Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 juli, 2014

Iskaffe – sval sommardryck att göra själv

Iskaffe är så bra av flera anledningar: en kall dryck som svalkar men ändå piggar upp tack vare kaffets koffein.

När nu värmen slagit till ordentligt söker jag mig till skuggan och försöker hålla mig sval. Wow, vad värmen påverkar oss alla. Lunken är total, ingen orkar skynda å stressa känns det som. (i alla fall de som har semester)

När det nu är så här varmt och solen är så stark måste man fylla på med vätska, rejält med vätska. Det verkar vara det som alla radio- och tvkanaler är eniga om är den viktigaste nyheten. Så fort radion slås på hör man det igen: “drick mycket vatten, fyll på med vätska.” Ja, då gör jag väl det då.

I går var det iskaffe som gällde så kroppen kunde bli sval men med knoppen pigg å alert. Jag, som greklandsfrälst, gillar frappe – en grekisk kall kaffedrink. Till skillnad från vanlig iskaffe görs denna på nescafé och kallt vatten. Superenkel och supersnabb.

Iskaffe / Frappe

Ingredienser
6 tsk nescafépulver
1,5-2 dl iskallt vatten
2-4 tsk strösocker
Kallt vatten
Kall mjölk
Is

Gör så här: En frappe ska ha skum på toppen så kaffet ska skakas. Häll nescafépulver, kallt vatten och ev socker i en shaker med tätslutande lock. Skaka hårt tills det bildats ett rejält skum och häll upp i höga glas. Fyll på med kallt vatten och kall mjölk efter eget tycke och smak och lägg i isbitar. Drick med sugrör.

iskaffe

Iskaffe eller Frappe som det heter i Grekland är något jag tror att jag bank mig dricker varje dag. Som sagt; perfekt kombination av att svalka ner och och pigga upp!

 

Vill du ha fler svala drycker?

Citronsaft. Finns det något fräschare? Knappast va! HÄR är recept.
Iste. Så gott, så smakrikt och inte lika söt som saft. HÄR är recept.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Comments (3)

  • Excellent! quite a good try…let me give you some tips on the frappe since i am greek myself…in those glasses you have put a little bit of water (like 1cm depth in the glass), put the nescafe powder(1and half teaspoons) and the sugar if you so wish. whisp it up with the device you whisp eggs or the one you make milk froth with. add the cudes, then the cold water and last but not least the milk. voila! that’s our secret…the whisping thingy:))

  • Nescafépulver? Jag längtar till den dag bloggare har en egen åsikt utan att sponsra in “smak”… ? Btw, en riktigt fin americano som grund kan rekommenderas. OM du inte testat. Valfri böna såklart, efter din smak. Inga varumärken behövda. /Caroline

    • Hej Caroline! Om du blev så upprörd över mitt lilla recept jag skrev för två år sedan ber jag så mycket om ursäkt. Den dag du längtar till är redan här. ALLA mina inlägg som är sponsrade är ytterst tydligt markerade med en gigantisk banner överst i inlägget. Tex denna: http://blogg.skonahem.com/hemmamedhelena/2016/06/23/sot-och-rolig-picknick-med-pagen-funs/ Det är det nämligen lag på! Och att jag skrev nescafé är väl av den anledningen att nescafé är marknadsledande och synonymt med snabbkaffe. Ungefär som Lypsyl för cerat.
      Ha en fin sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.