ska få sin dag också. Och när jag sitter där så slår det mig att jag nog trott att det faktiskt redan skulle finnas en sådan dag. På tiden med andra ord.

Jag hoppad direkt in i mitt bloggarkiv för att titta på alla husmansrätter jag hade där och blev otroligt förvånad, och besviken på mig själv. Det var ju alldeles för få rätter för att stämma överens med vad jag och vi här hemma äter. Jag kan tolka det så här: husmans drar inte ner några laviner av likes och blir virala så när jag lagat och ätit en rätt många redan kan och vet om så plåtar jag inte det, skriver inte ner recepten jag har för jag tänker; det här kan väl alla…? Det måste jag ändra på för varför denna dag nu behövs enligt initiativtagarna är just för att husman inte är så vanligt som man kan tro.

Husmanskostens dag 26/2. Recept att laga

Mina favoriter som fått plats på bloggen. Än så länge. Hoppas det ska smaka och inspirera. Och för mig då som ska fylla på mitt arkiv; vad bör jag ha med???? Skriv i kommentarerna vilka du älskar.

Saftig fläskytterfilé i gräddsås med bästa knepet
Kroppkakor med svamp- & baconfyllning för en ny take på klassikern
Extra milt rotmos för det är inte alla som gillar den gamla hederliga
Senapssås gott till så mycket
Kålpudding, variera med vegetarisk färs.
Fläskpannkaka hela familjens favorit
Torsk med äggsås känns som en av hörnpelarna i husman
Korv stroganoff är väl en modern husman?
• Spaghetti bolognese åker in under samma som ovan.

Världens fösta husmanskostens dag

Det var kul att få detta presenterat för sig då det är premiär och ingen visste riktigt vad som skulle väntas. Pressträffen var lämpligt lagt i Restaurangakademiens lokaler i Slakthusområdet.

Blandning av traditionell media och influensers men kanske främst ”gammelmedia” vilket jag skulle rekommendera till att vikta om. Önskar man öka kunskapen och inspirationen till att laga husman ska man nog hitta en ny publik. Många ung tex kan laga mexikansk taco, vietnamesiska vårrullar men inte hur man gör laxpudding… ett tips bara från mig….

Den godaste blodpudding jag ätit i hela mitt liv. Och förmodligen den rätt jag aldrig kommer laga själv då blod är inget jag spontanköper…

Det är ett gäng olika personer som ligger bakom initiativet till denna nya temadag. Som kocken och entreprenören Pontus Frithiof. Hans härliga restaurang La Tour besökte jag HÄR.

Även legendarerna Carl Jan Grankvist och Carsten Thurfjell från Gastronomiska Akademin som jag hade lyckan att få ta emot pris utav när jag vann pris i Årets Svenska Matlitteratur 2023, se HÄR.

På det privata planet var jag mest glad över att få träffa Nina som jag haft kontakt med via våra kanaler i massa år men aldrig träffat i det verkliga livet. men nu så. Och om jag får bestämma var det INTE sista gången.

Så, fram med kastruller och stekpannor – börja laga den godaste och tryggaste maten på en gång. Se så, sätt igång och fira Husmanskostens Dag!

Serumet som vrider tillbaka tiden

Inlägget innehåller reklamlänkar för Eucerin

Jag har verkligen inte varit något proffs på skönhet och hudvård men har alltid varit noga med att tvätta ansiktet och återfukta varje kväll. Jag har kört på med det som funnits hemma i skåpet och väl varit ok med det. Känt att huden behövt fukt och att de linjer som dykt upp får hamna där, inte haft problem med det alls. Men när jag fick testa Eucerins serum så blev jag varse att jag ju kan vårda min hud och faktiskt dra tillbaka tiden.

Här sitter jag och har blivit fattigare. Som sagt, jag älskar att bli åldersrik, att få bli bättre för varje år och ta ålderstecken med ro. Men om jag investerar i min hy blir jag fattigare kan man säga 🤣 Jag blir liksom av med några år i min rikedom.

Om jag släpper på metaforerna så ska jag berätta hur jag nu efter 6 månaders användning av Eucerin Epigenetic Serum fått tillbaka mycket av den spänst och lyster jag trodde jag hade förlorat. Det är som om klockan dragits tillbaka. Och detta är alltså under årets gråaste månader, hur kommer det då bli till sommaren??!!
 
Eucerin är med sin hudspecifika Age Clock Technology, en algoritm som hjälper till att mäta skillnaden mellan biologisk och kronologisk hudåldring, vilket har lett fram till utvecklingen av formulan med den aktiva ingrediensen Epicelline. Svårt namn men du behöver bara veta att det är enkelt att använda. Sedan det att det säljs på apotek får mig, utöver egna upplevelser, att känna mig väldigt trygg med produkterna. Och så nöjd att jag lätt visar upp mig här helt osminkad!

Just nu är det 25% på DOZ Apotek så passa på HÄR!

Gör så här: Applicera serumet morgon och kväll som ett första steg i din hudvårdsrutin efter rengöring. En sådan liten sak som gör så stor skillnad.

Just nu är det 25% på DOZ Apotek så passa på HÄR! Din hud kommer tacka dig.

Hjärtligt tack med leftovers

Jag har fått motta mycket värme på sistone. Dels så blev min reel på Instagram viral och många nya följare på Instagram vilket jag inte är så van vid, det har snarare varit kräftgång där men så är det när man inte själv kan styra. Då blir jag så glad över att få lite medvind på det jag gör. Ja, så att jag överhuvudtaget kan fortsätta.

Och sedan har jag fått så mycket fint stöd i samband med att jag ska ta körkort. Jag som är lite (eller mycket) osäker för detta helt nya och att göra det vid 50 är inte helt enkelt. Att då få stöd, höra historier om andra som också tagit körkort sent och få höra att ”detta klarar du” är helt otroligt stärkande. Ni ska veta att en kommentar och hälsning betyder massor för alla oss som jobbar med att dela med oss av det vi gör, skapa gratisinspiration på olika plattformar. Att få pepp betyder allt om jag ska kortfattat beskriva det.

Jag får då skicka en hjärtlig bukett här och det kanske är lite avigt då buketten är resterna från den alla hjärtans dags-bukett jag gav familjen. Men den lever ett andra liv nu när några blommor och kvistar vissnat helt medans andra fortfarande står starkt. Lite så kan det väl kännas ibland, att man fortsätter köra på fortsätter. Vi tar den metaforen och stannar där.

Tack för att du hejar på och tittar in. TACK!

Snygga till städskåpet med kantlister

När jag var liten hade vi vackra kantlister på skåpshyllorna. Som en sorts dekorationstejp på kanterna som mötte en när skåpet öppnades. Det är inget man ser så mycket längre vilket är synd för det gör något med känslan ändå. När jag nyss skulle göra ett fotojobb med städprodukter och jag öppnade vårt städskåp i köket så förstod jag hur denna lilla del av hemmet fått exakt noll kärlek trots det är ett skåp och hyllor som öppnas och används varje dag. Hemmablind kan det kallas va?

Började med att plocka ut allt och tvätta hyllplanen rena då jag märkte hur de olika flaskornas innehåll ibland runnit ut och gett en redigt kladdig yta. Att städskåpet skulle vara den smutsigaste platsen i huset är ju rätt ironiskt.

Vissa fläckar satt så hårt så de inte gick bort helt, det blev rent men färgen satt fast. Det var färg från vätskorna som lämnade märken. Himla typiskt men men, inte mycket att göra åt.

När jag då fått alla hyllplan rena (men lite fläckiga) kom jag å tänka på de där hyllremsorna. Jag mindes att jag köpte en rulle med nåt blåbärsmönster för minst 16 år sedan och kunde i mitt minne faktiskt komma på var den rullen var. Hade sett den när jag letade efter krokar till tavlor för ett tag sedan.

Men när de där blåbären kom fram i dagens ljus kände jag att det inte längre var min stil. Hade jag något annat? Kanske ett tygband? Jo det har jag men vänta nu, varför inte en spets? Tur man har massa lådor med material att leta i.

Kanske jag inte är en spetskvinna men det där blåbärsmönstret var lite för mycket retro för mig idag. Då, 2008 kändes det mer som jag. Kul hur det kan ändras.

Föredömligt av mig att även ha häftstift hemma. Lätt att fästa spetsen på kanten med dem.

En mycket liten sak som absolut ingen ser eller bryr sig om men för mig otroligt välgörande. Framförallt skönt att nu få ordning på grejerna. Som sagt, ett skåp jag använder varje dag men lagt exakt noll energi på.

En klassik före och efter. Det blev så mycket bättre med korgen. Att ta ut hela den är faktiskt enklare än att leta där bland alla flaskor och grejer.

Ja, det var en liten inblick i ett utrymme ingen tidigare sett.

Spaghetti vongole & blåmusslor

Spaghetti vongole och blåmusslor blev vår alla hjärtans dag-middag och då vongole kallas hjärtmusslor på svenska vet jag inte om det kunde bli bättre?! Och innan du kliver på receptet kommer jag med ett budgettips: vongole är inte jättebilligt och man måste ju ha ett rejält gäng musslor för att bli mätt så jag köpte både vongole och blåmusslor för att dryga ut. Då de tillagas på samma sätt (tycker iaf jag) så gick det ju hur bra som helst. Men så klart kan du välja om du vill bara ha det ena eller båda. Ha bara samma musselmängd.

Spaghetti vongole & blåmusslor

Ingredienser, 6 pers
700 g spaghetti
1 kg blåmusslor
500 g vongole
2 gula lökar
4-6 klyftor vitlök
1/2-1 röd chili
4 msk olivolja
1 tsk flingsalt
4 dl torrt vitt vin
knippe färsk bladpersilja

Gör så här: Lägg vongole i bunke med 1 liter vatten och 1/2 dl salt i 30 minuter. Det är för att musslorna ska spotta ut ev sand som finns i dem. Häll av och skölj.

Koka upp vatten och salt i en stor kastrull och koka spaghetti enligt förpackningen.

Skölj blåmusslor och dra/skär bort ”skägget” på dem. Släng blåmusslor och vongole som har trasigt skal. 

Finhacka lök, vitlök och chili samt bladpersilja vilken läggs i en liten skål till senare.

Häll olivolja i en stor kastrull med lock. Fräs lök, vitlök och chili något och följ efter med salt och vitt vin. Låt koka några minuter, rör om.

Lägg i musslorna och koka under lock i 5 minuter. Ruska om kastrullen så musslorna blandas, håll gärna locket på under hela tiden. Gå igenom musslorna och släng de som inte öppnat sig.

Häll över spaghettin i stor serveringsskål och följ efter med att vända ner musslorna samt häll över all vätska. Toppa med persiljan. Servera.

Kanske ska skaffa större kastrull…

Och till matlagningen är det alltid bra med en riktigt god charkbricka. Och den hjärtliga dagen till ära, en hjärtformad ost!

Dukade med mina bästa pastatallrikar och då det skulle serveras vitt valde jag remmare med grön glasfot. Med hyllväggen så blir det verkligen att jag dukar mer varierat vilket jag är så glad för.

Det var när jag var i Frankfurt jag ringde mannen och sa att vi borde laga mer pasta och han sa att han hade tänkt samma och just musselpasta på alla hjärtans dag. Tänk hur lika vi tänkte. Himla tur det där 😅

Älskar man pasta och skaldjur – ja då har man sin favorit right here!

Tips på fler pastarätter? Jajamen, här kommer de:
Pasta aglio e olio
• Snabba pastasåsen med salsiccia
• Currydoftande pasta med räkor
• Bolognese, 50/50
• Sås med tomat, oliver & spenat
• Vegetarisk lasagne

Favoriter till det dukade bordet, nu med rabatt

Inlägget innehåller reklamlänkar till Nordic Nest

Jag vågar nog tro att du som följer mig vet att jag älskar att bjuda in till dukad bord och det kan vara både stora fester eller en familjemiddag och jag söker alltid ny inspiration. Samtidigt som jag vill använda det jag har så klart. Och nu så såg jag att det är kampanjpriser hos Nordic Nest och ville tips om mina favoriter. Kanske du hittar något nytt. Eller bara blir inspirerad.

”Allt börjar med en duk!” brukar jag säga. Jag har många fina men när jag såg denna rutiga skönhet så var jag snabb att klicka hem en. Väntar med spänning på mitt paket. Och speciellt när den nu var till så bra pris.

Ska du ha en afternoon tea så är min favoritkanna så vacker att duka fram med. Den vi har här hemma är inne på sitt 27.e år! Pris per användning är väl nu på noll ha ha.

Dessa klassiska soppskålar måste bara finnas i varje hem. Så klart servera soppa i men även att ha som dippskålar eller till servering. Passar till allt tycker jag. Och just nu är det 40% rabatt.

Snyggaste besticken kommer från Frankrike och de är nu på rea. Jag hoppas de kommer in i olivgrönt som är den färg jag har här hemma.

Den kallas för dessertskål men jag använder dem till allt möjligt, som förrätter eller lägga lite olika chark och ost i för portionsservering. Eller bara massa härligt lösgodis. Nu med hela 115 kr rabatt!

Jag har genom åren köpt de här glaskuporna, de säljs två och två och nu kan jag ha mingel för 10. Precis som dessertskålen ovan kan de användas till mer än bara dryck men jag bara älskar att dricka bubbel från kupor. Blir genast än mer festligt. Nu 116 kr billigare.

Drinkglas, saftglas, mjölkglas… Ett glas med många användningsområden. Fullkomligt älskar de här höga kraftiga glasen. Så bra pris nu.

Jag passade på att klicka även hem 2-pack av dessa klassiska vinglas för att komplettera de fyra jag redan har när det nu var rabatt.

Tallrikar är bland det mest underbara jag vet och jag samlar på flertalet olika serier. Här kommer några förslag på varianter som alla är på kampanjpris nu.
Vackert blått klassiskt porslin som passar hela året, hela livet.
Modern men tidlös tallrik med liten vågig kant, 105 kr rabatt!
Att samla på; det handmålade klassiska som alltid är rätt och med 239 kr bättre pris nu.

Hoppas du blev inspirerad till att duka och njuta av trevliga middagar tillsammans med dina nära och kära.