Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 juni, 2019

Utställningstips: Fornasetti på Artipelag

I veckan öppnade Artipelag sin sommarutställning och i centrum för den står Fornasetti, den italienske formgivaren, designern, konstnären, banbrytaren, innovatören mm mm. Och sällan har jag väl varit så blown away och blivit så inspirerad av en utställning. Denna måste du bara se!

Genom ett rekorddimmigt landskap åkte jag å maken ut till Artipelag. För oss som bor väster om stan är detta en duktig trip. Hade vi åkt dit med barnen på en söndag så hade vi helt klart gjort det till en heldagsutflykt för naturen här och promenaderna runt Artipalg är ljuvliga.

Artipelags konstchef Bo Nilsson öppnade med en presentation av Piero Fornasetti och hur de tagit sig an denna utställning. Hur de kontaktat Fornasetti-familjen i Italien och frågat om de var intresserade av att göra en hyllningsutställning “in the middle of no where utanför Stockholm uppe i norr”. Kan faktiskt förstå att det var en vågad fråga.

Åh vad bra Bo är! Han fångade verkligen publiken och vi blev nog alla grymt imponerade av Fornasetti genom Bos levande berättelse redan innan vi sett något.

– En konstnärs popularitet går alltid i vågor. På 1970-talet var Fornasetti helt ute, medan intresset ökade igen på 1980-talet. Sedan följde en period när han ansågs vara ointressant igen. Och nu har det gått varvet runt och han är het igen, säger Bo Nilsson.

Jag har sedan 3 år suktat efter små skålar han gjort ämnade för snacks. Då och då går jag in på nätet och kollar auktioner. Fasen att han ska vara poppis nu för priserna är ju skyhöga. Väntar tills hans stjärna dalar temporärt igen då, ha ha.

Hittar du festfixaren i minglet???

Så klart serverades det italienska drinkar med Campari.

Goda snittar som var försvinnande goda. Bla magiskt god burrata.

Och så fick vi då äntligen kliva in! Kliva in i Fornasettis magiska värld där allt är möjligt.

Detta är Fornasetti för mig. Svart, vitt, grafiskt och med mycket arkitekturiska illustrationer. Jag äger två saker av Fornasetti, en doftspray för rum i ett porslinskrus med sådan här fasadillustration på och sedan en klassisk tallrik med ett kvinnoansikte på. Två klassiska Fornasetti-ikoner.

Jag har stått och suktat efter ett sådant här bokstöd men då måste jag vinna på lotto först.

Utöver alla vackra saker som sådana här utställningar har så inspireras jag nog mest av sådant här; se skisser och hur ett arbete gått från tanke till verklighet.

När jag som sagt tänker på Fornasetti så är det svart och vitt som först kommer upp men han var verkligen en färgexplosion. Detta hade fångats fint i utställningen där varje rum var som en färgterapi med starka väggfärger.

Hade absolut ingen aning om att han dessutom målade tavlor. Underbara tavlor.

Håll i hatten! Detta är verkligen ett håll-käften-skåp! Med fransar och allt.

Det som jag inte visste innan var att Fornasetti arbetade tätt ihop med Gió Ponti som var arkitekt och möbeldesigner. Ponti var modern och skapade möbler i helt nya former medan Fornasetti var en klassiker så här ovan är ett skåp som är ett sådant fint exempel på hur de kompletterade varann. Modern, vågad design på skåpet med väldigt klassiska illustrationer som för tankar till holländska målningar från 15-1600-talen.

Och så har vi tallrikarna då. Ett stort rum med tallrikar på alla längder och bredder. Alla med olika motiv. Jag har 1. Gott så.

Det jag gillar allra mest är de här inredningsdetaljerna. Sakerna till hemmet som blir till små juveler att piffa upp ditt rum med.

I dessa höga montrar kunde jag stannat en evighet. Så mycket ögongodis och inspiration.

Fornasetti var en visionär och ville inte att det bara var överklassen som kunde köpa vackra ting till sina hem så han skapade en hel uppsjö av olika ting i olika prisklasser. Detta kan upplevas som att det spretar men jag måste säga att denna utställning verkligen får ihop det med hans formspråk. Ett vitrinskåp värdiga ett slott eller en tändsticksask för alla har ändå samma formspråk. Jag gillar detta!

 

Det finns hela tiden en humor med i hans saker. En lätthet och att saker inte behöver vara så allvarliga. Hen leker mycket med former och motiv.

Först tänkte jag att det är väl inte så italienskt men sedan kom jag å tänka på Alessi. Där finns samma humor och lek med figurer. Är italienarna roligare än vad jag trott???

Då tänkte jag att Fornasetti inte skulle misstycka om jag skojade lite jag med. Tog en selfie ihop med en skyltdocka iklädd ett fornasettityg. En av oss hade en bra hairday.

Och så damp jag ner i sista rummet och fick mig en ny tapetdröm. Bruna höstlöv med guldskimrande nycklar. Så klart!

Jag och maken hade följe med Johanna/Inredningspodden och hennes man. Jag och Johanna har lärt känna varann via våra jobb och ses ofta på olika pressträffar. Så kul att ta med karlarna till detta och förena nytta med nöje.

Så, är du i Stockholmstrakten i sommar – ta dig ut till Artipelag! Denna utställning vill du inte missa!

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.