Baka eget fröknäcke – gott till både frukost & dessertost

Fröknäcke – så gott och så enkelt. På semestern blir det att det bakas sånt som jag lagt i när-jag-har-tid-lådan. Knäcke är en sådan sak, eller snarare; ett sådant bak.

Det roliga med en sån här variant är att man kan byta ut de olika fröerna och kärnorna till de man tycker om eller har hemma. Tex byta ut solrosfrön mot pumpakärnor.

Detta slängdes i hop med  svärmor och dottern och då de båda har Sara som mellannamn fick knäcken heta Saraknäcke. Spröd, fin, nyttig och god.

Baka eget fröknäcke

Ingredienser
2 dl dinkelmjöl
1,5 dl linfrö, hela
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 msk flingsalt
0,5 dl rapsolja
1,5 dl kokande vatten

Gör så här: Sätt ugnen på 150°. Häll alla torra varor i en bunke och blanda. Rör sedan i rapsoljan och kokande vatten. Blanda ihop till en smet.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar och med en slickepott smetas fröknäckedegen ut så tunt som möjligt. Blir smet till två plåtar. Grädda mitt i ugnen i 45-60 minuter, beroende på ugn.

Knäcken är bra till både kvällens dessertostar och frukostmackan. Magen får sin välgörande dos av fibrer både morgon och kväll!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Loppiskap ska bli till roliga DIY/pyssel

På våra loppisvändor här på skånesemestern har jag inte bara letat härliga fynd och ting utan även tänkt på att hitta saker till några DIY’s och pyssel jag vill göra. Mycket nöjd med det jag funnit.

Superhärliga tyger med vävda mönster som jag ska göra flaggspel av. Hur pysslig jag än må vara så tycker jag inte (ännu) att sy är det roligaste men att sy ett flaggspel har jag velat göra länge. Att då använda sig av tyger med vävda mönster och inte med tryck på gör det hela enklare. Då behöver jag inte vika tyget dubbelt och sy ihop utan det räcker med ett lager då mönstret syns från båda håll. Det gäller att vara klurig… 😉

Nytvättade och soltorkade. Redo att bli flaggor.

Att sätta gamla små lampskärmar på ljusslingan har jag också velat göra länge. Bara inte hittat de där fina skärmarna. Tills nu! För 3 spänn styck var de dessutom fyndigare än allt annat i fyndväg man kan drömma om. Visst är det en superfin färgskala med de ljusgula och brända röda? Blir toppen till kräftskivan!

Vemodet. Snälla släpp greppet!

Det är augusti, det är fortfarande sommar, vi är fortfarande på semester men ett vemod drar över mig.

Vi sätter oss och äter middag. Som vi gjort under flera kvällar i över två veckors tid men nåt är annorlunda. Vi är färre. Mer än hälften av gänget har lämnat sommarhuset och nu är det bara min lilla familj kvar. Och solen är inte på samma plats vid samma tidpunkt längre. Tiden märks.

Vill stanna tiden, dra ut, suga ut allt vad sommaren ger. Vill känna ledighet och närvaro av nära och kära. Min nutid blir snart historia. Denna sommar blir mina barns barndomssommar, deras sommarminne. Gav vi dem tillräckligt mycket sommar? Bad, lek, skratt och närhet?

Augusti. Du är en sommarmånad men jag har aldrig varit din vän. Inte i början i alla fall. Sen kommer du i en annan skepnad, mörkare och varm. Då gillar jag dig och då vill jag slå in böcker i papper, köpa nya pennor, ny väska, möblera om – nytt blad. Men där är vi inte än. Nu är det bara en känsla av avslut jag inte är redo för.

Skakar av mig och ser sommaren och den lediga lilla familjen som fortfarande är här. Vemodet släpper för en stund. Inte än.

Äventyr på Krapperup

I går tog vi en paus i badandet och begav oss ut på äventyr. Ja, det låter bättre att säga äventyr än promenad till en 5-åring och en 3-åring.

På Kullahalvön ligger en slottsträdgård, Krapperup, som är perfekt att springa runt i och njuta av. Sen så om inte det räckte att locka med det så finns det ett helt jäkla sagolikt bra fik på slottsgården.

Utanför parken gick tidigare tåg. Nu är rälsen borta och istället finns en drömsk grusväg som skapar fantasier. Vad finns därborta…?

Det är alltid lite enklare att ta sig framåt om man svänger med benen. I alla fall om man är under 10 år.

Huset tillhör familjen Gyllenstierna, det märks på slottets fasad. Så läckert med stenstjärnorna.
Äventyr kan sökas överallt.

”Men vaaaar ääääär sköldpaddorna???” Det ska finnas 3 st men vi såg dem aldrig. Mycket besviken 5-åring. Och bekymrad mor…

På en gård inringad av gamla djurstallar sitter man kungligt på den söta serveringen. Här finns förutom café butik, konsthall, konstgalleri och rum för konserter och teater.

Bara gäster under 1 år får ha fötterna på bordet.

Om det SER gott ut är det inget mot vad det smakade. Brutalt gott.

I butiken säljer de bland annat teer. Deras egna Krapperupsblandning är värd resan bara den.

Detta var årets tur, ser fram emot nästa år redan nu.

Vardagsmat: Pasta med salsiccia. Roligare variant på korvstroganoff

På sommaren är jag inte mycket för att äta tunga luncher. Sallader, rester från gårdagens middag eller fil med flingor är nog mer vanligt. Men ibland vill man ha något mer matigt, speciellt barnen.

Gjorde en pasta med salsiccia, nästan som en korvstroganoff fast på salsiccia. Blev otroligt gott och slukades upp till sista pastasnurren och korvsnutten.

Ingredienser
6 salsicciakorvar
1 gullök
2-3 msk tomatpuré
ca 2 dl grädde
(2-3 msk tomatketchup)
salt
peppar

Gör så här: Koka upp vatten till pastan och koka enligt förpackningen fast 1 minut innan sluttid hälls och sparas ca 5dl av vattnet i en bunke innan resten hälls i durkslag.
Skala och hacka den gula löken och fräs i en het stekpanna med smör eller rapsolja tills löken mjuknat och fått färg. Ta av skinnet från salsicciakorvarna och hacka korvköttet i småbitar. Stek salsicciaköttet i hop med löken. Tryck i tomatpuré, häll i grädde och rör ihop. (Den salsiccia jag hade var smaksatt med fänkål och väldigt syrlig. För att få ner syran hade jag i ketchup men det är en smaksak)
När pastan är klar och avrunnen hälls den tillbaka i sin pastakastrull, korvröran hälls ner i samma kastrull och på hög värme rörs det hela ihop. Lite av det sparade pastavattnet hälls tillbaka i och pastan får koka den sista minuten ihop med korvröran. På det sättet drar pastan åt sig smakerna riktigt ordentligt. Smaka av med salt och pappar.
Servera direkt ihop med grönsallad.

Somrig dressing med dillfrö. Gott till gurksallad eller ljummen potatis

Dressing med dillfrö är en perfekt dressing till sommarens lätta måltider.

Dressingen kan användas till valfri sallad och rekommenderas varmt till ljummen potatis för en fräsch potatissallad. Här äter vi gurksallad med dressing med dillfrö till ugnsstekt kolja och ugnsrostad blomkål.

Dressing med dillfrö

Ingredienser 
2 msk ättiksprit
2 msk socker
2 msk vatten
2 msk dillfrön
flingsalt
peppar

1-2 gurkor
1 rödlök

Gör så här: Blanda alla ingredienser till dressingen och rör i hop så sockret löser sig. Låt stå en stund så dillfröna släpper fram sin smak.
Skala eventuellt gurkan och dela på längden. Gröp ur kärnorna. Skär i bitar/ skivor.
Skär rödlöken i skivor eller klyftor. Blanda gurka, lök och dressing.

dressing med dillfrö

Lyxen med närodlat

Att ha nära till odlarna, som här i Skåne där vi nu firar sommar, är nåt jag kommer sakna när vi återvänder till huvudstaden. Här har vi olika ställen vi åker till för olika saker. Vi döper dem själva efter vad de gör, tex Potatisladan, Melonmannen, äggkylen och Sparrismannen.

Allt smakar gudomligt gott och extra mycket. En gurka smakar faktiskt gurka och inte bara en vattnig variant av gurka. Sen så är det så härligt att handla på detta sätt. Vi stannar till vid bordet vid vägkanten, plockar våra kassar fulla och fyller sedan kassaskrinet på bordet. Här är det hederlighet och ärlighet.

Att göra en gurksallad av dessa välsmakande gurkor lockar och jag gjorde en dressing med dillfrö. Mycket gott till både fisk och grillat kött.

Hade tre sorters gurka, inte för att det egentligen behövs, men det är så kul att testa nya saker. Hade aldrig sett citrongurka förut. Den långa är en melongurka. Visst är de vackra!!??

Det är sommarkvällar som denna jag lägger i min novemberlåda. Minnen att ta fram när det är som slaskigast och mörkast för att snabbt komma till liv igen.

Fått spel på loppis – så kul & vackra

I går var det ännu en loppis. Horder av fyndsugna stod bakom ett långt rep och kl 13.00 släpptes repet och alla vällde fram. Till synes små och vänliga äldre män kutade allt vad livet kunde ge och välte allt i sin väg för att komma fram till det de spanat efter vid repet. Som en skock kossor som släppts lösa.

Jag kanske inte sprang men småskuttade gjorde jag nog allt. Fram till borden med husgeråd, textiler, barnleksaker, tavlor mm. Efter snabb kontroll så såg mina hök-loppis-ögon att det jag var ute efter (min lista) inte fanns så jag saktade ner på farten och spanade in borden i långsammare takt. Då tycker jag att jag hittar små godbitar i alla fall.

Varmt, varmt, varmt. 31 grader är härligt på stranden men inte mitt ute på Skånska landsbygden å trängas med loppisjägare.

Under travarna av pussel och andra paketerade leksaker fann jag faktiskt något som fanns med på min lista; gamla sällskapsspel. Superfina och i väldigt bra skick. Endast ett får till rävspelet saknas men det går ju att åtgärda. Dessutom fick jag endast betala 20kr för alla fyra!

När jag var liten älskade jag att spela alla möjliga sällskapsspel. Dataspel fanns inte hos oss utan här hojtades det ”D4″ och ”träff å sänk” mellan rummen. Att sitta i samma rum när vi spelade Sänka Skepp gick ju inte. Hade alla möjliga spel och favoriten var ett från min fars barndom – ”Pluggspelet” (tärningsspel där man ska gå igenom hela skolväsendet från småskolan till studenten). Mina brorsbarn har gillat det, kanske för att det är så otroligt annorlunda än spel de är vana vid

Förmodligen är det mitt nostalgiska jag som önskar att mina barn också vill spela klassiska brädspel och inte bara Angry Birds på paddan. Jag gör mina försök då och då med ytterst tveksamt resultat. Men i går hände det. Det lilla Musse Pigg-dominot föll dem i smaken. Det var ett spel i helt rätt nivå och de skrattade och tyckte det var superkul. Hurra, nu åker min spelsamling fram! Det blir en Fia Med Knuff-höst. Kanske.

Två inredningsbutiker i Göteborg

I går hade vi ca 90 minuter på oss att ta oss an Göteborg by day. Så klart ville jag till några inredningsbutikerbutiker och valde ett-säkert-kort-butiken och en annan butik jag aldrig varit i men sett i sociala medier och skrivit upp på besökar-listan. Tur att de låg nära varann.

Först ut var Floramor & Krukatös. För några veckor sedan såg jag i mitt Instagramflöde bild från denna butik. Blev supersugen så jag skrev ner butiksnamnet och nu var det dags. Här kommer shoppingturisten!!

Butiken drivs av mor och dotter, som butiksnamnet säger, där mor är florist och dotter keramiker. De har slagit sina huvuden ihop på allra bästa sätt. Utöver vackra blommor, växter och superfin keramik har de köpt in så mycket snyggt och läckert till sin butik. Det var som att gå runt i en inredningstidning – superinspirerande.

Själva butikslokalen i sig är också fantastisk (lite svårt med barnvagn dock) med sina råa väggar, höjdskillnader och takbjälkar. Den lilla innergården är inte bara en vacker butiksplats för plantor och växter utan även en servering för bageriet som ligger i samma hus. Kan det bli bättre??

Sen var det vidare shopping på andra sidan kvarteret till Artilleriet. Tur för mig att denna butik ligger på andra sidan landet från mig för annars hade kunnat gå hur som helst. (försöker hålla mig borta från webshoppen…) De som köper in saker till Artelleriet verkar veta precis vad jag (och alla andra) vill ha och suktar efter. Så himlans mycket snyggt och härligt. Här har de e sådan bra mix mellan stora möbler och små dekorationsprylar. Som att gå in i en godis- och glassaffär – köpa en hel efterrätt med extra allt eller plocka några få godisbitar i en liten papperspåse. Ska bara spara veckopengen i några månader först…

Ber om ursäkt för den taskiga bildkvaliteten. Mobilkameran lever ett eget liv.

 

Tips på basilikaplantering

Nånting jag ska prova när jag kommer hem är att göra planteringar av köpebasilika. Av de där i kruka som finns i dagligvaruhandeln.

Man ska knipsa av basilikastänglar och sätta i vatten tills de gror rötter. Sen så sätter man helt sonika ner basilikastänglarna i kruka med jord. Basilikan ska vara så tålig och kommer frodas. Något jag verkligen ser fram emot när solen börjar tappa sin värme – härliga färska örter med smak av sommar.