Äntligen Frankrike, mellanlandar i Normandie & Caen

Vi lämnade Brygge och styrde söder ut. Vårt mål är Bretagne där vi hyrt hus i en vecka men vår resa dit med bil får ta sin lilla tid och vi gör övernattningar på vägen. Nu lämnar vi Belgien…

… för här bakom är den magnifika skylten som visar att vi faktiskt äntrar Frankrike. Tur man är snabb med kameran så jag hinner med gränsövergångarna för det är inte helt givet att man hänger med.

Normandie. Ett magiskt vackert landskap med böljande natur och skiftande fält.

Ett stopp för laddning av bil och oss själva.

Och jag beställde kaffe på Starbucks och sa mitt namn som man gör. Jag heter från och med nu Elena. Känns lite mer franskt ändå.

Naturen blev mer och mer böjande och dalar bytte av kullar. Och dessa vackra viltövergångar kom med jämna mellanrum.

Från grått till blått. Vädret verkade vara med oss.

Sedan var vi då framme i vår stad för natten; Caen. Här hade maken hittat ett litet hotell ägt av ett par som verkade vara på plats dygnet runt.

Mot restaurangkvarteren.

Efter några kvarter hamnade vi i denna lilla mysiga stadsdel där det var gågator och fullt med små restauranger, bistron och caféer. Och här ligger även finkrogar med stjärnor i Guide Michelin men det är inte riktigt vår scen nu va?!?

Så klart ska det ligga ett creperie i ett sådant här hus.

Hörde jag moules??? Klart vi ska in. Och vi fick det sista bordet inne och det var tur det för det där vädret som var med oss…

… var det inte! Jisses vilket regn! Alla semesterfirare som nyss suttit och njutit en galette och ett glas cider fick slänga sig in.

Här inne satt vi i lugnan ro och njöt av det franska köket.

Som jag längtat efter en fransk meny där det finns ostron, moules och allt det där jag bara älskar med Frankrike.

Och så underbart att generna går i arv så juniorerna tycker samma.

Lagom till att vi ätit upp, spelat en omgång M.I.G. på min mobil och betalat så hade regnet upphört. Doften efter regn är så underbar både i naturen och asfaltsstad.

Tillbaka till vårt lilla hotell och den tredje natten på resan. Slockande på kudden innan någon han säga croissant.

Solen var mer närvarande denna dag och sa åt oss att gå upp.

Om man jämför de två tidigare hotellfruksotarna vi fått på resan var så klart denna väldigt mycket mindre men för den sakens skull inte sämre. Tvärt om. Hemgjord yoghurt i små skålar som var den absolut godaste yoghurt jag ätit, nybakade baguetter direkt från bageriet och underbar krämig ost.

Inte alltid störst är bäst, eller hur?

Med massa tips från vår gullige hotellägare om massa fina ställen att besöka i Normandie insåg vi att vi gärna hade stannat en natt till och sett kusten och naturen. Det får bli en annan resa det. Nu var siktet inställt på Bretagne. Och nu var det bara en sista sträcka kvar! När nu!!!

 

Brygge – you had me vid andra bryggan

Så himla fel jag hade om Brygge! Vi hade fått vägbeskrivning av hotellet till restauranger kvällen innan som ju var bort från centrum. Så allt vi fick se av Brygge var oändligt vackra hus och kanaler men inget liv. Så när vi nu hade ca tre timmar att spendera så tog vi oss till centrum och där var det fullt av liv. Puls, rörelse och dofter samt så oändligt mycket vackert att se på. Det var ju det vi hört och så skönt att vi fick det bekräftat. Och jag är helt såld.

Den andra frukostbuffén ger så klart att man jämför med den tidigare. Denna var inte lika bra i kvalitet men den var så där underbart ”utomlands” man vill ha den med sylt i förpackning och spännande rostmaskiner.

Natt två på resan var lika ljuv som första och det tog även denna gång en stund när jag vaknade att förstå var jag var och i vilket land. En kul bieffekt av att vara på bilsemester genom Europa.

Vi checkade ut och packade bilen för att sedan ge oss några timmar snabbkurs i Brygge. Denna gång gick vi som sagt åt andra hållet, i dagsljus och i kvarter med butiker. 

”Mamma, det är som om man blandar Venedig och Gamla stan där hemma” sa 9-åringen. Jag hade inte kunnat beskriva det bättre själv. 

Som Stortorgets kända fasader i Gamla stan fast i mängder och allt uppskalat. Så oändligt vackert och inspirerande. Det är inte för inte som de gamla delarna här är med på Unescos världsarvslista. Och då jag besökt många gamla europeiska storstäder så slås jag av hur mycket som bevarats trots att det är i region som måste varit utsatt under andra världskriget? 

Den här vackra kyrkan ska ha Jesus blod i en bägare. En vacker kapsel visas då och då upp samt med en stor procession genom stan en gång per år. Inte när vi var där dock så vi får lita på guiderna. Jag som kanske läst för många deckare blir ju sugen på att ta DNA-test på innehållet i kapseln…

Om man tänker på målningar från 1500- och 1600-talen från dessa trakter så är det mycket och mörk färg. I mina ögon så vackert och inspirerande och denna interiör var verkligen som en palett från dem. Jag suger åt mig alla mönster och färger till min inspirationsbank. 

Jag såg på kartan att bakom här fanns det små båtar markerade. Kanske det är kanalbåtar man kan få åka med på?

Och ja så var det. Då vi hade så kort stund var det perfekt med en tur med en helt underbar guide som typ drog allt om hela stadens historia på 30 minuter. 

Det är hela 15 kilometer kanal i staden och inte svårt att förstå att namnet Brygge (eller Brügge och Bruges) kommer av ordet bro då det finns ett gäng sådana här med ha ha.

Vi fick se bilder på hur stan kunde se ut under sin storhetstid på medeltiden och det var en blomstrande köpmansstad med handel från hela världen. 

Nu mer är kanalerna invaderade av koreaner. Eller koreanska krabbor då om man ska vara ärlig. Den himlastormande summan av 8 miljoner krabbor finns tydligen i de grunda kanalerna. 

Denna träfasad är den äldsta i hela Brygge. Och den vackraste tycker jag. Tornet bredvid är inte en kyrka utan ett rådhus/stadshus. Och det rör sig åt höger tydligen. Så om 15-20 år så har Brygge ett eget lutande torn och ger Pisa en utmaning…

Belgien är känt för många saker men några kanske mer kända än andra; som belgisk choklad, belgiska våfflor, belgiska jordgubbar och hemland för pommes frites. Vi valde två av fyra. 

Satt som en smäck!

En uteservering i min smak.

Och en burk söta jordgubbar med chantilly – dvs sötad grädde.

Sedan var tiden ute. Frankrike väntade på oss och för att inte komma fram för sent var det nu läge att hoppa i bilen. Mätta och med många kunskaper rikare. Och med en önskan om att få mer än bara en speed date med Brygge nästa gång.

Frukost i Tyskland, fika i Holland & middag i Belgien

Då var första natten på vår resa ner genom Europa avklarad och man kan väl säga att vi på riktigt är ute på äventyr. Jag har inga problem att somna snabbt på hotell eller resa men det tar en stund att inse var jag är när jag vaknat. Och i detta fall var det ju liksom en snabb insvängning från autobahn med landning på hotell, middag på stan och sedan i säng så på riktigt: var är jag?

Schleswig – en stad jag inte visste att jag skulle besöka. Men så trevlig den lilla hamnstaden var. Inte utan att vi gärna hade stannat och sett mer. Men nu var det snabbt vidare och tidig frukost för att sedan åka iväg igen. Många långa timmar i bil ger tidig avfärd.

Jag och maken hade planerat, tittat på kartor, jämfört hotell och försökt skapa en både så snabb men ändå trevlig resa för oss. Visst är slutmålet (Bretagne) själva syftet men om vi inte har trevliga och energigivande stopp på vägen blir det ju inte bra spenderad tid. Resan är ju också en del av hela äventyret och här var vi nu, på ett hotell i norra Tyskland och fick ta del av en helt underbar frukostbuffé.

Som just gammal värdinna för hotellfrukost så tar jag inte lätt på detta. Hur är det med de färska grönsakerna? Är det egenskuren fruktsallad eller färdigköpt? Kan de göra stor laddning av äggröra, finns det lökoskta ägg och hur många juicesorter är det? Ja jag är kritisk…

Här jublade jag och om jag kunde skulle jag hjulat. En frukostbuffé som både överraskade och imponerade. Bara en sådan här sak: Alla gäster fick egna små korgar att lägga det färska brödet i.

Och vi lär aldrig glömma denna frukost för mitt i så öppnas himlen och värsta sortens sommarregn fullkomligt hällde över hela Schleswig. Och som så ofta vid städer vid vatten så blixtrar det med de värsta åskknallarna efter. Ovädret att hade fastnat och det både blixtrade och åskade intensivt om och om igen.

Vi fick springa ut till bilen och på den korta sträckan blev vi genomblöta.

Det var en galen start på den långa långa biltur vi nu skulle ta.

Och det är inte alltid den mest glamourösa resan att bila. Att stanna för att ladda vid sådana här besninstinkade ställen får inte många likes på instagram… MEN! Nu ska vi inte glömma det mycket häftiga här i Tyskland. De kan nämligen sin snabbmatskultur. Inne på sådana här ställen finns bland de godaste mackorna och det är inga inplastade grejer som kommit från något centrallager här inte. Nej nej, utan de görs en och en av personalen på plats. Färskt bröd med underbara tyska skinkor och ost och färska grönsaker. Så det så!

Autobahn. Det går fort, det är rakt och det är jätte jätte jätte långt.

Men om du blinkar och inte är med på noterna missar du att du byter land. Hejsan hoppsan och vi var helt plötsligt i Holland.

Jag måste säga att jag är faktiskt besviken på Europa. Här har vi massa olika härliga länder och det är så underbart hur vi kan åka in och ut i dem utan att det krävs tullar och kontroller men kom igen – lite mer ”Varmt välkommen till Tysklan/Holland/Belgien/Frankrike” kan man väl få? En vackrare portal än denna åtminstone?! Skärpning Europa!

Bilen skulle laddas i Holland och som vanligt hamnade vi in the middel of nowhere och barnen hade inte riktigt energi att fortsätta de heller så de behövde också laddas. Kartan visade att det fanns ett fik 750 meter bort. Medan maken laddade gick vi dit.

Och det var ju ett lyckokast! Vilket fik sen!

Vid en stilla sjö låg detta söta ställe.

Och bakverk hade de. Både bil och barn var fulladdade på 20 minuter!

Denna bildag var lång. Många Sommar P1 bockades av. Många P3 dokumentär likaså. Barnen älskar Helt sant men de har vi lyssnat på så mycket så vi kan allt utantill nu. Men nya Sommarlovsmysteriet i P4 barnradion togs ikapp samt lyssnade på tidigare år. Men det var många långa timmar.

Och sen var vi i Belgien. Häpp!

Här i Brygge hade vi bokat en natt och med planen att inte åka så tidigt dagen efter utan att faktisk hinna se staden. För detta är en stad vi hört att man inte bara passerar utan att ta in den.

Hotellportiern visade var vi kunde äta middag. Och det visade sig inte vara det enklaste för den hon tipsade om var fullbokad. Och det var även de fyra andra vi hittade. Och staden blev lite förvirrande för oss.

För vi var mitt i stan men det var helt tomt på gatorna, det fanns inga butiker och knappt några restauranger. Men staden var enormt vacker och ska ju vara härlig på alla sätt men vad var detta för spökstad…?

Så otroligt vacker med sina kanaler, underbara hus och arkitektur och skönhet. Men så…

… död! Hur hängde allt detta ihop? Vid den femte restaurangen där vi inte fick plats (trots att den var tom) tipsade restaurangägaren om att gå mot en kvarn och där fick vi napp.

Här fanns det bord och folk. Vad förvånad jag blev över denna stad. Så vacker men så himla tråkig. Stämde detta???

En mycket ensam, stilla, vacker och otroligt lång (för vi hade ju fått leta restaurang så länge) promenad tillbaka till hotellet.

Vi skulle ju se mer av stan nästa dag för att inte åka så tidigt med bilen, få lite rörelse i kroppen innan nästa biltur, men vad ska vi se? Mer av skönhet men tomhet?

Det ska jag visa imorgon och jag kan säga att det var som natt och dag. Brygge – du var underbar!!!

Nu rullar bilen mot Europa, först en dansk & tysk tur

Bilen packad, musiklistor skapade, kartan granskad, laddplatser för bilen markerade och spända familjemedlemmar. Nu är vi redo för Europa!

Första stoppet blev färjan Helsingborg – Helsingör och just detta ögonblick hade jag längtat efter så himlans mycket. För med två danska pølser på ett fat skulle markera på riktigt att vi nu lämnade Sverige och från och med nu möta nya smaker, vyer och språk.

Och denna vy över Öresund var inte tråkig.

Vi hade lovat barnen att de skulle få välja varsin godispåse i butiken på båten som sommarlovsgodis. Och hoppsan, det var rätt stora påsar, ha ha.

Över både Stora och Lilla Bält.

Det är spännande med att ladda elbilar då laddstationerna är ibland på lite hemliga ställen. Inte ovanligt att vi hamnade på de mest oväntade ställena där det ställts upp några laddstolpar. Vid bensinmackar är det ju så klart alltid en butik med toalett och annan försäljning men här kan man hamna bakom en villa och inget annat. Men väldigt skönt att med jämna mellanrum få sig en ordentlig bensträckare…

… och ta del av lokala matkulturer. Då vi inte ska stanna i Danmark blev jag glad att vid en laddning hitta en butik som sålde små smørrebrød så jag kunde få mig en dansk dos i alla fall.

Vidare söderut och helt plötsligt…

… bytte vi land och språk på skyltar.

För 13 år sedan gjorde vi en liknande resa jag, maken och vår då 1-åriga son. Det var min och mannens bröllopsresa där vi bilade genom Tyskland och Frankrike för att landa i Bretagne där vi hyrt hus i 3 veckor. Så det blev en smekmånad då vi just var borta en hel månad.

Den resan har vi velat göra om och nu blir det av fast rejält kortad och denna gång med tre barn med. Minus barnvagn, resesäng, blöjor, gröt och allt vad det man hade förr.

Och efter många timmar på vägarna var vi framme i Schleswig där vi skulle övernatta och bokat rum.

Vi hade innan resan skapat vår resa med alla stopp och bokat boenden på vägen. Men allt är ju så nytt och alla byar, städer är nya för oss så allt är ett äventyr. Vad kommer Schleswig bjuda på denna kväll???

Schleswig visade sig vara en mycket söt hamnstad med låga vänliga hus med massa blommor. Lite som att blanda Fiskebäckskil med Visby typ.

Vi var väldigt inne på att äta en ordentlig tysk middag och letade upp en restaurang som kunde erbjuda just tysk husman.

Och denna satt som en smäck!

Kanske den godaste schnitzeln jag ätit faktiskt.

Tumbrottning. Alltid kul.

Drabant. Så söta.

Vi hade sett caféer i hamnen på väg till restaurangen och tänkte ta efterrätt där.

Japp, det blev glass.

Sedan hem till rummen på hotellet för att sova ordentligt. Nästa dag skulle vi ta oss genom Holland och Belgien. Nya äventyr väntar.

Tips för bilresa med barn – jag är bilvärdinna

När jag var liten ville jag bli flygvärdinna. De som alltid var så vackra, trevliga, välklädda och fick resa över hela världen. Det var helt klart mitt drömyrke. Och de fick ju äta den mest fantastiska måltiden av dem alla – flygplansbrickan!

Stunden när en bricka ställs framför en där i den trånga flygstolen var magisk. På en sådan liten bricka fanns en trerätters samt dryck och allt porslin och bestick man behövde. Min typ av Kinderegg! Som jag älskade denna stund och bricka. Två gånger per år skedde det – söderut på charterresa, med ett stort äventyr framför mig och sedan tillbaka igen med salt solbränd hud och längtan om att komma hem.

Då mina föräldrar inte hade körkort, sommarställe, båt eller något annat så var det en årlig charterresa till Medelhavet som var vår sommarhöjdpunkt. Så dessa stunder var mycket efterlängtade och en första milstolpe längs denna resa var så klart då brickan med iskall förrätt, skållhet huvudrätt och fuktig efterrätt.

Nu när vi ska bila så kommer det så klart inte komma några brickor av leende kvinnor och män klädda i pressade uniformer inne i kabinen till oss. Men kanske jag kan hoppa in och göra något själv, för att ge barnen ett lite roligt minne?

Så klart jag ville göra det. Jag handlade lite blandat gott och rumstempererat-anpassat för att dela upp i tre påsar för barnen.

Litet chipsrör, runda ostar, kex, gifflar, dryck, fruktklämmis och vattenflaska. Inga speciella grejer men tillräckligt mycket gott och överraskande för att barnen skulle bli pepp och förhoppningsvis ge ett minne av picknick i bilen. Något att mysa med när Europa svischar förbi utanför fönstret.

Två årliga traditioner – heldag på Kvickbadet & egna churros

Vi har en resa ner i Europa på vår semesteragenda men först har vi ett härligt stopp i Skåne med makens familj där kusinerna skuttar som kalvar på grönbete.

Vi brukar alltid sammanstråla här och med det finns det några saker som blivit traditioner. Återkommande ställen att besöka, rätter att äta, spel att spela, saker att göra. Det är som en strid ström av ”klockan 15.00 på julafton” kan man säga.

Och att ha en riktig sommar- och baddag på Kvickbadet i Höganäs är en av dessa tillfällen.

Ett bad som bjuder på något för alla. Den långgrunda stranden var så underbar när barnen var riktigt små och man fick gå med sötnosarna i vattnet som knappt gick över anklarna fast man var flera meter ut i vattnet.

Nu är barnen uppe i hopptorn och bryggan längst ut och hoppar, fiskar krabbor och kastar boll i vattnet. En strand och bryggor att växa med alltså. Samt att vi vuxna får flera olika ställen att kunna lägg aut filtar och parkera oss för en heldag.

Och det är roligt att se hur denna badplats växt i utbudet med åren. Från en liten korvkiosk finns det nu flertalet olika matställen och glasskiosker, försäljning av allt möjligt och uthyrning av SUP med mera.

Så det var med stora leenden vi alla tog oss dit.

Det tog väl noll tid och sekunder innan de var igång med olika sommarlekar.

Äldste sonen som är både superkunnig och intresserad av allt liv i havet hjälpte många nybörjare att komma igång med sitt krabbfiske. Han har så lätt att få vänner just vid vatten då han hjälper till och här var han snabbt omringad av massa småkillar som ville ha hans hjälp. ”Är du marinbiolog?” frågade en kille. Kanske finaste komplimangen vår 14-åring kunde få!

Och lillkillen var mer under ytan än ovan tills han skakade av kyla.

Min favoritlunch här är från Allans falafel-vagn. Fast barnen kan hela året längta efter potatismoset från den fasta korvkiosken vid minigolfen. Äntligen fick de sin älsklingslunch där.

Vi stannade tills det började bränna för mycket i huden och det gick inte att bada mer. Alldeles perfekt att faktiskt få en heldag tills man känner sig sommar-mätt.

Jag är inte så glad i skärmar, fast jag jobbar med just kommunikation via skärm men när barnen spelar tillsammans och ljudnivån är extremt hög är det ju som om de spelade brädspel egentligen.

Och sen var det middagsdags. Denna dag var det jag och maken som stod för maten och lagningen. Och det blev grill så klart.

Och ugnsrostade rester från gårdagens goda middag.

 

Och efterrätten var barnen mycket bestämda med: churros! Vet inte hur det gick till men för några år sedan bad barnen om att vi skulle göra churros och med det satte vi en tradition så det måste bara friteras långa godsaker nån kväll i Skåne.

Vi glömde sätta i spritsen så det fick bli långa runda korvar och inte så där klassiskt räfflade som man egentligen vill ha dem. Men det gick ju bra ändå så klart.

Jag förstår inte hur det gick till men det sa slurp och så var alla borta.

Dottern började rita på servetten, fylla i mönstret som är präntat. Det fick mig så inspirerad. Så där vill man ju att de ska vara, eller hur?!

Ja det blev en underbar dag, en sista dag i Skåne för denna gång. För imorgon åker vi ner i Europa.

Semestern börjar i Skåne

Vår semester har börjat fint med en tripp ned till Skåne. Som jag skrev tidigare så jobbade jag och maken hemma själva medan barnen åkte i förväg ut i sommaren till farmor. Och nu kom alltså vi efter och hela truppen är samlad.

Som det är på semestern är man lite seg så jag släpar efter i bloggen men det tror jag inte spelar dig som läser  någon roll, men bara för att vara transparent menar jag, så är bloggen inte helt i fas med där jag är utan det jag tidigare gjort. Jaja, strunt samma.

Det är speciellt att lämna hem till hus- och kattvakt när vi som vi alltid gör, är borta så länge. Vi är sådana som reser mycket på våra semestrar istället för att ha hus och ha våra dagar på ett ställe, skrivit om det HÄR. Nu ska en hel sommar packas in i bilen och sedan dra iväg. I år på bilsemester genom Europa men fast plats i Bretagne.

Men först då Skåne där vi sammanstrålar med makens släkt.

Och strålade gjorde solen. Vi hade hört från barnen att de varje dag gått till stranden för att bada men det hade inte gått. För kallt och blåsigt varje dag så när vi nu kom och solen sken var vi alla på strålande humör. Och oj vad hela min kropp skrek efter att få krama mina tre små troll efter att ha varit borta från varann.

Sommarlov med kusinerna. Det är så underbart att se hur de på noll sekunder blir en grupp och har så makalöst kul.

Detta är semester för mig. Att lägga patiens har blivit något jag alltid gör utan att jag egentligen inte tänkt på det som en grej. Jag och mina föräldrar spelade kort varje kväll på våra semestrar men där mellan la jag patiens. Och pappa lärde mig en patiens som heter ”Hannibals tåg över alperna” vilken man kan håll på med hur länge som helst då det är lite som schack – man måste tänka över varje kortförflyttning noga då det ger effekt på hela planen. Den la jag och pappa över stora dubbelsängar på våra hotellrum då den tar enorm plats. Minst en ”Hannibal” per sommar har jag som krav, ha ha.

Då vi kom sent hade makens familj middagsmenyn klar och det var bland de somrigaste: Grand aioli. Det vill säga massa kokta grönsaker, primörer, serverat med egenvispad ailio. I all son enkelhet bland det allra godaste.

Spetskål, morötter, potatis, blomkål, lök – allt helt nyskördat från lokala odlare. Se HÄR hur vi brukar handla i Skåne.

Och sedan då en galen mängd aioli. Och alla som känner min make vet att han kan göra både aioli och majonnäs. Nästan så folk undrar om han inte mår bra om det saknas majjo i kylskåpet eller om han befunnit sig i ett kök mer än 15 minuter utan att ha vispat ihop en.

Och detta kompletterades med stekt kassler, små stekta kryddkorvar samt chimichurri. Sommaren ära igång!

När himlarna är enorma med svor som forsar över en och solen vägrar gå ner – då är det sommar på riktigt.

Jordgubbar med lokalgjord vaniljglass samt körsbärslikör. Ja tack!

Jag såg himlen genom fönstret och slängde mig ut. Ville känna värmen, dofterna och ta in ljuden. Våga slappna av och ge mig semester. Det är nu det börjar – resan med minnesskapande.

”Det är liksom sommar när vi kollar en serie” sa äldste sonen för några veckor sedan. Han har rätt – det är något speciellt att följa en serie om sommarnätterna tillsammans. Så vi började se om Stranger things och hade sparat de sista avsnitten till vi alla skulle vara samlade här i Skåne. Så nu var det dags. Och så klart somnade jag efter 25 minuter… Men det är väl sommar tecken så gott som något: att vara avslappnad.

Dukningstips – superlätt med servett/bordstablett

Ett litet dukningstips kommer här i all hast: Lägg servetten på sniskan under tallriken innan gästen sätter sig.

För en jobbfotografering där jag skulle duka upp ett somrigt bord stod jag inför utmaningen att visa upp servetterna på ett trevligt sätt samtidigt som det var helt fullsmockat av annat som också skulle med. Det som dock inte var med på bordet var bordstbletter – skulle jag ha servetterna som det istället och då naturligt få in dem?

Nja de var för stora och man vill ju ha en dukning med fungerande servetter så att säga. ”Då gör jag en variant av båda” tänkte jag.

Så jag vek dem på snedden och la under tallriken som en bordstablett och med det visa var man ska sitta men samtidigt så är servetten så lätt att ta loss så man fattar att man ska ha den för användning, i knät.

Lite svamliga servettfunderingar a la Lyth, ha ha!

Riven tomat – så gott som på Mallorca

Riven tomat var något jag aldrig hade testat innan och när jag väl gjorde det var jag tvungen att gör det själv. Det var förra året när jag och maken var på Mallorca och firade vänner som jag mötte en skål av riven tomat.

Vi bodde på ett mycket trevligt hotell som hade en underbar hotellfrukost. Mycket var det kan man kan vänta sig av en frukost på ett hotell med internationell publik men bredvid brödet fanns en skål med något jg aldrig tidigare sett. Det var en mycket liten skål bredvid smöret, en skål med en svagt röd röra.

Då alla pålägg så som ost och skinka var på ett annat bord blev jag nyfiken, varför var det bröd och smör här samt denna röda röra? Vad var detta?

Så klart testade jag och jag vet fortfarande inte om jag gjorde rätt men jag tog mitt frukostbröd och istället för smör tog jag den röda röran. Och det är jag glad för för det var himmelskt.

Jag ångrar att jag inte frågade någon i personalen vad det var, på riktigt, utan jag har bara gissat mig fram och kommit fram till att det var riven tomat. I sin allra enklaste renaste form.

Men då tomat är rätt sött så förstod jag att en skvätt olivolja, vinäger, salt och peppar har fått komma med de med för att balanser upp.

De gånger jag testa så har det, beroende på tomater, blivit olika blött. Ibland har jag fått sila av tomaterna från det tomatvatten som blivit, för att få ut ett ordentligt pålägg av det.

Och det ska tilläggas att tomatvatten, dvs vattenbryn tomaten är något verkligt hett på restaurangen har jag märkt. Att vissa rätter ”…och detta serveras på en spegel av tomatvatten” synts på innekrogar i Stockholm.

Jag väljer att ha riven tomat på olika rätter som en extra touch, ger friskhet och sötma. Men i sin allra finaste form blir det på torrt rostat bröd. ja som en bruschetta.

 

På smörstekt torrt bröd blir riven tomat den perfekta lilla snitten, ett underbart somrigt tilltugg till fördrinken.

Och med en kvist timjan från köksträdgården blir den somriga känslan total tycker jag.

Så, där har vi riven tomat på smörstekt gammalt bröd toppat med doftrik timjan. Sommar serverad i ett bett.

Vimplar & girlang av toarullar som marint flaggspel

Att göra en girlang med vimplar som ett flaggspel målade som de för båtar blev helt klart ett av de mest populära saker från när jag var med i Nyhetsmorgon senast. ”Var hittar jag flaggspelet för båtar eller har du gjort dem själv?” var en vanlig fråga på dm på mitt Instagram.

Svar ja, de har jag gjort själv och de är gjorda av toarullar så du har materialet hemma. Det vågar jag lova!

Då jag besitter exakt noll kunskaper om vad alla flaggor betyder i de där flaggspelen som är till båtar, för de ska ju vara symboler för olika grejer va?, så gjorde jag mina egna tolkningar av de googlingar jag gjorde. Eller så låtar man bara fantasin flöda och man skapar sina egna.

Vimplar & girlang av toarullar som marint flaggspel

Jag har tidigare visat hur jag gjorde vimplarna och du kan se en steg-för-steg HÄR och så kompletterar jag nedan med hur jag gjorde just denna girlang.

Som sagt så googlade jag ”flaggspel båt” och fick upp olika bilder med en massa olika flaggor och sedan plockade jag inspiration därifrån. Gjorde mina tolkningar och varianter för att passa dessa tvåtungade vimplar.

För att få lite mer av båtkänsla spå girlangen valde jag att håla pappret. Här har jag en öljettklämma som man hamrar men man kan ta vilken kraftig hålgörare man har.

Och sedan trä genom en kraftig tamp och se till att blanda de olika vimplarna så det blir en bra mix av färgkombinationer längs girlangen.

Vi äger ingen båt men bor nära Mälaren så det kan finnas tillfällen den får komma upp här i trädgården. Måsarna hörs förjämnan och ljud från båtar och vattenskotrar så helt plötsligt kändes det som värsta skärgårdsidyllen med denna girlang ju!

Nu är det bara att göra ännu fler så jag får mig en riktigt lång girlang och flaggspel av vimplar.