Den blå planet – museum med en undervattensvärld i Köpenhamn

Dag två i Köpenhamn tog vi oss till Den Blå Planet – ett museum om (nästan) allt som lever i vattnet. Vi hade fått lite olika åsikter om stället strax innan vi åkte på vår minisemester men innan det hade jag inte hört något alls. Visste inte alls vad vi hade att vänta.

På vårt hotell kunde vi förköpa biljetter vilket nog är bland det bästa vi gjort i hela våra liv. Dels så blev det billigare så en person gick gratis och sen när vi kom fram kunde vi gå förbi den hundratals meter långa kön. Slapp nog minst 45 minuters väntan. Ett hett tips!!

När jag gick förbi kön så började jag förstå att detta var ett ställe som var bra och poppis. Byggnaden var ju helt magiskt snygg och påminner om Guggenheim i Bilbao. Ligger precis vid havet och känns som en undervattensstation från en tidig James Bond-film.

För alla fotointresserade är detta ställe helt magiskt. Så mycket vackert och spännande ljussatt.

Det är en stor byggnad och har olika avdelningar för de olika sorters hav som finns på vår blåa planet. Mest häftigt är de tropiska vattnen med sina färgglada fiskar men som avdelning var djungeln häftigast. Dels för att det var regn inomhus med kraftig åska och sedan hur det var uppbyggt. Man gick i djungeln med olika vattendrag. Desa vattendrag kunde man se på underifrån också. Blev riktigt häftigt och snyggt ljus.

Som ni ser är stora delar av museet väldigt mörklagt. Det är så klart för att akvarierna ska ses bättre men det gör att det är upplagt för att tappa bort varann. Speciellt när det är mycket folk som det var för oss.

Alldeles för mycket folk. Och det blev vi verkligen varse när vi skulle äta. 45 minuter i kö för at beställa mat och sen ytterligare 15 för maten. Inte helt okej för tre små hungriga barn. Och toakön tog 30 minuter. Ett tips till Den Blå Planet: skaffa fler kassor in i museet, i restaurangen och bygg fler toaletter. 4 st toaletter för alla dessa tusen besökare är inte nog…

Men som kompensation var maten jättegod. Så här ser en fisch ’n’ chips ut a la Den Blå Planet. Supergod torsk med sjösparris.

Sen så finns det en utomhusdel med havsuttrar och krabbfiske.

Hade vi inte haft tre små barn som inte kunde vara still utan ville vidare, vidare så hade jag gärna läst på mer om varje hav och fisksort för vid varje akvarium fanns en interaktiv skärm som man kan läsa på. Mycket bra.

Sen vara vår 24 timmars minisemester i Köpenhamn slut. Tog oss till bron och åkte över havet tillbaka till Sverige och mina sista smesterdagar. Suck, hur fort har inte denna sommarsemester gått?? Måste ta vara på resterande sommardagar fast jag inte kommer ha semester. Lite helg är det kvar i alla fall.

Riktig dansk middag i trädgårdarna i Pile Allé – med plats för lek!

Efter en lång dag på Köpenhamns zoo knatade vi backen ner mot Fredriksberg till trädgårdsrestaurangerna på Pile Allé.

Här ligger några restauranger vägg i vägg inne på små gårdar. Helt utan insyn från gatan så man ska nog veta vart man ska gå. Tydligen har det legat flertalet sådan här trädgårdsgårdsrestauranger här men nu är det endast en handfull kvar. Rätt jobbig konkurrens från varann då de saluför samma typ av mat. Dvs dansk husman med smörrebröd som specialitet. Tillika min favorit!

Vi hade siktet inne på M.G. Petersens Familiehave då de har en lekplats på området. Precis det både stor och liten vill ha.

Älska dessa små trädgårdscaféer. Tyvärr var vädret allt annat än med oss så det var rent ut sagt skitkallt men lite markistak och gasolbrännare så gick det bra. Enda fördelen med kylan var att det var få gäster så servicen var riktigt påpasslig.

Lyssna på denna för att komma i stämning! Kan ni tänka er hur mysigt det är en varm och härlig sommarkväll med fullt bland borden och det springs av barn och servitriser.

Ja, så här ser då en nätt måltid för två ut… Klassiska smørrebrø.

Den danska fiskfilleten med remouladsås var en hit hos barnen. Synd för jag hade gärna ätit upp resterna.

Goda drycker av olika styrka.

Och sen det där med lekplats inne på restaurangområdet. Det borde alla krogar ha. Så oslagbart bra!

”Endast för barn” står det. Tur det inte står ålder för jag är rätt barnslig och gungar jag med…

Efter en heldag på zoo och rejält mätta var vi en rätt slagen skara. Så går det när man har skapat sig en minisemester på 24 timmar. Mycket ska med på kort tid.

SparaSpara

SparaSpara

En tur till Köpenhamn & Zoo – en minisemestern i semestern

Ibland kan det vara härligt att ta semester från semestern.  Vi har varit som flest 15 övernattande gäster + två hundar under samma tak så ett litet avbrott var skönt, komma bort och bryta semestervardagen.

Sagt och gjort – packade en mindre packning, slängde in hela familjen i bilen och for över sundet till Köpenhamn. Det är 1,5 timmar från dörr till dörr från där vi bor i västra Skåne. Riktigt läckert att ha så nära till en sådan härlig stad. Lockande just en sådan här sommar då stranden inte bjudit upp till dans. Det som lockade nu var storstad, slippa laga mat och diska och vara tillsammans.

Vi hade bokat en natt på hotell och siktet inställt på Köpenhamns Zoo. Nu skulle vi kolla på djur, leka, äta glass, uppleva och ha sommarlov. Något som barnen längtat till i veckor. Några saker var extra viktiga (och nu i prioordning): Äta gigantisk dansk glass, få ansiktsmålning, se på lejonen och pungdjävulen (gissa varför???). Sen var allt i övrigt bara bonus.

Vi var på detta zoo för 3 år sedan och då var äldste sonen 3 och syster var 1,5 så deras minnen var lite vaga om man säger så. Jag var väl så inne i blöjbytarkoma så jag mindes inte heller så mycket. Det som slog mig nu som jag kanske inte mindes var hur nära man kommer alla djuren. Att komma så här nära en isbjörn är ju helt fantastiskt.

Roligast var att se ”Herr Nilsson-aporna” i den fina inhägnaden. I tunnlar av galler kunde de spring till olika rum och öar i en sjö. Denna anläggning var ny och djurvänlig. De äldre känns mindre djurvänliga fast bättre än många andra zoo med små utrymmen.

Det djur som är farligst för människan – flodhästen. Det är ju ingen direkt actionshow att se på dem. Ligger prick stilla och gottar sig. Men en gigantisk gäsp imponerar massor.

Har ni någonsin fått frågan vilket djur som är ert favoritdjur? Mitt är uttern. Jag är svag för smådjur och gnagare men uttern tar det hela ett steg längre. Denne lille söting var hungrig och hade sin sten med sig, i munnen, redo att knäcka musslor som kunde komma hans väg.

Sen så finns det å djurliknande saker som också var lockande…

Här är då två drömsaker i ett: gigantoglassen med tre kulor glass, mjukglass, mjuk marängsmet, sylt och gräddboll och sen då den där ansiktsmålningen.

En liten mindre variant i söt elefantkopp som fick bli dagens souvenir.

Vid entrén finns ett vackert högt torn man kan få gå upp i. Bra att göra när kroppen är fylld med glassbensin. Väl uppe var barnen inte riktigt imponerade av utsikten men desto mer av den kraftiga blåsten. Den kan man alltid ha kul med.

På barnavdelningen finns något som heter Kaninlandet och har labyrinter som kaningångar.

Som vuxen och över medellängd var det en utmaning att hänga med lillkillen i gångarna.

Ett litet störande moment i vårt besök var den extremt frekventa inflygningen till Kastrup. När ett plan passerade var nästa på ingång. Ett konstant flygbuller. Jag är uppvuxen nära en flygplats och har alltid älskat flygplan och inte stört mig på ljuden men detta var något helt galet. Den ende som verkligen bara älskade det var lillkillen. ”schlyplan” sa han hela tiden och pekade uppåt.

Jag var tvungen att fråga om det brukar vara så här. Svaret jag fick var att en ny landningsbana nu tagits i bruk sedan tre månader. Vad säger Köpenhamnarna om detta??

Hur gick det med lejonen då? Det som låg på viktigalistan? De sov inne i sin grotta hela vår vistelse. Hoppas de är piggare nästa gång.

Key lime pie – recept på kanske världens godaste paj?

Valet blev key lime pie när jag önskade baka något fräscht och somrigt. Det ångrar jag inte och inte gästerna här heller för det finns inte en smula kvar. Detta är verkligen ett bra recept på key lime pie.

key lime paj

Key lime pie har en otroligt fräsch smak av lime och trots pajens tyngd känns den lätt i magen, så att säga.

Key lime pie

Ingredienser
Pajskal
15 digestivekex (jag hade fullkornskex vilket jag verkligen vill rekommendera)
125 g smör

Fyllning
2 lime – rivet skal
1, 25 dl limesaft, ca 4 limefrukter
1 burk (400g) kondenserad mjölk
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
2 ägg

Servering och topping
lättvispad grädde
tunna limeskivor

Gör så här: sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen i bunke eller kör dem i en matberedare. Smält smöret och häll i kexkrosset. Blanda väl och lägg i en form med löstagbar kant, ca 24 cm. Tryck ut kexsmeten i formen och en bit upp på kanten. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.
Ta ut och låt svalna helt.

Sätt på ugnen på 200 grader igen. Riv skalet från limen och pressa saften ner i en bunke. Häll den kondenserade mjölken i stor bunke och vänd i limeskal, limesaft och vaniljsocker med en slickepott. Häll i de 2 äggulorna först och fortsätt vända smeten med slickepott. Knäck sedan i 2 hela ägg och vänd i hop till en jämn smet. Låt stå å vila i 15 minuter i bunken.

(Önskar du ha bort limeskalen silas de bort nu i finmaskig sil eller chinoise men jag har dem kvar för jag tycker de ger fin smak och störs inte av dem. Men det beror på hur fint/grovt man rivit skalen så klart.)

Häll smeten i pajskalet och grädda i 15 minuter. Ta ut och låt svalna för att sedan låta stå i kylen.

Förslag på servering: Lättvispa grädde och skiva limeskivor tunt. Lägg skivorna på hushållspapper för att dra ut vätskan något. Innan servering vänds de halverade skivorna i strösocker. Spritsa eller klicka ut grädde runt kanten och placera ut limeskivorna.

key lime pie

Jag hade tänkt att de sockrade limeskivorna skulle vara mest för syns skull men gästerna var eniga om att det var gott att suga lite på skivorna. Lite extra sötma och syra.

key lime pie

Vill du ha något mer med citrus?
Citrontårta med citronmousse och lemon curd
Citron(kladd)kaka med vallmotäcke
Egen citronsaft med lavendel
Syllabub, en härlig dessert
Gammeldags citronfromage

Torkar lavendel för väldoftande garderober

Nu blommar lavendeln och då passar jag på att göra små buketter för att torka. Hänger dem upp å ner för då behålls färgen och doften som bäst.

Kan behålla dem som små doftande buketter men risken är att blommorna faller av då de blir sköra när de torkat. Då får man plocka blommorna från stänglarna och lägga i små tygpåsar. Blir så där härligt mormorsaktigt att lägga lavendel i garderober men jag tror det kan pigga upp min vardag lite ändå… Värt att testa.

Men nu hänger de fint här både som söt dekoration och väldoftare.

Mina senaste loppisfynd är min senaste fixering – mönstrade tallrikar

Att jag snöat in på mönstrade tallrikar är väldigt bra för att just detta är bland de billigaste sakerna på loppis har det visat sig.

Nu när vi är här i Skåne har vi nosat till oss alla loppisar vi kan gå på och jag hade redan innan satt siktet på mönstrade tallrikar i olika färger. Helst ville jag då ha lite olika mönster i en färgskala om grått, brunt, grönt och rött för blåa tallrikar har jag sedan tidigare. Inte hade jag väl gissat att just detta var det billigaste. ”Ingen är väl så dum att de köper udda tallrikar?” har tankarna tydligen gått hos loppisförsäljarna. 5 kr stycket! Perfekt!!

Nu har jag hittat sju stycken och har två röda på lut i grannaffären. Några är djupa andra flata men de djupa är ju rätt grunda så de kan nog gå för flata de med om det kniper. Ser fram emot att få duka härliga höstmiddagar med dessa vackra fat.

Älskar dessa skånska loppisar. Stora fält görs om till marknader och fyndhetsen är total. På gränsen till galen. Men inser att vad som är ett fynd och kap för mig är nåt helt annat för andra.

Finns två loppissätt här. Ett sätt är att kunderna får gå runt bland borden och kika på vad som finns och vid ett givet klockslag så får man köpa. Det andra är att alla loppiskunder står bakom ett rep som vid en signal släpps och alla rusar fram till borden och ska köpa. Inget av sätten känns bra men nummer två är mest demokratiskt kan jag tycka. Åh, sådan galenhet!

Men sen så är då de mest eftertraktade sakerna undanplockade för att auktioneras ut. Det är kul att se hur vissa saker går för en spottstyver och andra trissas priserna upp mot skyarna.

SparaSpara

Fruktstund med fruktstrut doppad i choklad

Det blir mycket glass och gottigheter på sommaren och semestern. Som det så klart ska vara när man njuter av ledigheten. Men barnen har börjat tro att det är en sommar-lag på att det ska vara minst en glass om dagen. Det går ju bara inte… eller??!!

Har tidigare visat en variant som är lika god och härlig men kanske lite nyttigare – strut med fruktsallad. Det är något härligt barnsligt över att äta i strut. Blir lekfullt i ett nafs.

Nu tog jag den ett steg vidare genom att doppa strutarna i smält choklad och hackade nötter. Blev inte bara gott utan även väldigt vackert.

Tipsen är:
– att hacka frukten till fruktsalladen i små bitar så hela struten kan fyllas
– finhacka nötterna
– doppa struten i choklad så det även kommer choklad på insidan av strutkanten
– hitta en bra plats för strutarna att stå i när choklad-/nötkanten stelnar – små, smala glas eller som jag hade; en äggkartong med hål
– använda små, smala skedar när man lägger ner fruktsalladen
– lägga små bär på toppen så det blir fin garnering
bonus: nästa gång ska jag nog ringla lite choklad inne i struten för den gottiga chokladen vill jag ha mer av

Poppis hos stora och små!

Gillar du fruktefterrätter? Då kanske denna frusna banan”glass” också kan vara något. Klicka här på länken för att komma till inlägget.

SparaSpara