Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 augusti, 2016

Sommartips: Koka ägg med potatisen

Ett smart tips till sommaren, ett life hack måste väl detta kallas. Ett tips jag använt frekvent under sommaren som passar perfekt i det lilla köket i sommarstugan, husvagnen eller segelbåten.

Så här: När du kokar din underbara färskpotatis och det är sisådär 8 minuter kvar så lägger du ner de ägg du ska koka i samma kastrull och låter koka tillsammans. Häpp!

Hur bra???

Det här tipset kommer jag använda resterande livets somrar för varje sillunch kommer gå smidigare och kräva mindre disk.

Jag lärde mig detta tips i just ett litet, litet sommarkök där man måste vara ytekonomisk. Vi var fyra familjer som skulle laga sillunch och alla ville hjälpa till. Det var som en massa glada, hungriga och hjälpsamma sardiner i en sardinburk. Alla knep, tips och life hacks är välkomna på liten yta men humöret på samlingen är det viktigaste. Tack Jesper för tipset!!!

Det var alltså detta tips som inte kom med i Nyhetsmorgon här om dagen. För er som undrade varför det i hela fridens namn stod en massa ägg där på bordet. Fick vara med här nu istället. I lugn och ro. Utan direktsändningens nedräkning.

Klicka HÄR för ytterligare 8 supertips till din färskpotatis.

SparaSpara

Comments (3)

 • Smart, men jag har dock hört att äggskalen avger någon ¨gift under kokning. Vet inte om det är sant men är det så så måste potatisen dra åt sig det.
  Tåls att kolla upp. 🙂

 • Himla fiffigt! Men hur undviker man att äggen spricker? Har själv flera gånger råkat lägga ägg som jag ska koka i lite för varmt vatten, och de har spruckit pga temperaturskillnaden. Kanske ska låta dem ligga framme ett tag först, så de inte är kylskåpskalla?

 • Det här är en flera år gammal tråd som verkligen förtjänar att plockas upp igen i dessa tider av skenande elpriser.
  Som kock kan jag säga att jag aldrig har hört att äggskal avger något gift under kokning. Om det vore på det viset så skulle vi ju inte kunna äta kokta ägg överhuvudtaget.
  Det finns de som tror att det finns farliga bakterier på äggskalet men det är inte alls sant. Här i Sverige är äggen tvättade i en speciell “äggtvättmaskin” som gör att äggen är helt rena på utsidan. Det är bl.a. därför restaurangerna kan toppa carbonaran och andra rätter med ett halvt äggskal med en gula i.
  Ett bra tips för att äggen inte ska spricka när man lägger ner dem i kokande vatten är att låta dem ligga framme i rumstemperatur i minst 45 minuter, gärna längre, innan man kokar dem.
  Jag minns att min farmor kokade äggen tillsammans med potatisen på 60-talet när vi hade oljekris i Sverige och var tvugna att spara energi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.