Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 oktober, 2013

Upplandskubb, en klassiker som Hela Sverige borde baka

Minns ni upplandskubb? Det var en favorit när jag var liten. Både i smaken och formen. Den ska ju vara trekantsformad men jag minns även att det fanns runda, cylinderformade smålimpor när jag var barn. Perfekt för minimackor och snittar. Den trekantsformade levde kvar ett tag men jag har inte sett en upplandskubb i affärerna på evigheter. Men smakminnet lever kvar.

Då var det min tur att anta utmaningen från Hela Sverige Bakar – bloggversionen. Se de tidigare bloggarnas utmaningar här. Denna veckas utmaning är att baka sitt bästa bröd. Då kan man ju välja att baka det bröd man bakar bäst eller det man gillar bäst. Så tolkar jag det i alla fall.

Upplandskubb

Upplandskubben är ett relativt modernt bröd, från 1920-talet. Den kom till för att man önskade göra ett bröd man kunde koka då inte alla hade tillgång till ugn. Den karaktäristiska formen kommer sig av att man la degen i en cylinderformad kastrull, ofta en gammal mjölkkanna eller emaljgryta med öron, och ställde sedan hela rasket i ett vattenbad i en större gryta. Ut kom en stubbe, eller ja – en kubb, som man delade i kvartar och då blev det trianglar av brödet. Nu har recepten uppdaterats så det går alla tiders att göra upplandskubben i ugnen.

Förra sommaren gjorde vi upplandskubb när vi hade semester. Med stor spänning lade vi degen i en kastrull och visste inte riktigt vad som skulle komma ut. Men ut trillade ett supergott och supersaftigt bröd som försvann snabbt. Och enkelt var det dessutom. En hemmafavorit var född.

Recept Upplandskubb

Ingredienser:
50 g jäst
3 dl vatten
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
5 dl fint rågmjöl

Först och främst; se till att du har en kastrull eller gryta på minst 2 liter. Den får inte ha handtag av bakulit eller plast. 

Gör så här: Smula jästen i en degbunke och värm vattnet till fingervarmt, 37°, på plattan. Häll över vattnet och rör så att jästen löses upp. Häll i salt, sirap och sen rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen smidig och lägg upp på bakbord. Knåda och rulla i hop degen till en “fin” boll i samma storlek som kastrullen.
Smöra kastrullen och locket och mjöla sen båda med rågmjöl. Lägg ner degbollen med den finaste sidan ner, som sen blir upp. Sätt på locket och låt jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Ha ugnsgallret i nedre delen av ugnen och ställ in kastrullen med locket på. Låt grädda i ca 60 minuter.

Brödet bakades i går och vi hade det till tomatsoppan vi åt till middag. När jag frågade vad barnen ville ha till frukost idag svarade sonen snabbt: jag vill ha sån macka vi åt till soppan igår. Det är, för mig, lika med högsta betyg! Och jag var inte sen att följa barnen; här är min frulle:

Tack Kungsörnen för att ni ville utmana mig!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Comments (7)

 • GOTT! Du har redan övertygat mig om att detta kan man ju inte missa i samlingen av smakupplevelser. Nu vet jag var jag ska testa när jag kommer hem igen från skrivarlyan. Du lär inte vara den som blir tvungen att lämna programmet idag 🙂

  • Helena - amelia.se

   Ha ha, en smakupplevelse i form av en liten trekantig macka. Hoppas du får till ett bak, gillar smaken och du får då vara jury 😉
   Ha en fin helg!

 • När jag var barn så bakade min bästis mamma upplandskubb på spisen. Det måste ha varit i vattenbad förmodligen. Älskar fortfarande detta bröd. Får ta fram min gamla kastrull…

  • Helena - amelia.se

   Jag måste prova att göra den “på riktigt” i vattenbad. Måste bara hitta en bra kastrull, med öron, att kunna sätta i vattenbad.
   Hoppas att när du bakat, känner igen smakerna från förr. Mina limpor är inte exakt så som jag minns dem men mycket ändras i smakminnet. Morötter tex, de smakar inte alls som förr…

   Ha en trevlig helg!!

 • Men så roligt för i helgen när min mamma var på besök satt hon i köket och dreglade över minnet av Upplandskubb och nu har du bakat det OCH lämnat recept. Måste jag testa såklart.

  • Helena - amelia.se

   Vilket galet sammanträffande!! Hoppas mammans smakminne stämmer överens med receptet. Happy Baking! 🙂

 • Smaksatt med anis och fänkålsfrön blir den ännu godare. Jäsning över natten i svalt utrymme och långsam gräddning i hundra grader så utvecklas smakerna bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.