Följ mig:
Helgtips

6 saker att pyssla med i helgen

3 mars, 2017

Hej vad tiden går! Nu var det fredag igen och helgen är väl redan igång så här på fredagskvällen väl?! Här i Stockholmstrakten har det varit sportlov men vi är väl nästan de enda småbarnsföräldrarna i vårt område som inte är på resande fot. Jösses vad det ekat tomt på gator och i skolans lokaler. Barnen har haft det toppen på förskola och fritids. Haft enorm lyx med massa underbar personal som haft mysiga dagar med fåtalet barn. Och vi föräldrar har hunnit jobba på… Men nästa år blir det vi som också tar sportlov på riktigt.

Hur som helst, nu stundar helg och den ska vi fylla med härligheter. Några saker som står på min helgönskelista är:

1. Spela spel. Alltså analoga spel, brädspel ni vet

Den här helgen är vi en halverad familj. Äldste sonen och maken är på läger över helgen så jag å de två små får ro om varann själva. (konstigt det där, att det blir en grej bara för att nån åker bort). Något jag tänker att vi ska göra är att sitta tillsammans och spela spel. Jag har en romantisk bild av brädspel och det är något jag alltid letar efter på loppisar. Har alldeles för många… Men det är något väldigt härligt med det här. Vänta på varandras tur, slå tärning, öva läsning och kanske viktigaste öva på att förlora. Barnen är ju små och att förlora är inte något de accepterar. Får se hur helgens matcher blir.

2. Gör & ät en ostbricka

En ostbricka till helgen är väl liksom aldrig fel, eller hur?! Krämiga, hårda, mögliga och illaluktande ostar, alla funkar tycker jag. Ensam, på tu man hand eller med hela kompisgänget – funkar alltid. Snäppa upp ostbrickan med en superläcker egengjord ostbricka. Ja, nu menar jag inte osten utan brickan osten ligger på. Min kära vän och kollega Monica har skapat en bricka/skärbräda ev egenfjord marmor. Superläcker ju! Kolla in HÄR hur du gör en du med!
Och vilka ostar är mina favoriter just nu? Tänker alltid i de magiska tre för att få en bra blandning. En hård – Wrångbäck, en krämig – Saint Agure och en möglig – Cambozola. Perfekt fredagsmys för mig!

3. Helgens lyxfrukost

Det är mörkt och murrigt ute fortfarande. Vår och vinter leker katt-och-råtta. Behöver alla vitaminer och all energi som går. Kommer starta helgdagarna med min favoritdrink med spenat, avokado mm. Underbar!

4. Barnsligt gott TV-godis

Dottern fick en rolig kokbok för barn i julklapp. Inte bara att den var utformad så barn kan förstå och följa recept utan det är även en målarbok. Recepten ska färgläggas. Kul. Lovat att något ska bakas i helgen. Vet inte ännu vad men jag skulle tro att det blir något gott till Melodifestivalens tv-häng. Som chokladbollar. Funkar i alla lägen. Och dessa har olika smaksättningar och med fyllning. Eller chokladdoppade frusna bananer då vi har massa mogna (gärna övermogna) bananer hemma. Överlåter beslutet åt de små.

5. Åka skridskor

Vet inte hur det är med dig men jag har en isprinsessa någonstans inom mig som kommer fram 2-3 gånger per år. Mina gamla skridskor med namnmärkta skydd från förra årtusendet… De håller än och jag lär ha dem for life. Yngsta sonen ska på utflykt (mäkta stolt över att få ha flyttat upp till storbarnen på förskolan) och åka skridskor för första gången i sitt 3,5 år gamla liv. Bra att ha testat lite innan tycker jag. Och dottern verkar ha ärvt mina isprinsessdrömmar så hon är på. Kan gå hur som helst.

6. Surfa och drömma efter inredningsgudomligheter

Har ni ett önskeköp som kanske kan investeras i under 2017? Vi har en plan på soffa. Efter 15 år har faktiskt vår soffa i vardagsrummet gjort sitt. Ett ben gick av och det nya vi fick av försäljaren att ersätta det med var högre än de andra så den liksom haltar, sömmarna har spruckit och så har fyllningen rört på sig så man sitter i groppar. Jag hatar den. Och älskar den för om den kunde tala har den tusen och en historier att berätta. Men nu ska vi äntligen investera i THE SOFA! Men som alltid är jag av den arten att jag vill verkligen känna in och göra rätt beslut. Denna ska helst hålla längre än den gamla. Så, nu börjar jakten. Ska dregla lite HÄR, HÄR och HÄR mfl Alltså, jag har att göra eller hur???

Önskar er en fin helg!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Finurliga fröken 3 mars, 2017 at 18:57

  Älskar att läsa om en förälder som inte skriver om hur dåligt samvete en har över att barnen är på förskola/fritids under lov. De är ju faktiskt härligt för barnen att vara där under lov när de är mindre barn och personalen hittar på extra roliga saker. Precis som de mysiga att vara kvar sist ihop med en personal. Sitta ihop och mysa, äta en frukt och ha hela stället för sig själv. Kram och trevlig helg

  • Svara Helena Lyth 3 mars, 2017 at 19:09

   Tack för medhåll. <3 Hade en liten stund av gnag inom mig när jag såg hur extremt få barn som skulle ha fritids-lov. Men samtidigt då jag såg fritids fantastiska schema under lovet så var det lätt. De har fått gå på museum, baka både semlor och pajer, åkt på utflykter, åkt skridskor mm. Min dotter har fått nya vänner då de "vanliga" har varit borta. Sådant man inte kan förutse innan. Och som sagt, vi föräldrar hade inte en chans att ta ledigt så vad göra?

   KRAM!

 • Svara Kristin 5 mars, 2017 at 14:44

  Hej och tack för en jätte fin blogg!
  Så mycket inspiration man får!
  Vi älskar också spel här hemma och nu när jag såg bilden på era spel kom jag på en sak. Ni råkar inte ha spelet ”Små kloka upptäcker rymden”?
  Vi saknar nämligen spelreglerna ?
  Trevlig söndag!
  Med vänlig hälsning, Kristin

  • Svara Helena Lyth 6 mars, 2017 at 09:45

   Hej Kristin! Och TACK! Vad glad jag blir!!! <3
   Tyvärr har jag faktiskt aldrig hört "små kloka upptäcker rymden" men blir supersugen på att hitta ett jag med. Just mina två stora är verkligen i fasen där de upptäcker rymden. Så många frågor och tankar. Låter som ett underbart spel. Ska hålla ögonen öppna. Gjorde en sökning och hittade en pdf med reglerna men det fanns ingen pdf... 🙁 Gissar att du redan letat och Googlat. Håller tummarna.

   KRAM!

 • Svara Kristin 6 mars, 2017 at 21:24

  Tack vad gulligt att dig att anstränga dig!
  Spelet är med frågor om rymden men även andra frågor mellan himmel & jord, perfekta för som jag har en snart sexåring, Ett loppis fynd, men då utan reglerna. Nu har vi i alla fall använt oss av korten. Klurar vidare på hur det ska spelas.
  Fortsätt med det du gör! ???

 • Svara Maria Moretto 7 mars, 2017 at 12:29

  Hej och tack för en inspirerande blogg.
  Jag blev nyfiken på kokboken du nämner, vad heter den och vilken förlag.
  Tack på förhand
  Vänliga hälsningar
  Maria Moretto

  • Svara Helena Lyth 13 mars, 2017 at 09:58

   Hej Maria! Ursäkta sent svar. Nu så: ”Målarbok – min första kokbok” heter den och ges ut av Kariboo http://www.kariboo.se

   Lycka till 🙂

  Lämna en kommentar

  Close