Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 maj, 2019

Om jag hade en ledig lördag i Stockholm

Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan om vad jag skulle vilja fylla en ledig dag i Stockholm med och sällan har jag väl fått så många glada tillrop. Det var ett väldigt uppskattat inlägg och ni var flera som önskade fler inlägg i den stilen. Ni kan inte ana hur glad jag blev! Och så ledsen att jag inte har kunskapen om fler städer än min egen då det också kom önskemål om andra städer. Får försöka hänga mer i andra städer så jag kan få till liknande. Någon som bjuder mig på rundvandring i Malmö, Uppsala, Västerås, Sundsvall eller så?

Hursomhelst. Jag kommer här med en ny dagslista och hoppas den kan ge lite nya uppslag på vad Stockholm kan erbjuda.

Börja second hand

Det finns många second hand-butiker i vår huvudstad och en av de jag gillar allra mest är Myrorna som ligger på Adolf Fredriks kyrkogata. När jag letar rekvisita till fotograferingar eller stylingar hittar jag banne mig ALLTID det jag letar efter här. Stor butik i tre våningar.

 

Lär dig en ny skapande teknik

Visst vill du starta dagen med kreativ inspiration? Kreatima på Kungsgatan har visningar av olika skapande tekniker mer eller mindre varje lördag mellan 12 – 16. Ingen föranmälan och helt kostnadsfritt. Guld ju! Köp med dig lite kreativt material som kan ge dig en fin och kreativ söndag imorgon.

 

Något för alla sinnen

Jag får ibland frågan om vilket ställe i Stockholm som är mitt favoritställe och det är inte helt enkelt då det är många pärlor jag fått visade för mig, de flesta av min mamma som är proffs på denna stad. Men ett ställe är ändå Hötorget. Tror det har att göra med att det finns något för alla sinnen här. Och sedan är alltid torghandel en bra sak.

Ta en lov bland alla stånd och köp någon god frukt som är i säsong. Missa inte tex att köpa med några Erik som finns nu igen. Trilla sedan ner i Hötorgshallen och var en jobbig kund – smaka lite ostar och nötter i de olika diskarna. Kanske köpa några lyxmandlar? Alltid bra med matsäck. Eller slå dig ned på någon barstol och ät en liten lunch med något bubbligt i glaset.

 

Attraktiva Arket

På Drottninggatan mitt emot Åhléns ligger Arket och det har blivit en av mina favoritbutiker. Gillar mixen av inredning och mode. Och även mixen av egen design och designklassiker.

Och snett över gatan finns HM Home som också inspirerar.

Gå förbi Åhléns till Hamngatan och hoppa på 7:an, dvs spårvagnen mot Djurgården men hoppa av vid Nybroplan. Eller promenera längs med Hamngatan ner mot stadens mer attraktiva adresser.

 

Afternoon tea med massa inspiration

Jag gillar att fönstershoppa, att gå runt och bara insupa inspiration och få tips på hur jag kan göra med det jag redan har hemma. (Det får man väl göra?) Det bästa stället för detta är nog Svenskt tenn på Strandvägen ändå?

Få butiker i Stockholm har sådan energi att ständigt jobba med sin butik för att skapa nya dukningar och möbleringar. Jag som älskar att följa årstider och säsonger går gärna här för att komma i stämning för kommande tider. Snatta inspiration så att säga.

Jag rekommenderar en promenad till Strandvägen och att ta ett stros i hela butiken. Om du är ute i god tid har du bokat bord i teasalongen annars får du testa din lycka och se om du kan slå dig ner. Om inte annat måste du köpa med dig en påse av deras egna te. Helt underbart!

Och här kan du stirra dig blå i evigheter i Stockholms vackraste tittskåp: en utställning bakom en vägg av glas på hur Svenskt tenns grundare Estrid Ericssons arbetsrum kan ha sett ut. Jag kan i alla fall aldrig se mig mätt. Alltid något att se och inspireras av.

 

Promenad längs vattnet. Och på det

Vad är Stockholm känt för? Ja, många saker men sitt vatten är väl i alla fall i topp skulle jag säga. För att citera Lasse Berghagen i Stockholm i mitt hjärta:
Solljuset stiger ur havet, spelar i koppar och glas, Stockholm i gryningen strålar som var hon en gyllene vas, med blommor från Östersjöns stränder, med ängsört från ekarnas sal, en skönhet på urbergets stränder, Mälarens ljuva vestal.

Klart en promenad längs vattnet och en tur på det samma nu är på sin plats.

Gå ut på Strandvägen och korsa gatan och följ kajen bort mot Blasieholmen. Gå vidare, hela tiden med vattnet på vänster sida och gå över bron till Skeppsholmen. Fortsätt följ vattnet till vänster och förbi Moderna Museet. Här borta finns ett färjeläge för Djurgårdsfärjan.

Hoppa ombord och åk med hela vägen till Slussen. HÄR är tidtabell

Väl vid Slussen hamnar du garanterat i kaos. Det byggs om och hela Slussen är bara ett stort hål. Rekommenderar att med raska steg ta dig därifrån så fort det bara går och på något sätt (oklart vad som är tillgängligt) komma upp till Mosebacke. Upp på Söders höjder!

Här får du världens vackraste utsikt. Gå vidare längs med “kanten” så du kommer till Fjällgatan. Tappa både hakan och andan här. Den som inte stannar upp och tittar på utsikten här måste vara trött på livet. Är det en sen eftermiddag eller tidig kväll får du solen rätt på dig. Stockholmsmagi kan man kalla det. När du är mätt på skönhet kliver du vidare till Erstagatan.

 

Lilla barrundan på Söder

Om man inte är förberedd eller planerad för en lång middag med bokad restaurang så går det hur bra som helst att ta en vända i flera trevliga barer där det serveras både plockmat, smårätter och hela menyer.

Jag vill tipsa om tre roliga ställen och väldigt annorlunda från varann men i samma stadsdel. Inget konstigt med att det finns olika typer av ställen på samma ö, malm eller holme men det är kul att liksom färdas från olika världar med bara några meter från varann. (Detta är en runda från förra fredagen när jag och maken hade barnvakt några timmar. Man behöver inte ha en helkväll och natt för att ha en helupplevelse av Stockholms kvällsliv. Vi var hemma kl 22 när barnvakten behövde gå. Hann med lite fredagsmys med de vakna barnen hemma också den gången)

Folii, vinbar

Börja kvällen med en tur till den underbara vinbaren Folii på Erstagatan. Är du intresserad av viner, vill testa olika varianter och kanske framför allt lära dig något nytt kommer du inte bli besviken här. Mer kunniga vinproffs får man leta efter.

I baren kan du beställa några få smårätter men främst är det snacks och plock som ostarna och charkuterierna jag skulle gå på.

Trevligt med en bar som är så proffsig på vin. Jag beskrev vad jag var ute efter och fick testa orangea viner. Aldrig hört talas om tidigare eller själv något jag skulle vågat beställa. Fråga dig fram och få lära dig massor.

Och här är det gediget så det förslår även i musikväg. LP-samlingen är stor och skivorna vänds.

Punk Royal, bakfickan

När du varit vin- och finkulturell så kanske det är läge att slå över till den totala motsatsen? Bara ner för backen på Erstagatan och runt hörnet till vänster på Folkungagatan ligger det rejält hypade Punk Royal. Här är det månaders väntelista på ett bord men stoppa pressarna: det finns en bakficka vägg i vägg där du kan trilla in om du vågar. Detta är nämligen inte vilket ställe som helst. Nej, det finns nog inget i dess like i Sverige (rätta mig om jag har fel!).

In från den strålande försommaren och kvällssolen till den mörkaste och rökigaste lokalen du kan tänka dig. När du går förbi tror du att det är stängt men när du drar i dörren pumpar schlagerklassiker som Eloise av Arvingarna ur högtalarna och röken fullkomligt bolmar ut. Här är det kontraster som gäller.

Hög volym, massa discorök, superkul inredning, dricksvatten i Koskenkorvaflaskor och alldeles, alldeles knasigt. Ta ett glas och lyxa med rysk kaviar om du har spenderarbyxorna på dig och gå sedan vidare.

Nytorget 6

Nu kan du med fördel behöva en promenad. Låta allt det goda från Folii och det knasiga från Punk Royal få landa. Gå några kvarter till Nytorget. På vägen finns massa fina ställen att landa på och även på Nytorget har mängder av ställen men jag rekommenderar barhänget på Nytorget 6. Poppis ställe med mycket folk i alla åldrar, stilar och kändistätt om man är på det humöret.

Supertrevlig personal och DJ som håller stämningen i lokalen på högsta nivå.

Medan jag pratade ikapp med en gammal kursare från reklamskolan jag mötte i baren beställde maken ostron, den spjuvern. Han vet vad frugan blir glad av.

Nytorget 6 fyller 6 år och har nu en meny med favoriterna från alla år och tonfiskburgaren är en. Jag var för mätt efter alla barsnacks så jag tog pommes fritsen medan maken tog burgare. Bra teamwork.

Vink vink! Dags att åka hem och ta sig an fredagsmyset hemma.

Tacka Stockholm för en trevlig dag och förhoppningsvis vandra hem genom en sommarvarm och ljus kväll.

Comments (4)

  • Vilken guide!!! Världsklass. Ser fram emot när den enormt vackra – och dessutom användbara – coffeetableboken med dina resetips kommer…. *hint*

    • Men du är ju för underbar. TACK!!! Och ja – det hade ju faktiskt varit en riktigt härlig bok. Och så galet kul att göra. Den måste jag pröva göra.

      Ha en fin söndag.
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.