Följ mig:
Bakning & Godis Utan kategori

Extra god paj med extra allt

2 juni, 2013

Ja, den här pajen heter faktisk Extra Allt och det säger ju allt - den är extra god. Vad är det då som är det extra? Jo, ett rejält lager av toscatäcke ovanpå.

Kan fyllas med valfri frukt och/eller bär och igår skördade vi vår första rabarber i trädgården (vilken underbar känsla!) så det blev en rabarber- och hallonpaj.

Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl skiktat florsocker
1 krm salt
1 ägg
0,5 msk kallt vatten

Fyllning
ca 500 g rabarber
400 g hallon
4  msk potatismjöl
1,5 dl socker
0,5 tsk kanel
0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här: Vetemjöl, florsocker, salt och smör nyps ihop i en stor bunke. Blanda i ägg och vatten men vattnet är endast i fall degen behöver det. Degen ska bli fast men inte fuktig. Lägg i plastpåse i kylen i minst en halvtimma.

Skär rabarber i cm-långa bitar och lägg i en bunke tillsammans med hallonen. Blanda i potatismjöl, socker, kanel och vaniljsocker. Sätt på ugnen 175°.

Kavla mördegen till ca 3mm och klä in en pajform (helst med löstagbar vägg/rink), botten och väggar. Nagga botten och nyp fast aluminiumfolie runt kanterna. Detta är för att undvika att pajen glider ner under förgräddning. Grädda i mitten i 10 minuter.

Fyll formen med fyllningen och grädda igen i mitten, 25 - 30 minuter.

Toscatäcke
300 g smör
200 g socker
6 msk vetemjöl
250 g mandelspån
4 msk mölk

Gör så här: Smält smör i en kastrull och häll i socker och mjölk och rör ihop. Blanda mjöl och mandelspån i en bunke och häll sedan i kastrullen med smörblandningen. Låt alltihopa koka svagt i ca 1 minut.

Bred över toscablandningen över pajen när den gräddats. Grädda nu pajen lite högre upp i ugnen i 10–15 min till och toscatäcket ska få en fin gyllene färg. Låt kakan svalna i formen och ta sedan försiktigt bort väggen. Servera med vaniljglass och njut av sommaren!

Sen om det är så att du är galen i toscatäcke ska du inte skämmas för dig. Det är bara att dubbla och lägga på ett extra tjockt lager. Här är det extra allt som gäller!

Follow on Bloglovin

Gratis!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Sara/Prickiga systrar 2 juni, 2013 at 11:39

    Ser ju så oerhört gott ut! Detta recept kommer att sparas och provas inom en snar framtid!

    • Svara Helena - amelia.se 2 juni, 2013 at 21:21

      Hej Sara! Bra, hör av dig med recension 😉

  • Svara Camilla/Stilitiden.se 2 juni, 2013 at 14:10

    Åh nu blir jag supersugen, ser så smarrigt ut! Bra idé med köttfärspaj också, behöver idéer inför sommarlovet med dubbelt så många middagar att fresta barnen med…

    Ha en fin söndag!
    Camilla/Stilitiden

    • Svara Helena - amelia.se 2 juni, 2013 at 21:20

      Hej Camilla!! Ser smarrig ut, är smarrig! Kan säga att idag söndag så är den ännu godare. Blir riktigt fin av att få stå till sig i kylen. Fest i dagarna två!

      En fin söndagskväll även till dig!

  • Svara vera 4 juni, 2013 at 16:13

    Vad sugen man blir när man ser bilderna! Jag har också några rabarberplantor kvar i trädgården, kanske blir det att testa en extra allt! 🙂

    • Svara Helena - amelia.se 4 juni, 2013 at 19:43

      Kan bara bli extra toppen! Kör på och njut!
      Har faktiskt en liten bit kvar i kylen, ska nog unna mig en tisdagsbit…

  • Svara Mary - m.ade b.y m.ary 12 juni, 2013 at 10:24

    Mööööhhhh vad gott det ser ut! Kommer du över med en bit?? Pretty Please!! <3 Kram Mary

    • Svara Helena - amelia.se 12 juni, 2013 at 22:38

      Sorry, sista biten är sedan länge nedmumsad. Men då rabarbern växer som ogräs lär det bli mer paj, så vem vet… En vacker dag står jag där med en bit paj 😉

      Hoppas du njuter av sommaren och ljuset!
      Kram

  • Svara millan 2 juni, 2014 at 14:22

    Den här ser ju livsfarligt god ut. Den måste vi göra. Tack för att du länkade den på nytt!

  • Lämna en kommentar

    Close