Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 september, 2016

Lördagsgodis: Fuskbaka kakor med gottig röra av pepparkakor, mariekex & o’boy

Här kommer en gottig röra, eller kuckelimuck-röra som vi också kallar det, som passar perfekt en lördag som denna. Ett fuskbak som är så barnsligt gott för både stora och små.

Detta är en röra som min mamma lärde mig som barn och som hon i sin tur lärde sig av mormor. Det var liksom som en hemlis. Något man unnade sig vissa dagar. Vet inte riktigt varför det var så, men det kändes lite härligt som barn att nångång, då och då, få festa till det med denna okynnes-röra. Eller guck. Eller kak-kladd. Vet inte vad jag ska kalla det! Något tips?

Hur som helst. Som barn drack jag litervis av O’boy varje dag. Till frukost och till mellanmål efter skolan. Skulle barn göra det idag kommer väl nån myndighet å ringer på dörren med en anmälan om dåligt uppförande.

Och med en liten slatt kvar i botten kunde vi då göra denna gottighet speciella dagar. Vi smulade helt sonika ner lika delar av pepparkakor och mariekex. Eller på den tiden var det FingerMarie. (Vad hände med dem? Länge sen jag såg dem) Rörde runt och sen mumsade rätt ur glaset. Perfekt kombination av mild mjölkchoklad, kryddig pepparkaka och vaniljkex.

Var väl si så där 23 år sedan jag gjorde detta så det var ju på tiden. Lillkillen (snart 3) hade sin första playdate förra helgen och då tänkte jag att pepparkakor mjukar upp alla blyga barn så det fick bli en sorts kaka med då min gottiga röra mellan. Som en Ballerinakaka utan hål, eller som en svensk variant på Oreo. Typ.

La en klick av röran på ett Mariekex och sen en pepparkaka ovanpå.

Fick fin hjälp av den lille värden. Som dock hade svårt att vänta. De står ju där, kan jag inte få äta dem nu. Varför måste vi vänta på kompisen. Ungefär så

Å suck. Hur länge måste jag vänta. Det har ju säkert gått 15 sekunder nu!!!

Nu äta!!! Och tjoff så kakorna borta!

Playdaten gick bra. Varken blodvite eller tårar faktiskt. Om det berodde på de goda kladdkakorna vet jag inte. Vill tro det.

Sugen på några fler barnsliga och enkla fuskbak? Kolla då de här länkarna:
• Gör egen kexchoklad, supersnabbt, supergott
• Chokladdoppadestrutar med fruktsallad
• Frusen banan som glasspinne med choklad och strössel

Comments (1)

  • Åhhh! Igenkänning på den.
    Men i vår släkt hade vi “kladd-kladd”. Obo’y car ju såklart med i leken. Men ibland fick en då lite grädde i glaset- inte mkt alls, men sedan skulle det röras ner obo’y tills allt blev mörkt mörkt brunt och tjockt. Då hällde du på liiiiite mjölk och sen åt den med skrd. Alternativt la kladd-kladdet på mariekex – mumma!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.