Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 september, 2016

Höstmarknaden på Skansen – underbart för stora & små

I går åkte jag med barnen och min mamma till Skansen för att gå på den årliga höstmarknaden. Den slår julmarknaden med hästlängder och är det så fint väder som det var igår är det verkligen det bästa som Stockholm kan erbjuda i eventväg detta halvåret.

Och dit tar man sig bäst med färjan. Önskar jag nyttjade Stockholms vatten mer. Alltid lika imponerande att se staden från vattnet.

Och fatta vad mycket snyggare bilden hade varit om inte de där små huvudena var där. Trångt på båten, svårt att fota…

Toppen med en mormor som har god chokladenergi i väskan så man är helladdad innan man går in. (Slänger in en lovebomb här: kolla in min mamma! Inte skulle man väl tro att hon fyllde 80 (!!!) i somras? Hon är fantastisk! Bara det att hon köpte den där kappan på Monki – inte ens jag vågar mig in där)

Marknaden byggs upp som en marknad från det förra sekelskiftet. Det är som att gå in i en scenografi från Emil i Lönneberga-filmerna. Volontärer och entusiaster klär sig tidstypiskt, man får prova på lekar och aktiviteter man drömt om, man äter riktigt härlig husman (synd att denna meny inte går att finna övriga 363 dagar på året) på porslinstallrikar, man kan köpa enormt vackra hantverk och se gamla tekniker utföras. Gillar man traditioner, hantverk, god mat och upptåg är detta grejen.

Barnen ha ju plöjt timmar av Emil och Madicken så detta är ju drömmen. Att få lajva i den världen nästan.

Mamma som är stickproffs hade volontärstickat till försäljningen av stickade varor. De hade gått åt som smör på en höstmarknad, typ.

Korvar, karameller, honung, ostar, marmelader, bröd mm mm. Närproducerat och så där äkta jag vill ha när jag handlar. Visst är det smart med storköp och hemleveranser men det är nåt visst med att få dofta varorna, se varorna och prata med den som producerat dem. Detta vill jag ha mer av.

Vi har besökt marknaden förut och de bestående minnena är främst från maten. Så otroligt gott. Och imponerande. De lyckas hålla så hög kvalitet till så många. Lite långa köer bara…

Allt är så genomtänkt. Alla detaljer. Som de moderna kaffetermosarna var inklädda i juteväv så de skulle smälta in i scenografin!

 

Och efterrätter fanns det gott om!

Imponerande diskarbete av damerna!

Roligast hed nog detta gäng. De visade upp lekar kids höll på med förr. Här är det ett skinn alla ska hålla fast vid och dra så de andra tappar greppet. Det gick vilt till!

Roligt och bisarrt när två tidsvärldar möts.

Sen så finns ju allt övrigt på Skansen där också…

… som den omåttligt populära ponnyridningen.

Tack för en fantastisk höstdag. Även om det mer kändes som en sensommardag. Varmt och gröna löv. Och helt vindstilla. Se bara på denna vattenspegel:

Och just det: det är öppet i dag också om du är i Stockholm och inte vet vad du ska göra.

Comments (2)

  • Skansen är så så fint! Var själv där, hade också kameran i högsta hugg. Miljöerna gör att det blir så fina kort 🙂 Ha en fin vecka

  • Är några år sedan jag var där sist, men det är verkligen såå fint ordnat. Lite mycket folk för min smak, men annars var allt hur fint och mysigt som helst! Minns en himmelskt god äppelkaka, med calvadosgrädde..det du:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.