Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

8 juni, 2019

Beskära syrener & föryngra en syrenberså

[wordpay_ad]

Att beskära syrener har jag fått frågor på efter att jag pratade om vår trädgård i ett tidigare inlägg. Och det gör jag så gärna för jag är så otroligt stolt över den nya syrenbersån vi nu har lyckat få till.

Våra syrener vet vi planterades samma år som huset byggdes, alltså 1940, så nästa år firar de 80 år, så de är riktigt rotade och kraftiga. Men när vi flyttade in var syrenerna höga som träd med kala stammar så den där bersån var mer som ett staket med en lövkrona två meter upp. Helt hopplöst att försöka knipsa några vackra blomsterklasar utan att behöva nåt att stå på.

Så här såg det ut tidigare.

Jaha, var det så det då skulle vara i fortsättningen? Nej så vill man inte ha en syrenberså så det var dags att beskära syrener.

Nu är det däremot en rejäl och tät vägg av syren i vår berså. Borta är de där kala torra stammarna.

Och detta är ju bara en två-årig berså, kommer bli frodigare och frodigare.

Beskära syrener & föryngra en syrenberså

Det tar ju emot att skära ner kraftiga stammar som levt länge men jag tänkte att jag inte tog död på dem eller tog bort dem utan bara skulle få dem att komma fram bättre och bli vackrare.

Syrenträd och syrenstammar ska beskäras riktigt rejält. Du ska tänka att beskära syrener i ankelhöjd. Lämna alltså ungefär 10 cm, som en liten stubbe.

Syrener bör kapas innan de fått liv i sig för säsongen så en kapning i februari är bäst. Har också hört att det kan gå med en kapning precis efter blomning men det har jag inte provat så det kan jag inte säga något om tyvärr.

Syrenen kapades bara för någon månad sedan men redan spirar nytt liv i stubbarna vi lämnade. Skott drar iväg rejält och om de gör som de vi kapade för två år sedan så har vi en fin blomstrande syrenhäck och en hel syrenberså redan om två år.

Ser ju verkligen inte mycket ut för världen nu och känns galet att ha en sådan här stubbåker mitt på tomten. Men nu vet jag ju att det kommer bli så bra med fina syrener.

För jag har ju skördat frukten redan så att säga.

Nu njuter vi av den sista buketten av syrener. De mörkt lila verkar ha en längre levnadslängd för de står stadigt och piggt fortfarande. Kan det var skillnad på färg och kraft?

Comments (6)

  • Åh tack för inlägget, blir till o ta fram såg och hyra släp här. Våra stammar är så där kala men cirka 5-10 cm i diameter. ?

  • Den ljuslila är nog en sk bondsyren o den mörka o kraftigare är en förädlad syren. Kommer nu ta tag i min syrenhäck till våren. Tack för tipsen!

    • Hej Gunilla. Förlåt men det kan inte jag hjälpa dig med. Är ingen arborist eller utbildad trädgårdsmästare. Det jag vet är det som står i inlägget.

      Med vänlig hälsning,
      Helena

  • Vi kapade vår jätte stora 80 åriga häck också. Första året kom många nya skott. Andra året dog hela häcken innom en månad efter alla löven sprack. Helt sjukt. Hela häcken blev silvergrå och sen vissnade. Denna häck hade varit beskuren likadant trettio år innan på samma vis. Men denna gång fick den ’vissnesjuka’ Oj vad jag saknar den. Rotsystemet var så kraftigt att en grävmaskiv fick ta bort den.

    • Oj vad knasigt att det blev så.Undrar vad det kunde vara.

      Jag hoppas våra får stå många år till.

      Kram
      Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.