Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 juni, 2019

Läskande & svalkande i sommar

Läskande & svalkande i sommar är ett inlägg i samarbete med Bromma Blocks

Sommarlovet är här och snart står vi mitt i midsommaren. Det liksom pirrar i hela kroppen på mig inför denna sommar då jag hoppas den ska ge många ljuvliga stunder och ge glada minnen. Och framförallt ser jag fram emot många tillfällen med goda vänner. Stunder där vi ses utan massa krav och bara ha lediga dagar.

Inför sommaren så är det mycket inspiration till grillmiddagar och sommartårtor men något jag också vill tipsa om är allt det där härligt läskande och svalkande som både är gott och nödvändigt på heta sommardagar. Finns inget så gott som ett kallt glas saft när solen lyser som starkast.

Jag och kidsen tog en vända till Bromma Blocks en dag efter skolan här om dagen. Vi åkte kollektivt och sedan mötte maken upp med bilen så jag åkte dit med lediga händer och han skjutsade hem oss med alla kassar. Proffsigt!

Målet var nya sommarskor till barnen (jösses vad de växer och det lär ju inte bli mindre med all sol och vatten på sig i sommar, ha ha!) och jag hade uppdrag att fixa och planera för det kommande midsommarfirandet.

Det jag älskar med trädgårdsfester och utomhusmingel är att bygga upp olika stationer så alla gäster kan röra sig runt och förse sig med något svalt och gott lite överallt. För att det ska funka som bäst och inte behövas fyllas på av dig som värdinna/värd är att det är väl tilltaget och fyllt från början. Det ska dvs vara stort.

Mina två killar! Båda är väldigt intresserade av att vara med i köket. Den store vill både laga och äta. Den lille är mer intresserad av att endast laga. Kan vara kinkig med vad som läggs på tallriken men att vilja laga är ju en bra början.

Ja! Precis en sådan härlig och stor ishink jag letat efter. På Cervera hittade jag den. Lillkillen blev så imponerad av den stooooora skålen.

Akadamibokhandeln köpte jag två böcker jag vill ha med mig hela sommaren. Nu ska det insupas en massa inspiration.

När det spritter i benen och att gå runt med mamma i butiker inte är det roligaste som finns så är klätterväggen perfekt att ta en vända till. Och den lockar även mig ju! Det är som ett stort piano – för varje steg på väggen så kommer en ton så här är det full konsert av de tre trollen.

Med de stora fönstren och den ljusa miljön blir det en skön och ledig shopping i en skönare atmosfär. Som ljusterapi här inne.

Jag var på jakt efter saker till min svalkande mingelstation och hos Lagerhaus hittade jag fina saftflaskor och en perfekt flaskborste.

Medan maken tog med barnen till XXL för att köpa sommarskor gick jag in till nya Stora Coop som precis renoverats om till en riktigt fräsch butik.

Så klart vill jag ha jordgubbar i min sommardryck.

Detta är coolt! Och mer närodlat går det väl knappast att få.

Färska örter som odlas i butik och sedan säljs.

Varje planta är noga inlindad i vaxat papper så inga plastkrukor behöver följa med hem.

En snabb vända in på Systemet för bubbel både med och utan alkohol.

Tiden rann i från oss så middag på Bromma Blocks blev given. Mötte upp glada och nöjda barn på Bromma kebab där jag förstod att nya sommarsandaler inhandlats helt utan bråk.

Utan lök men med extra fefferoni – så vill jag ha min kebab. Och här kan de verkligen göra kebab. Gott varje gång! Och barnen vet att de får en isglass efter maten av den snälla personalen så kidsen är inte sena på att välja just detta ställe.

Väl hemma testade jag mina svalkande dryckesidéer.

Frukt och friska färska örter är alltid gott till saft och annat. Och det ger ju också vackra dekorationer tänker jag som är lite nördig.

Men små isbitar försvinner så snabbt i stora ishinkar så jag önskade göra hela isblock. De kan så klart göras utan något i men det blir ju så vackert om isblocken pyntas med tex citron, jordgubbar och färska örter som citronmeliss och mynta.

Lägger jordgubbarna på citronmelissbladen så de inte flyter iväg och fyller på med vatten. Får stå i frysen tills allt vatten blivit till is.

Men i de små isbitsfaten kan det också läggas frukt och grönt så klart. Och de ger ju verkligen även smaksättning då de hamnar i glasen.

Ett dygn senare är isen klar. Frostig och så vacker.

Blocken nästan ryker av köldånga. Så perfekt att kyla hela ishinken, eller baljan, med.

Fyller isbaljan med härliga drycker och saftflaskan fick fyllas med min flädersaft från förra sommaren. Och snart är det dags för ny saft, sett at flädern slår ut nu. Annars så är min citronlemonad också bra att festa till med.

Så mycket sommar i detta – perfekt till midsommar.

Så vackert när frukten och bären är frostade. Isblocken har olika stadier av liv; först frostig och sedan helt transparent för att sedan bli till bitar. Vackert så!

Nu ska jag bläddra mig varm och drömma om sommarsmaker. Hoppas du känner dig inspirerad och också vill bygga upp en härlig dryckerstation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.