Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 mars, 2014

Sverige i final i Bagar VM

På söndag startar Bagar VM i Paris och Sverige är i final i kategorin sötebröd. Det är den duktiga bagaren Håkan Johansson (till vardags bagare på Taverna Brillo, Sturehof och Riche)  som under 8 timmar ska baka 8 olika bakverk. I final är det Sverige mot sju andra nationer.

I går eftermiddag fick jag chansen att träffa Håkan och smaka på hans tävlingsbidrag.

8 gudomligt vackra bakverk stod och lockade. I tävlingen ska de tävlande göra flera bullar av varje bakverk. Dessa ska väga näst intill exakt lika mycket och ska helst se helt likadana ut.

Håkan har laddat som vilken landslagspelare som helst och bakat dessa bullar på heltid senaste månaderna och har nu kommit ner till att göra alla bullar klara på endast 6,5 timmar. Det ger honom 1,5 timme på sig om nåt går fel, en ugn kraschar eller att mjölet inte gör som han vill. Testat sig fram mellan 10 olika mjölsorter och från olika mjölkvarnar – allt för att få det perfekta baket. Vilken disciplin!

Sett vackrarer winerbröd nån gång??

Ett av de 8 bakverken ska vara ett bidrag med koppling till sitt land. Vad är då mer svenskt än en kanelbulle och äpplen när det kommer till bakning? Håkan hade dock dragit ner lite på kanelmängden än vad som kanske är standard i Sverige. Lite för att den internationella juryn inte skulle bli chockade då de inte är lika vana med kanel som vi här i Svedala. Under det vackra äppellagret ligger en vaniljkräm och lurar. Här hade dock Håkan inte sparat på krutet – fantastisk vaniljsmak.

Nytt för i år är att ett delmoment ska vara salt, dvs inte söta bakverk – mer matigt. Håkan hade gjort en smördegsbit med karljohansvampsfyllning. Delikat!

Pain au chocolat. Behöver jag säga att den var gudomlig? Jag är mycket svag för bakverk med smördeg. En enkel croisant naturell kan vara allt man behöver i bland.

Inne i denna lilla bullimpa gömde sig en härligt syrlig kräm av havtorn.

Håkan demonstrerar hur en perfekt croissant ska vara. Inget man slänger i hop i en handvändning!

Nu hejjar vi på Sverige och hoppas att vi får bada i Sergelstorgs fontäner på finaldagen 12 mars när vi tagit guld.

Vill du följa tävlingen kan du göra det på Instagram @brillobagaren eller www.facebook.com/bagarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.