Svalkande drycker – recept på citronsaft, iste och iskaffe

Första semesterdagen började lite mulen. Lite moloken blev även jag men nu ser det ut att bli en sådan där pangdag i allafall. 30 grader är att vänta! Picknicken är på gång och strandväskan packas rejält överfull. Solkräm, hinkar, spadar, vattenflaskor, badrockar, pastasallad, gafflar, fika, och så alla dessa enormt tunga kylklampar. Packåsnan-Helena ska dra vagn, dramaten, strandkassen med strandleksaker ner till stranden. Men det är helt klart mödan värd!

Men i denna värme är det viktigt att hålla vätskebalansen. Då vill jag svalka mig med riktigt härliga egengjorda drycker – citronsaft, iste eller iskaffe. Lätt att göra, gott att dricka. Här är mina favoriter från arkivet:

Länk till recept på egen citronsaft

Iste är en väldigt bra törstsläckare men även en väldigt god måltidsdryck tycker jag.

Länk till recept på egengjord iste

Länk till recept på egen iskaffe

Önskar er en härlig solig dag!

avsändare

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Den perfekta sommardrinken – Cointreau Fizz

Cointreau Fizz! Blandar till, häller upp och skålar in min  S E M E S T E R !

Nu är jag ledig i 4 hela veckor och ska bara vara med familjen i vårt vackra SommarSverige. Firar semestern och den varma kvällen med maken och en riktig sommardrink.

Jag är väldigt svag för sommardrinkar som drar åt citrushållet just för att det känns så fräscht och uppiggande. Nåt helt annat än det där mustiga glaset rödvin som man så gärna tar i slutet på oktober. Nu ska det vara ljust och fräscht.

Cointreau är för mig en rosa cosmpolitan men när jag fick det här receptet bestämde jag mig – detta är sommaren 2015-års drinken. Den är dessutom inte så spritstark då cointreau är en likör och har lite lägre alkoholprocent.

Efter en varm dag och under förberedelserna för att laga middagen (inte sällan vid grillen) är en sval drink helt fantastiskt. Känna sig ledig och flådig.

Cointreau Fizz

Ingredienser 
Krossad is
Färsk mynta
4 cl Cointreau
1/2 pressad lime
Sodavatten

Gör så här: Krossa is och fyll ett glas. Ta två-tre myntablad och lägg ett i taget i en handflata. Slå nu ihop händerna. När myntan slås på detta sätt frigörs smakerna i bladet. (Har sett det på barer och inte fattat vad de hållt på med tills jag var tvungen att fråga) Lägg i de slagna bladen och fyll på med ciontreau och saften från en halv lime. Toppa sedan med sodavatten. Garnera med ett myntablad.

En kompis lärde mig uttrycket sundowner och jag bara älskar det. Det är alltså en drink man tar i solnedgången. Som jag ser det så är det när maten är uppäten, undanplockad, allt är diskat och kvällen är fri. Ja, jag vet – jag är en lyxlirare men det är väl värt att passa på. Vem vet vad som händer i morron. Regn, osämja, förkylning ja vem vet…. Njuter av livet i dag alltså! Får kanske bli en sommardrink efter middagen oxå. Om jag inte somnat under läggningen av barnen…

Du kanske också gillar:
Mimosa
• Strawberry Daiquiri

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Plocka fläder med barnen i sommarkvällen

Att få gå på en kvällspromenad och plocka fläder, endast iförd shorts och t-shirt, när barnen studsar av sommarledighet, när dygnet har fler timmar än vanligt och när känslan av att sommaren aldrig kommer ta slut – då är jag som lyckligast. I går var en sådan kväll.

Hela grannskapet doftar nu fläder så att försöka värja sig går inte. Klasarna ropar på oss, så då gick vi ut med korg å sax för att jaga fina fläderblommor och plocka fläder. Här ska det kokas flädersaft.

Det tillhör inte vanligheterna att vi tar oss iväg efter maten. Då är det avrundning av dagen som gäller. Läggningsprocedur av tre barn tar sin lilla tid. Men nu har barnen sommarlov och de vanliga tiderna kommer ställas på ända. Längre kvällar och senare mornar. Inte dem emot.

Vet inte varför men sonen ville absolut ha boxhandskarna på sig när vi skulle gå. ”Ja, så jag kan boxa ner blommorna!” Så klart!

Men det blev en smultronpaus innan vi ens hunnit knipsa en första fläderklase. Härligt med naturäventyr även i Stockholmförorter.

Men sen så fann vi vårt byte.

Bara att få använda vuxensaxen var ett äventyr i sig. Här behövs inga Gröna Lund för att göra barnen glada…

plocka fläder

Sen så gick vi hem med vårt byte. Gick långsamt och njöt av den varma, vackra kvällen.

Tog en vända förbi mina föräldrar som bor i samma område. De bor i min mammas barndomshem, tillika mitt barndomshem, så vi är verkligen rotade här. I mammas trädgård finns de vackraste pionerna. De planterade min morfar FÖR 70 SEDAN! De har blommat varje sommar under hela min barndom och jag har alltid fascinerats av den enorma storleken. Det är från denna rabatt jag frusit in

Kvällsljuset! Så magiskt vackert. Är så glad att vi tog oss ut.

Sen så skulle jag hem å koka flädersaft. Men tji! Hade missat citronsyran så klasarna lades i plastpåse och frysen. Det blir ett kok i kväll istället.

SparaSpara

SparaSpara

Baka en blondie – brownie på vit choklad

En brownie bakad på vit choklad får namnet blondie. Kakan är inte på pricken lik sin mörkare kompis men väldigt god och saftig. Också lätt att addera bär i, som hallon här. Blir väldigt fin kombination av det söta och syrliga.

Ingredienser
330 g vit choklad
160 g smör
3 1/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
3 ägg, rumsvarma
1 dl socker
70 g chokladknappr eller hackad vit choklad
2 dl hallon

Gör så här: Ugnen på 165° varmluft. Smöra kanterna på en bakplåt och lägg bakplåtspapper på botten.
Hacka den vita chokladen och lägg i vattenbad. Smält och lägg sedan i smöret och låt det smälta ihop med chokladen. Nu behövs två bunkar. Blanda mjöl, vaniljsocker och salt i ena bunken och vispa äggen rejält fluffigt i den andra. Häll socker i äggfluffet och häll sedan även i choklad- och smörblandningen. Blanda sedan i de torra ingredienserna och rör ordentligt samman.
Häll över smeten i plåten och sprid ut chokladknapparna och hallon. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Kakan ska få lite färg men vara ganska blond, så att säga. Låt svalna och skär sedan i bitar.

Lunch i Trädgården På Spåret. Urban odling mitt på Söder.

För ett tag sedan var jag bjuden på lunch på det spännande Trädgård på spåret. Fiskars visade upp några av sina trädgårdsredskap och la mycket passande eventet i denna urbana plantering.

Jag har hört en del om denna stadsodling men inte haft vägarna förbi så nu när jag blev ditbjuden fick jag ändan ur. Sicken tur!

Dagen bjöd på strålande sol vilket då var tursamt för denna utomhusaktivitet.

Denna odling har lagts på en nedlagt järnväg på Södermalm. Tydligen ska det ha gått tåg till och från Södersjukhuset här. Platsen är väldigt hemlig och inget man ser om man inte vet vad man ska leta efter. Därför är det så himla fint att denna ideella förening gör något s bra av denna annars outnyttjade plats.

Fiskars visade upp sortimentet om än i begränsad upplaga då deras leverans stulits. Som nån sa: är det bra saker så är det ju stöldbegärligt.

Jag använder min sekatör typ varje gång jag är i trädgården. Nu fick jag lära mig att den ska slipas innan vinterförvaringen för den kan ha, med rätt behandling, leva med mig livet ut. Typ.

Hit kan alltså alla komma för att fika och njuta av härliga odlingar. Medlemsskap och kurser finnes. Ett specifikt område av odlingen är för restauranger, tex Ekstedt, som då ska kunna odla själva till sina krogar. Närodlat när det är som bäst.

Sen skulle vi gäster få prova på lite odling men tyvärr var jag tvungen att återgå till jobbet. Det blev en häftig paus mitt i arbetsdagen.

Bästa & enklaste sättet att odla basilika

Att odla basilika i köket är kanske, utöver att du får en massa härlig god färsk krydda, den bästa rumsdoftaren. Få kryddor ger väl en sådan ljuvlig doft???

Tänk en härlig italiensk caprese med massa väldoftande basilika! En rätt jag kan tänka mig att äta ofta och till både lunch å middag. Att då ha tillgång till en massa basilika är drömmen. Önskar ha drivor av basilikaplantor i köket. Drömma får man…

Bästa sättet att odla och driva upp bra basilika är enkelt och lite förvånande. Ta en basilikaplanta du köpt i butiken och bryt av stjälkarna med händerna. Ställ stänglarna i ett vattenglas och vänta några dagar tills rötterna har växt ut ordentligt. Därefter planteras dessa väldoftande ruskor i kruka med jord. Nu när rötterna redan är på alerten rotar plantorna sig och växer sedan som ogräs. Perfekt!

odla basilika

Detta är ett mycket enkelt sätt att odla basilika och superkul för barn att lära sig odla med. Snabbt kommer rötterna fram och med det givande att se utvecklingen.

 

Plockar de enklaste blommorna & får de sötaste buketterna

Vår trädgård har inte fått mycket kärlek i form av omvårdnad denna sommar. Vi har varit i den så mycket vi kunnat och vädret tillåtet men någon gräsklippning och skötsel kan vi inte skryta med. Nåt får ge vika när det är fokus på små barn och familj.

Gräset står nu högt och klippa det ska vi göra ”sen”. Passar på att göra det bästa av saken och plockar in lite söta buketter av de enklaste små blommor – klöver och bellis.

Sommaren går i korall om jag får välja

Unnade mig en uppfräschning av tassarna och valde nagellack som går åt korall och orange. Känns så somrigt och läckert. Blir liksom glad av att se sådana färger nu. Jag vill matcha sommarens smultron och rosé. Sommarkamouflage kanske?

Den perfekta sommarsöndagen!

Detta var verkligen en riktigt härlig sommarsöndag och den bästa moroten för att kämpa igenom den sista veckan innan semestern. Om jag får 4 veckor av sådant här kommer jag ha världens bästa semester.

Första smultronstråt är plockat. Glad tjej i nattlinne sprang runt i trädgården och letade.

Vi har numer en pool i trädgården. En liten pool.

Stora och små kryp får plats i vår trädgård.

Första dagen på stranden. Bästa dagen på året.

Efter en varm och lång dag på stranden var vi väl värda en after beach. Som grädde på moset fick vi fina vänner på spontanbesök. Perfekt att då ha en jättemelon i köket redo att delas upp och ut.

Medans maken slet vid grillen var det skönt att bara hänga. Tyckte i alla fall jag…

Vår egna lilla uteservering. När det är så varmt att vi vill sitta i skuggan – då är det sommar på riktigt.

Gott, gotteligott, gott!

Som sagt – denna söndag kommer ligga i huvudet och ta mig igenom sista arbetsveckan. Hoppas ni också fick en skön och somrig söndag. Nu bestämmer vi att det ska vara sådant här väder hela vägen till september, eller hur!?!

Tredje gången gillt för chiapudding. Kanske

Jag vet inte hur dina sociala medier ser ut men bland dem jag följer på Instagram har det det sista halvåret-året varit så mycket chiapudding så det liksom inte går att låta bli att själv nu testa.

Själva puddingen har väl aldrig sett så där lockande ut utan det har varit tillbehören och stämningen runt denna mytomspunna och till skyarna haussade rätt. Framförallt frukostar har det varit.

Så klart har jag då testat men det ska faktiskt erkännas att det var makens initiativ. Jag är så inbiten frukostätare. Har mina rutiner så det är svårt att få in nåt nytt i mig. Det har varit några testomgångar och det blev precis som med sushi – att det krävdes tre försök innan jag fattade och fattade tycke.

Chiapudding, grundrecept

Ingredienser
3 msk chiafrön
2 dl mjölk (önskas söt pudding kan man använda  t.ex. lättsötad mandelmjölk)
1 krm vaniljpulver
Frukt, bar, nötter efter tycke och smak

Gör så här: Blanda chiafrön, mjölk och vaniljpulver i ett glas/mindre skål. Se till att inga frön blir kvar på ytan. Inga torra frön ska ligga kvar på ytan. Låt stå minst ett par timmar och gärna över natten. För bästa resultat behöver puddingen en omrörning  i halvtid. Hacka och toppa med frukt, bär och nötter.

Själva puddingen är det inget att skriva hem om utan det är tillbehören som gör det hela.

Aprikoser är min senaste förtjusning. Torkade har jag ätit i alla tider men färska har jag knappt mött i butik tidigare. Nu verkar de vara i säsong och finns överallt. Tolkar smaken som en kombination mellan plommon och persika. Jättegott med jordgubbar.

Annars är det jordgubbar med nötter som varit det vanligaste tillbehören hittills.

Min första sushi åt jag tidigt 90-tal. Jag jobbade som fotoassistent och fick åka med på plåtningar. Vid en lunchpaus satt jag med de coola reklamarna och det serverades något så galet som kall rå fisk på på stora riskuddar. Ville verka världsvan och rörde inte en min, spelade obesvärad, medans hela mitt inre bara skrek att detta var det vidrigaste jag ätit. 90-talet och sushi var ju synonymt med reklambranschen då så jag blev utsatt för denna rätt gång på gång. Vid tredje försöket förstod jag. Gissar att chiapuddingen också lidit av detta tredje-gången-syndromet. Nu var det inte coola reklamera utan vansinnigt rätta bloggare. Återigen är jag sist på bollen…