Tror banne mig att loppissäsongen har börjat. Eller så kanske det är jag som är pigg på att ta mig an loppisar och second hand butiker. I samma veva som jag hittade den helt fantastiska turkosa skålen fann jag även den här blågröna vasen. Den stod bland en massa annat och jag såg hur fin den skulle bli på den öppna spisen här hemma. Redan en kär ägodel. Och billig.
Det har blivit en turkos- och mässingsblandning där. Vet inte hur det gick till men nåt i mig drar åt de färgerna. Rosa blommor, här är det pioner och fresia, blir mycket fint tillsammans. Det får bli veckans fredagsbukett.
Den här skulpturen av Napoleon, som faktiskt är ett stearinljus, är jag så förtjust i. Problemet med lille Nappe är att han tittar ner så mycket. Han måste stå på nåt högt. Här har jag satt honom på en hög ljusstake men då plattan var för liten fick jag lägga en svart marmorskiva ovanpå ljusstaken. Krävande kille den där Napoleon… Och ser du den lille grisen? Visst skulle den också få vara med!?!
Vet inte hur många gånger jag försökt få liv i ett ekollon i ekollonvasen från Svenskt Tenn och misslyckats. Denna gång jag testade jag nåt nytt. Hittade ett ekollon på marken i trädgården som redan hade fått en liten grodd. Tvättade av den och satte i ekollonvasen. Redan efter nån dag hade grodden växt sig lång. Nu får den spira fritt i köket och jag har fått hoppet åter.
Om ni tycker om kransen ovanför vitrinskåpet så är det något du kan göra själv. Av en pocketbok. Jag gjorde den medans jag tittade på ”Mannen med gyllene pistolen”. Så det tar endast en bondfilm i tid alltså.
När jag var liten älskade jag upplandskubb och det fanns ofta hemma, fast då som som köpebröd. Nu förtiden ser jag aldrig upplandskubb i butikerna. Då får man baka det själv helt enkelt.
En sak jag gillar med brödet, utöver den karaktäristiska smaken, är formen på brödet. Man bakar brödet i en kastrull och får då alltså ett runt bröd, som en stubbe, som sedan delas i kvartar så man får triangelformat bröd. Det är ju bara hur kul som helst.
Recept Upplandskubb – trekantsbröd
Ingredienser:
50 g jäst
3 dl vatten
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
5 dl fint rågmjöl
Först och främst; se till att du har en kastrull eller gryta på minst 2 liter. Den får inte ha handtag av bakulit eller plast.
Gör så här: Smula jästen i en degbunke och värm vattnet till fingervarmt, 37°, på plattan. Häll över vattnet och rör så att jästen löses upp. Häll i salt, sirap och sen rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen smidig och lägg upp på bakbord. Knåda och rulla i hop degen till en ”fin” boll i samma storlek som kastrullen.
Smöra kastrullen och locket och mjöla sen båda med rågmjöl. Lägg ner degbollen med den finaste sidan ner, som sen blir upp. Sätt på locket och låt jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Ha ugnsgallret i nedre delen av ugnen och ställ in kastrullen med locket på. Låt grädda i ca 60 minuter.
Brödet bakades i går och vi hade det till tomatsoppan vi åt till middag. När jag frågade vad barnen ville ha till frukost idag svarade sonen snabbt: jag vill ha sån macka vi åt till soppan igår. Det är, för mig, lika med högsta betyg! Och jag var inte sen att följa barnen; här är min frulle:
Det här brödet bakade jag även till en utmaning. Jag hade den stora äran att vara med i en bloggvariant av Hela Sverige bakar på temat matbröd. Då grävde jag i mitt matminne och kom ihåg det där goda trekantiga brödet. För visst är det så? – att minnen från förr gärna är kopplade till dofter och smaker. Och kanske att smakminnet ibland är förledande och smakar bättre än det aktuella, ha ha!
En nybakad muffins i all sin enkelhet kan vara så himla rätt. Och med muffins är det så kul att skapa helt egna variationer. Man få alltid sin favorit.
På väg hem från jobbet igår såg jag att det är muffinsdagen idag. Då vi har infört skärmfria tisdagar så var ett muffinsbak ju ett perfekt analogt sätt att spendera kvällen med. (Ska nog återkomma med det sär med skärmfritt, kräver ett eget inlägg)
Då det skulle vara ett bak som passade de små gjorde vi muffins av ett enkelt grundrecept. Sedan gick vi igenom vad vi hade hemma för att se vad vi skulle fylla och smaksätta dem med. Det blev tre satser med vanilj/hallon, citron och choklad/nutella. Bara mums!
Fyllning per sats: 2 tsk vanilj, zest av 1 citron, 1 msk kakao, 1 klick nutella/muffins, ca 2 dl hallon eller vad som finns hemma och smakar gott.
Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Smält smöret medans du vispar ägg och socker luftigt i en bunke. Häll sedan i smöret och mjölken och blanda. I en annan bunke blandas bakpulver, mjöl och salt. Häll sedan mjölblandningen i vätskan och rör runt. Välj smaksättning och blanda i.
Ställ 12 normalstora muffins formar på en plåt och klicka i smeten.
Jag å barnen gjorde 1) hallonmuffins – fyllde formarna till hälften och la sedan i frusna hallon. Avslutade med att klicka på mer smet. 2) Rev ner citronzest i smeten för att få citronmuffins. 3) Chokladmuffinsen gjordes som hallonmuffinsen, fyllde till hälften och sen i med en klick nutella och vidare med lite mer täckande smet.
Grädda mitt i ugnen i 12-20 minuter – beroende på hur storleken på muffinsen är.
Jag har tidigare visat när jag stylade en plats med barnens byggklossar. Verkar som jag gillar det där för när jag var på Brandstationen senast föll jag för några gamla byggklossar med bokstäver och bilder.
Valde så klart familjens namn och i en blå färgskala. Blev speciellt uppskattat av mina små familjemedlemmar.
På de övrig 5 sidorna är det andra bokstäver och bilder. Barnen byggde fram ord och vill veta vad det stod. ”Ja… det står QQHBN” Säkert pedagogiskt på nåt sätt.
Barnen sitter vid köksbordet och ritar. Men pennorna har vi i ett skåp i andra änden av köket. Det blir ett himla flyttandes fram å tillbaka. Och inte sällan verkar det försvinna korkar däremellan. Testar nu en sak jag tror starkt på.
Virar och knyter läderremmar runt använda konservburkar. På väggen bakom köksbordet hänger jag upp sugproppshängare på kaklet. Nu kan burken lätt hängas upp och tas ner.
Vilken fantastiskt solig söndag vi fick. Hade väl tänkt skrota hemma hela dagen och ta vara på ensamheten i huset men min mamma drog med mig och två av tre bröder med familjer på en Skärgårdsmässa. Den var placerad längs kajen vid Wasahallarna på Djurgården.
Om jag nu var intresserad av båtar och skärgården på riktigt hade jag blivit besviken får nån vidare till mässa skulle jag inte säga att det var. Det var mera ett jippo med försäljning som kunde applicerats på vilken sammankonst som helst. Stånd med försäljning av smycken, aloe vera, lakritsremmar, sjalar, glaserade skålar och lammskinn. Men bastuförsäljning, det passade in. Men strunt i försäljningen för miljön var helt perfekt och några aktiviteter var verkligen hav, båt och skärgård.
Det blev ett fång rökta räkor till lunch. Mmmm…
Strömmingstallrik är annars nationalrätten i Stockholms skärgård skulle jag tro.
Här sitter delar av min familj. En mamma, två bröder, två svägerskor, fem brorsbarn. Saknas åtta personer för att bli fulltaliga.
Och här är jag. Hatten jag köpte på HM innan resan till New York känner jag redan är min bästa vän. Har man inte jättemycket hår är det perfekt att gömma det torra barret under en sån här snygg hatt. Ska alltid ha hatt!
Jag å mina bröder läste och lyssnade på Tintin i timmar som barn. Vi brast alla ut i: Titta – som i Tintin! när vi såg en dykare i en antik dykardräkt. Fattar inte hur det där egentligen är möjligt. Tänk att hoppa i plurret med en kopparkittel på huvudet. Verkar ju helt galet!
På land stod män och pumpade luft för glatta livet. Väldigt vanskligt det där. Usch jag har nog nån sorts fobi mot under-vatten-aktiviteter.
Väldigt vacker, väldigt gammal.
Jag har alltid älskat änder. Tycker de är så söta med sina stora näbbar och små ögon. Ernst Billgren målar gärna änder och jag skulle gärna äga en Ernst Billgren tavla.
Här lyckades jag verkligen fånga dem på startbanan. Får bli mitt egna konstverk
Svanar är inte dumma heller. Eller jo, de kan vara riktigt ilskna. Hålla sig på avstånd. Men vackra är de!
Riktigt fint väder var det. Nu kan väl temperaturen komma på riktigt?
Dragspel hör skärgården till.
På en av båtarna kunde man köpa färsk levande fisk. Ja, faktiskt levande. Förpiken på båten var vattenfylld och som en bassäng för gäddor. Ville man ha sig en firre tog fiskaren upp en med en hov, knockade den och sålde. Blir väl inte mer färskt än så. Tur han inte sålde lamm…
Sen var det dags att börja promenra hem. Sa farväl vid Djurgårdsbron till allihop och promenerade själv längs Strandvägen. Stockholm är verkligen en vacker stad!
Denna helg är jag gräsänka och sovit längre nätter än vad jag gjort på 6,5 år. Blev nästan orolig när jag vaknade i morse – att få vakna av sig själv är nåt jag glömt bort att man kan göra. Med tre små morgonpigga battingar så dras dagarna igång tidigt vare sig man vill eller inte.
Passar på att ta långa frukostar dessa två dagar. Tur då att vädret tillåter även en frukost ute i det gröna.
Förberedde kalljästa frallor i går mitt under Eurovision och bakade i morse. Byggde upp en hel buffé med smörgåspålägg. Ja, ja vet, jag är lite nördig men det är sånt här som jag älskar. Hade verkligen bara kunnat slänga upp frukostmaten men det blir liksom liiiiiite mysigare när det läggs upp. Unnar mig den där extra kvarten det tar att lägga upp. Sen så har jag dessutom jobbat som frukostvärdinna så takterna sitter i kanske.
Ska från och med nu bara köpa och äta delikatessgurkor. Smakar som gurka ska smaka.
När jag nu åt frukosten och skulle njuta av lugnet blev det liksom för lugnt. Inga barn som bråkade, ingen som kletade smör på mig. Kändes tomt. Hörrni familjen – kom hem NU! Kom å bråka med mig!
Äppelblommorna har slagit ut och gav mig ett vackert tak att sitta under. Förra året var hela trädet täckt av blommor men i år är det inte lika mycket. Intressant hur det kan skifta så. Hoppas bina hittar blommorna så vi får några äpplen.
Snart ska jag ta tag i mig själv och dagen och träffa bröder och brorsbarn. Har jag inte mina här får jag ta släktingarnas ungar istället. Ska på en skärgårsdfestival eller nåt i den stilen på Djurgården. Det är vår mamma som drar med oss. Kanske får i mig en räka eller sillbit, vi får se.
I kväll smäller det. Måns är vår hjälte och ska ta Hero till seger i Wien.
Får jag tipsa om ett roligt sätt att titta på och festa in Eurovision? Gör ett europeiskt knytkalas och be vänner ta med rätter från olika länder. Alla gäster får vara ett land och ta med en rätt från det landet. Har gjort det några gånger och det blir den mest fantastiska buffén. Grekisk tzatziki, spansk bondomelett, franska dessertostar, italiensk pizza och svensk lax.
Och detta dekoreras så klart med ett härligt falggspel. Längst ner här finns utskrifter att ladda ner. Klipp eller skär ut, vik dubbelt och fäst med dubbelhäftande tejp runt tandpetare eller tråd. Och nej, alla europas flaggor är inte med. Dessa gjorde jag för två år sedan och har inte uppdaterat. Nästa år kanske??
Känner ni till Klongvasen – vasen Äng? Den har blivit en riktig succé och favorit hos många. Snygg attans och väldigt smart. Kanske man kan göra egen Klongvas?
Jag är vansinnigt förtjust i klöverplåt och länge velat göra nåt pyssel med denna metallbit. Klöverplåt är som ett galler och det är ju precis så Klongvasen är. Det var så min idé startade. Nu har Äng två våningar men det blev inte så hos mig – än. Kanske gör en uppdatering senare men nu funkar den finfint i alla fall.
Göra egen Klongvas
Köpte en stor bit klöverplåt och la en tallrik som är snäppet större än min låga cylindervas och ritade runt med tuschpenna. Tvätta av på tallriksaknterna på momangen så det inte blir permanent. Sen började jag knipsa med ”metallknipstång”. Det fungerade men var rätt tufft och gav blåsor i handen. Vet inte om min gamla knips börjat lägga av och blivit slö eller om det bara var en dålig idé. Tog då fram min metallsåg och insåg att det var ju tusen resor bättre även om det fortfarande var rätt krävande. Inget pyssel för den svage eller otålige.
Sen hade jag en rund skiva att lägga på min låga vas. Plockade in vackra blommor från vår trädgård och skapade en somlig liten äng på byrån.
Klongs vas Äng ska just användas som en äng – att blommor står fritt från varann som på en äng. Det fungerar även bra med min variant. Visst, det där stödet nedertill är bra men om man sätter ner blommorna så det tar visst stöd av varann så står de så vackert, som på en äng.