Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 juli, 2015

Rute Stenugnsbageri – ett givet utflyktsmål för morgonmål

Här om dan hoppade vi in i bilen i arla morgonstund för att äta lyxfrukost på Rute stenugnsbageri några kilometer från oss. Varför åka i väg å trängas med folk när vi har världens vackraste plats här hos oss? För att det är en sådan härlig upplevelse och vi köper gott stenugnsbakat bröd att ta med hem. Och detta ställe är så hajpat att bästa stunden här är just frukosten för att slippa lååånga köer.

Det ljus kalkstensläggningen ger ett magiskt vackert ljus. Och så låter det så där härligt när man går i det. Påminner så mycket om mina barndomssomrar hos min farfar och farmor som just hade grusgång. Ett sommarljud för mig.

God och snygg frukost. Chiapudding med rabarberkräm och müsli visade sig vara en dunderpudding. Att äta frukost med så färskt frukostbröd gör att man blir lite fruksotsnobb nu. Svårt att vilja ha något annat.

Jag träffade min karl för 16 år sedan så jag har alltså då fått möjligheten att vara här sedan dess på norra Gotland hos svärfar och svärmor-liksom som ägt huset i 20 år.

Mycket har hänt under dessa år. Gotland har alltid varit ett sommarparadis för många och kanske då främst Visby-trakten, Fårö och södra delen av ön. Här på norra delen har det inte vimlat av restauranger, butiker och happenings. När det 2006 gick rykten om att det öppnat ett professionellt stenugnsbageri mitt i ingenstans jublade hela bygden. Bagaren Erik Olofsson, som tidigare var bagare på Rosendals Trädgårdar, hade en dröm om att ha ett riktigt stenugnsbageri och fann här drömmen. Ett gammalt hus med kringliggande trädgård blev till ett pittoreskt, avslappnat och unikt ställe. Kvalitén var alltid hög och stämningen likaså. Succén blev total och helt plötsligt var det bilköer till denna plats som tidigare var helt okänd. Det bakades bröd från klockan 03 på morgonen för att mätta (bokstavligen) efterfrågan.

Det blev för mycket för Erik Olofsson och steugnsbageriet låg ute till försäljning. Den kända bagerikedjan Fabrique, som just har stenugnsbakat som sin specialitet, blev passande nog ägare. Huset renoverades, serveringen snyggades till och ett stort växthus för inomhusservering har lagts till. Köerna är nu ännu längre och en stor parkering har fått byggas. Nu är Rute Stenugnsbageri en given plats och något många vallfärdar till, kanske som ett stopp på vägen upp mot Fårö.

Jag tänker ofta på detta i form av att om man har ett bra koncept, levererar kvalité och det finns en efterfrågan så är inte placeringen det viktiga. Annars är det ju location, location, location det som känt ska vara det viktigaste. Fast nu vimlar det väl av stenugnsbagerier lite här och var i vårt land.

Tänk om man hade en trädgård som kunde husera ett sådant här vackert växthus/uterum. Skulle äta alla måltider där året om. Kan bara ana hur det ser ut på kvällen med tända ljus därinne på borden. Och den stora öppna spisen ska vi inte tala om. Måste vara magiskt. Tyvärr var växthuset stängt när vi var där. Fick stå å dregla utanför…

Och så går det att sitta still en stund med en kopp här fast jag har tre små springa-runt-barn för…

… en skönt ouppstyrd lekplats får barnen att röja runt och ha superkul. Lite sand, några slangvindor och stenad labyrint är allt som krävs för att de ska roa sig.

Till och med gästernas bilar är coolare här.

Denna sommar blir det ingen tur hit på kvällen men det lockar för de har numer kvällsöppet med pizzaservering. Det får bli nästa sommar…

 

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.