Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 juni, 2019

Målar om gamla blomlådor till som nya

Målar om gamla blomlådor är ett annonssamarbete med Rusta Sverige

Har du önskan om ett sommarprojekt? Ett som ger ett fint resultat men varken kräver stora ansträngningar eller gör hål i plånboken? Då vill jag tipsa om att måla om detaljer till din uteplats, balkong eller trädgård. Kanske du har något hemma som kan få sig en make over eller att du önskar fynda något på loppis som kan göras om?

Enkelt & vackert DIY till din uteplats eller trädgård

Nu har äntligen mina gamla blomlådor fått ett värdigt liv. Jag har haft ett par gamla, slitna men väldigt fina balkonglådor som bara fått stå. Har hela tiden tänkt att jag ska fixa till dem men ibland är tröskeln för hög känns det som.

Men den tröskeln är ju väldans liten egentligen. Har man rätt saker går det supersnabbt att fixa.

Måla trädetaljer om med utomhusfärg

Rusta satsar på sitt Gör-det-själv-sortiment och har perfekta produkter till dina sommarprojekt. Som till exempel utomhusfärg med en tre-stegs-metod som får dina trädetaljer att bli både vackra och vädertåliga. På sin sida har de riktigt matnyttig målarskola som får det att klia i fingrarna att sätta igång med en massa roliga sommarprojekt.

Här har vi då mina fina men ack så slitna och torra blomlådor.

Trät är torrt, slitet och helt naket. Behöver oljas, skyddas och bli tåligt.

Använder tre-enigheten grundolja, utegrund och allroundfärg.

Lådor redo för en make over och ett vackrare, längre liv.

Trät i lådorna har fått stå ute i flertalet år och kämpat i både iskyla och torr hetta. Klart trät är slitet och extremt torrt.

Börjar med att slipa med sandpapper för att få bort det torraste och ta fram mottaglig, jämnare yta. Penslar sedan rikligt med grundolja för att fukta och mätta trät. Är noga med att ta extra på ändarna av trät där det är extra torrt.

När olja sugits in ordentligt går jag på med utegrund. Ser redan hur trät tackar mig och liksom sträcker på sig. Som en ansiktsmask efter en het, torr dag i solen – så tror jag mina blomlådor känner.

Låter blomlådorna torka helt.

Och sedan är det äntligen dags, nu ska färgen på! Rustas allroundfärg är perfekt för trämålningar som behöver klara väder och vind. Färgen är anpassad till fönster så den tål hårda väder alltså!

Jag valde färgen Antracit, en vacker grå färg. Vårt vita funkishus går bra med gråa detaljer och att jag önskade ha mycket grönt och vitt på plantorna samt att vår altan har ett terracottaklinker på golvet. Det behövde vara en neutral bas.

Och detta är så typiskt mig. Du tänker: men det där var väl inte en lämplig klädsel för hemmafix och jag kan väl hålla med dig, ha ha. Så här var det. De två första stegen gjorde jag mitt på dagen iförd ytterst lämplig klädsel men sedan skulle jag in till stan för att hämta barn på aktivitet och då kunde jag väl inte åka tunnelbana iförd målarshorts tänkte jag. På med gula byxan och lilla tischan. Väl hemma igen så ville jag direkt gå på med färgen så då skippade jag att byta kläder. Och med sådana här små projekt kan det ju faktiskt fixas i högklackat om man är på det humöret, ha ha.

Och sedan en till väntan på att lådorna skulle torka. Lagom mycket tid att då fixa med blommor och annat som skulle göra vår altan fin.

Lådorna blev helt perfekta. Från gamla slitna blomlådor till helt tipptopptrendigt.

Den lilla hörnan av vår altan har äntligen fått sig ett piff och liv.

Och du ser också här en målad träskiva. Gjorde precis som med lådorna och med det fick jag ett blomfat.

Ett brunnslock eller lock till en tunna, lite oklart, som jag köpte för två år sedan på en loppis. Redan då tänkte jag att jag skulle fixa till den men först nu blev det gjort.

Grått mot terracotta – inte fy skam alltså!

 

Målarfärgen går verkligen ton-i-ton med lyktan, också den från Rusta. Som om allt har en mening, eller hur?!

Nu är kvällarna långa och ljusa men snart kommer de ljuva mörka, och förhoppningsvis varma, augustikvällarna. Då vill jag sitta ute med härlig mysbelysning. Perfekt att sticka ner solcellslampor i i blomlådorna. Syns knappt dagtid och ger ett fint ljus på kvällen.

Hoppas du blev inspirerad till att fixa något i sommar. Kanske hitta något fint loppisfynd och göra till ditt med färg. Lättfixat, roligt och enkelt.

Vill du se tidigare inlägg där jag förändrat?
Dotterns rum förändrades med färg i fält
Hallen fick en tapet och ett eget liv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.