Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 oktober, 2013

Recept på Za’atar – ett trendigt försnacks/tilltugg

Har du provat Za’atar? I helgen var vi bjudna på en “enkel middag” hos grannarna – köttfärssås med pasta. Nu var det inte vilken köttfärssås som helst utan en lååååååångkokt ragu så köttet fallit i sär och blivit himmelskt och pastan var en gudomlig färsk ostravioli, men det var inte det jag ville prata om… Utan vad de serverade innan maten – za’atar. Detta var något nytt för mig men blev snabbt en favorit. Za’atar är en kryddblandning från Mellanöstern med historiska anor och varje familj har sin egen variant på blandningen.

Som med alla kryddor och kryddblandningar kan man ju använda dem efter eget tycke i matlagningen men jag gillade hur våra kulinariska grannar serverade det. Rätt upp och ner med bröd och olja. Ett perfekt mingel- och försnacks. Doppa en liten bit bröd i olja för att sen doppa vidare i kryddan och sen mums i munnen. Wow!

Recept på Za’atar

Kryddblandningen innehöll: 
4 msk Sumac
1 msk Timjan
1 msk Rostade sesamfrön
2 msk Mejram
2 msk Oregano
1 tsk Salt

Allt blandas, och förvaras torrt, i en lockförsedd burk.

Comments (4)

 • Jag som älskar alla nya sorters smakupplevelser blir jättenyfiken på att prova kryddblandningen, men var hittar man Sumac?
  Vi konstaterade vid lunchen på jobbet igår, att vi tjejer ofta är missnöjda med saker och ting på oss själva. Då sa jag att det finns en sak med mig själv som jag ALDRIG skulle vilja byta med någon annan, och det är mina smaklökar, för de är jag sjukt nöjd med 🙂
  Gissa om det blev gapskratt vid bordet.
  Hela diskussionen började med att jag njöt som tusan av min egenhändigt gjorda pulled beef och guacamole med en hel kruka koriander i. Knappt någon av mina kollegor gillar koriander nämligen. De är konstiga 😉
  Kram kram
  http://helenanygrund.blogg.se

  • Helena - amelia.se

   Schyssta lökar 😉 Hö hö hö… De gånger jag varit förkyld eller liknande som gjort att smaksinnet farit sin kos har livet känts mycket tomt. Håller med dig. Skulle inte vilja vara utan smaklökarna!

   Koriander var faktiskt en krydda det tog lite tid att gilla, för mig. Länge så tyckte jag det smakade såpa men när jag väl kom över till den ljusa sidan kan inget stoppa mig. Nu är det en STOR favorit! Låter som du hade en magnefik lunch med dig! Snyggt!!

   Jo rå, sumac hittar du i orientailska affärer och saluhallar. Hoppas du får fatt på sumacen och kan prova. Hör av dig i så fall och berätta vad du tyckte!

   Ha en härlig helg!
   Kram!!

 • Hej 🙂
  Enligt min svärson som är Libanes så gör man en “grop” i kryddblandningen som då ligger på ett fat och sen häller i en hel del olivolja. Därefter doppar man bröd i blandningen som då är ganska kletig. I Libanon så strör man Zatar på pizza oxå även bara på pizzabottnar eller bröd från mellanösten. Det är riktigt gott 🙂

  • Helena - amelia.se

   Men så härligt det låter. Ja, det där med pizzan har jag också hört om och det låter jättegott. Jag tror jag har hittat en ny favorit. Måste testas mera!
   Tack snälla för dina tips!

   🙂 Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.