Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 juni, 2016

Frossa i pioner. Din själ kommer tacka dig!

Jag kan inte slita min blick från diskbänken. Nej det är inte diskberget som får mig i trans utan de magiska pionerna, som från en annan värld, som står där och lyser.

Pioner är helt klart på min topplista över favoritblommor och har varit sedan jag var liten.

I trädgården hos föräldrarna hade min morfar planterat pioner någon gång i mitten av förra århundradet och varje år gav planteringen troget världens vackraste blomster.

Först såg knopparna ut som godis för att sen sakta öppna sig och avslöja sitt innehåll och avslutningsvis explodera ut i den vackraste prinsessrosa färgen. En flerlagrad stor blomma maffigare än någon annan i grannskapet. En blomma som fick fortsätta sitt liv inomhus på middagsbordet och ett, nästintill, evigt liv som isskulptur.

De klassiska ljust rosa pionerna med flera lager i kombination med de med färre lager frossar jag nu i pastellfärger. Varje morgon har något hänt. Tänker att snart är de nog redo att slängas i komposten men nästa dag så har de tagit en ny, äldre och snyggare form. Åldras med värdighet alltså.

Så här kommer en uppmaning: Gå till närmsta blomsterhandel eller matbutik för nu är pionerna som bäst. Ja, faktiskt även de i matbutiken blir fina. För några veckor sedan gjorde jag misstaget att köpa ett knippe i matbutiken och knopparna slog aldrig ut. Men nu så!

Och sen när blomman börjar visa tecken på att tacka för sig – då fryser du in den och kan ha som frusen bordsbukett senare i höst, när du behöver sommarkänsla. Klicka HÄR för beskrivning på hur du gör.

Comments (2)

 • Ljuvliga blommor. Läste idag att på lördag är det pionens dag, har aldrig hört talas om det, men det är alldeles rätt att de ska ha en egen dag såsom de förgyller våra liv.
  Jättefina bilder, alltså…färgkombon på näst sista bilden är ju helt ljuvlig.

  • Hej Inger! Tack snälla du. Blir så fantastiskt glad när mina bilder uppskattas.
   Och stort tack för infon om PIONENS DAG! Det ska jag verkligen fira. Helt missat.

   Ha en fin fredag och Pionens Dag i morgon!!!

   KRAM!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.