Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

28 september, 2018

9 saker att göra i helgen vecka 39

Hörrni nu är verkligen hösten här. En vecka med blåst som heter duga och både mössa och vantar har åkt fram. Och jag älskar det! Så mycket härligt att göra just när det viner utanför fönstret och mörkret lägger sig.

Och jag listar då här några av de saker jag tänker göra och även några jag hoppas hinna med.

1. Höstpyssel med kastanjer

Något hösten bjuder på så är det gratis pysselmaterial. Kastanjer är så fantastiska på massa sätt. Vi är nog många som satt träpinnar i dem och sedan virat garn runt som en spindel i spindelnät. Minns ni?

Annars är de bara så sköna att hålla i. Att ha som en naturlig fidgetspinner typ, ha ha.

Att rita på dem med permanent vit penna är väldigt inspirerande. Gör mönster, rita ögon eller skriv på dem.

 

2. Viltgryta

Något som är synonymt med höst är väl ändå mustiga grytor och maträtter. Gärna med smaker från skogen, som svamp och lingon.

Den vegetariska viltskav jag gjorde vill jag njuta av med något gott mustigt rött vin.

 

3. Tända ljus och brasa

Till denna gryta vill jag känna doften av stearin och höra ljudet sprakande brasa. Det är nu stearinljusen plockas fram, ljusstakar dammas av och ett nytt levande ljussken får ta plats.

Få saker är väl så stämningshöjande som just levande ljus? Och en sådan här stumpastake kan du väldigt enkelt göra själv, läs HÄR.

Lovade mig själv för någon dag sedan att jag ska tända fler brasor, nyttja de fantastiska öppna spisar vi faktiskt har i vårt hem. Varit superdålig på det. Kanske att barnen varit för små som jag inte tänt brasor så mycket? Våra öppna spisar är typiskt funkis med eldstad i tegel i golvhöjd så det har ju varit lätt att krypa in. Men nu så! Nu borde väl ingen, varken liten eller stor, trilla in?

 

4. Fira hösten med att gå på höstmarknad

Det har nog blivit lite av en tradition att gå på Skansens höstmarknad för mig och barnen. Tidigare besök kan du se bildregn från HÄR.

Det är så mycket som är bra med denna marknad; supergod husmanskost serverad på gamla fina porslinstallrikar, syrliga kravaller och mjuk sockrig marmelad i pappersstrutar, köpa närodlade varor direkt från bonden, leka i hö, krossa porslin, se skådespelare leka bov och länsman och kanske det bästa – att få en lärorik historielektion.

Ses vi där?

 

5. Bokmässa hemma i soffan

Just nu pågår bokmässan i Göteborg och lyckas er som har nära till den. Jag blir så vansinnigt sugen på att kura upp i närmsta mjuka hörn med en härlig bok. Har alldeles för många olästa böcker här hemma som jag borde börja med men så klart är jag sugen på något nytt å fräscht. Har du några boktips? Önskar ha en gripande roman eller kanske en intressant biografi. Nån som sitter inne med bra tips?

 

6. Helgens godaste

chokladmousse

Om man nu inte fått nog mustiga smaker med viltskaven så är kanske en galet god chokladmousse med blåbär på sin plats. SÅ galet god! Och dessutom gjord på endast 3 ingredienser. Receptet hittar du HÄR.

 

7. Helgens tråkiga med duktiga

I morse ville yngsta sonen ha shorts på sig. Tog både en och tre förklaringar att det inte längre var sommar utan faktiskt ganska kall höst. Så klart vill han hellre ha de där shortsen som får honom att tänka på sommarlov och strandlek än tjocka korviga jeans. Vi måste nog alla inse fakta och packa ner och undan de lätta sommarplaggen och strandsandalerna nu för att ge plats för fodrade byxor och kängor. “Ses nästa år”. Eller nja, inte deras i och för sig, för de lär ju ha växt ur årets varianter.

 

8. Lyssna på repeat

Ingen musik än jazz är bättre lämpad som höstmusik tycker jag. Har märkt att mitt musikbeteende har förändrats drastiskt på sistone. Istället för att lyssna på en artist eller topplistor på Spotify väljer jag så här: Genre: Jazz: Women in jazz. Det perfekta höstsoundtracket. Får vem som helst in i skönt lugn och stämning.

Min favorit är Billie Holiday. Varit ändå sedan jag var 16 och verkligen drabbades av hennes röst.

 

9. Följfredag!

Vill du få massa av härlig stämning för årstiden så ska du genast följa den fantastiska duon från Västerås – Babes in boyland. Jag kom hem igår från en galet inspirerande workshop på Julita gård som Natalie och Matilda höll i.

De är mästare på att berätta historier med sina bilder och sätta stämningar. Så duktiga, så goa och så generösa. Följ dem på Instagram, deras blogg eller se deras hemsida. Ögongodis alltihop!

Och jag återkommer med galet många bilder från workshopen. Så mycket vackert som mött mitt öga och kamera.

Önskar dig en fin helg. Septembers sista faktiskt. Så “make september a month to remeber…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.