Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 april, 2015

Stockholms mysigaste café – Sturekatten

Det finns många caféer, konditorier och ställen att fika i Stockholm men inte så många som sett likadant ut decennie efter decennie.

Det öppnas små, egna fik och ställen från internationella kedjor i varje gathörn, stup i kvarten men nån själ har dessa inte hunnit få. Sturekatten på Riddargatan är ett fantastiskt och unikt ställe som alla som besöker Stockholm bör ta ett fikastopp på.

I ett eget hus ligger detta konditori och man får känslan av att allt stått still sedan nån gång från förra sekelskiftet.

Här pratar vi klassiker. Inga snofsiga cupcakes eller double mocca latte soyamilk skulle komma innanför tröskeln.

Det är trångt, ombonat och härligt. Att vi är bara ett halvt stenkast från Stureplan är svårt att tro. Bara namnet Sture påminner.

Allt sitter i detaljerna.

När man kommer och ska  hitta en plats, på det stockholmska sättet innan man handlat,  känns det omöjligt. Alla sitter och drar ut på sin fika och det verkar bli knivigt att få plats. Det brukar lösa sig till slut då stället är stort och i flera våningar men när man väl satt sig så gör man likadant. Drar ut läääänge på sin fika för här trivs man och en kopp kaffe med matig valmmogiffel ska inte slängas i.

Serveringen är en trappa upp och det finns ytterligare en våning med platser. Här är det inte bästa stället för lattemorsor med syskonvagnar eller för dem med ömma ben då trapporna är som en tripp i Lustiga Huset. Varför är trappan så sned? undrade dottern medans hon fick klättra på de ojämna trappstegen. För att detta är fikahistoria, svara jag.

Den söta innergården är väl värd sitt besök under de varma månaderna. Nu känns det som en stilla kuliss från en Astrid Lindgren-film.

 

Min mamma tog mig till en massa konditorier som barn. Hon för ett tyst krig mot hamburgerställen så vi hamnade allt som oftast på ställen med virkade dukar och stora schwarzwaldtårtor bakom glasdiskar. Sturekatten var en favoriterna för att det fanns så mycket att titta på och uppleva. Nu är det jag som tar 4 åringen på kondis och äter ostgiffel å dricker saft i smala sugrör. Äpplet faller inte långt…

 

Comments (3)

  • Ja Sturekatten är verkligen mysigt, likaså Vetekatten! Jag tycker det är en fin tradition du för vidare. Heja!
    Ha en fin dag! Eva

  • Hur mysigt som helst! Har suttit där ett antal gånger med min mamma, som kunde konditoribranschen (bagare).
    Om jag kommer ihåg rätt så är det en våning/hem som används som fik, det är inte ändrat så mycket utan bara satt in fler sittplatser. Det är väl därför det är så mysigt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.