Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 januari, 2018

Trend från FORMEX: Trasmattan är tillbaka

Har du nån trasmatta hemma? Kanske vid dörren, i nåt förråd? Nu är det dags för trasmattan, den vävda mattan och den vackra röllakanmattan att ta plats i finrummet.

Jag älskar vår tuftade matta (en tuftad matta är en matta där man skjuter ut garn genom en uppspänd vävd och sedan klipper av garntrådarna) då det är som att gå på moln. De tuftade mattorna lär finnas kvar länge till men jag kan inte låta bli att lägga märke till alla de vävda mattor som syntes på Formex nu i veckan. Allt från klassiska trasmattor i alla möjliga färger, monokroma samt randiga, till röllakanmattor i vackra mönster.

Kanske att det jag såg liiiiite mindre av var ryamattan. Den vita ryamattan med svarta linjer i diamantform som synts överallt, kopierats i oändlighet, kanske mättat ryamattekärleken? Darn, det är ju en ryamatta i starka färger jag är ute efter till mitt hemmakontor.

Jag har fått besök av internationella utvecklare hos IKEA några gånger för att se hur ett “vanligt familjehem” ser ut och varje gång har jag fått frågor om varför jag har så få mattor. Jag tycker inte att jag har få mattor men det är ju så klart med vad man jämför. Länder där heltäckningsmattor är standard är ju en matta under soffa och soffbord väldigt lite. Kanske att vi är på väg mot mer mattor även i Sverige?

Trasmattan är för mig en riktig sommarsymbol. På de vitsåpade trägolven i sommarstugan, att lägga ut på trappan till trädgården och den lilla mattan vid den knarrande sängen med tofflan på. Sommarvykort.

Just här hemma är det trasmattan som åker fram vid köksdörren den dagen vi tar över trädgården igen för året. Men kanske den ska just då få plats nånstans där den får stoltsera mer.

I barndomshemmet har det varit röllakanmattor och det har jag haft lite svårt för i mitt egna hem. Kanske behövt distansera för att skapa något eget. Men med så många fina nya får vi se hur tankarna går. Hemmakontoret saknar ju som sagt en matta…

Bilder tagna från montrarna Bungalow, Fondaco, Chhatwal & Jonsson, Tine K, Svanefors, Tell me more

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.