Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 april, 2018

Vegetarisk kålpudding med Pulled Oats, svamp & korngryn

Vegetarisk kålpudding är ett inlägg i samarbete med Gold&Green

Jag älskar god hederlig husmanskost och på de reklambyråer jag jobbat har kollegor skojat med mig om att jag ätit sådana där riktiga byggarbetarluncher. (Tisdagar är det raggmunk!) Må så vara men det är ju så galet gott och jag älskar det rustika i många av klassikerna vi har i vårt matarv.

Nu mer är jag lunchvegetarian så att välja de där rejäla byggarbetarluncherna på stan blir svårare för många av våra klassiska husmansrätter är kötträtter. Bäst är ju att göra själv och ta med i låda.

Tidigare har jag gjort en vegetarisk viltskav då renskavsgryta varit en stor favorit ända sedan jag var liten. En annan av mina favoriter bland husman är kålpudding så nu ville jag göra en vegetarisk kålpudding. Visade sig bli en helt galet god rätt och galet enkelt också med Pulled Oats.

Vegetarisk kålpudding

Pulled Oats är snabbt förklarat är ett helt växtbaserat protein. Läs mer utförligt HÄR. Ett perfekt alternativ att ta till när man vill minska mängden animaliska proteinerna i sin kost men inte vill dra ner på smak eller kvalitet.

Pulled Oats steks i varm panna med olja och sedan kryddas eller lagas på samma sätt som vilket protein som helst. Finns i tre smaker; Nude, Tomat och Ginger. Nude passar perfekt till det mesta, tex husman som i detta fall.

Vegetarisk kålpudding med Pulled oats

Portioner: 4-5 portioner. Tidåtgång: 1,5 tim

Ingredienser
1 förp Pulled Oats, Nude
800 g vitkål
rapsolja till stekning
0,5 dl korngryn
100 g (4-5 st) champinjoner
1 dl matlagningsgrädde
5 dl vatten
1 msk japansk soya
1 msk sirap
1 msk pasta av grönsaksbuljong (alt 1,5 buljongtärning el 2,5 msk fond)
1 msk potatismjöl
6 korn kryddpeppar
ev salt och svartpeppar

Gör så här: Koka korngryn enligt beskrivning på förpackningen.
Skär vitkål i grova strimlor och lägg i en het stekpanna med rapsolja. Ta lite i taget och stek tills det mjuknat något och fått lite stekyta. Var vaksam så inte kålet bränns för det kan gå undan och brännas lätt. Lägg det färdigstekta åt sidan och ta nästa kålladdning.
Lägg all den färdigstekta kålen i en stekpanna/traktörpanna med lock och häll i grädde, vatten, sirap, soya, buljong/fond. Koka på medeltemperatur under lock tills hälften av vätskan kokats in och vitkålen mjuknat.

Stek Pulled Oats med rapsolja i stekpanna. Riv champinjonerna och mortla kryddpapparkorn. Häll champinjonrivet, de kokta korngrynen, potatismjöl och nymald kryddpeppar i stekpannan, rör om och fortsätt steka någon minut.

Ta upp ca 1/4 av den kokta vitkålen med tång och lägg på ett fat. Häll över den resterande kokta och krämiga vitkålen i stekpannan med färsen och blanda väl. Smaka av med salt och peppar om så önskas.

Sätt ugnen på 160°. Smöra en ugnsform med höga kanter och häll över kålblandningen. Toppa med den resterande kokta vitkålen. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter.

Tips till att skära vitkålen: Dela i kvartar och skär bort mittenstammen. Skär sedan grova strimlor.

Stek lite av vitkålen i taget då vitkålshacket är stort i omfånget när det är rått. Jag la över den lätt stekta kålen i min traktörpanna med lock för att laga/koka den vidare där.

Och sedan steks Pulled Oats i den tomma stekpannan.

Riv champinjoner på den grova sidan av rivjärnet. Blir perfekt att vända ner med Pulled Oats och de kokta korngrynen för en fyllig, saftig vegofärs.

Åh, om jag bara kunde få in ett doftfilter här! Det doftar helt ljuvligt!!!

Och så klart smakar den minst lika gott. Alla ni som gillar kålpudding kommer även älska vegetarisk kålpudding.

Serveras med klassikerna kokt potatis och rårörda lingen. Brunsås också om man vill ha rätten extra krämig men jag tycker kålpuddingen är så gottigt såsig så jag kan även rekommendera utan.

Då inte allt kål kanske används till kålpuddingen är det perfekt att just göra en krispig kålsallad på den resterande vitkålen. Bra med något krispigt till den krämiga kålpuddingen.

Vill du se fler recept med Pulled Oats? Kanske nåt av dessa:

Vegetarisk pizza på tortilla
Gratinerade Burritos
• Viltskav med skogssvamp
Skotska ägg

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.