Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 september, 2019

Visste du att skivad ost är bättre?

Det var liksom lite som att mycket av det jag trott ställdes på ända när jag fick reda på att färdigskivad ost faktiskt är bättre för miljön än ost på bit. Inte kan väl den där rätt ocharmiga plastiga saken vara bättre??? Men när allt som allt räknas på så blir det mindre svinn på den färdigskivade osten än den vi hyvlar själva. Och jag är väl den första att erkänna att jag skivar bort det översta lagret på en helt ny ost för att kasta i komposten, karvar bort kanterna och sedan när det bara är lite kvar på osten och det inte går att hyvla mer så hamnar de ibland i rivjärnet men som oftast i komposten. Det blir ju, när jag tänker på det, galet mycket svinn på en liten rackarns ost. Inte bra för varken miljö eller plånbok, eller hur??!

Nu är jag nog inte personen som känner att färdigskivad ost lockar så där jättemycket. Då är det väl bara att se till att inte slänga ett skvatt av de ostar jag faktiskt köper hem.

Slutar omedelbums med de där översta-lagret-slänget! Dumt värre. Och att faktiskt riva ner varenda ostkant som blir över. Vanligtvis så rivs de ner och fryses in för att använda vid gratänger eller pastarätter tex.

Men nu blev det ett riv som kunde användas på stubben: till varma mackor!

När osthyveln inte riktigt går att använda så var det ju ytterst smidigt att riva på osten på mackorna. Här var det två olika ostar som jag använde så det är ju också kul att få lite smakvariation.

Varma mackor med rester från kylen

Jag är lyckligt lottad med barn som är glada i mat och smaker. Speciellt överraskad att de är så ovanligt förtjusta i soppor. vet själv att det var ju pest som barn och så tråkigt med soppmiddagar.

Men för att det ska mätta med soppa till middag för de växande små serveras oftast mackor till. Denna gång blev det varma mackor. Vår smörgåsgrill har tackat för sig då det var ett arv från barndomshemmet med den från 80-talet så får våffeljärnet extraknäcka som smörgåsgrill.

Går ju hur bra som helst bara man trycker till ordentligt.

Jag och äldste sonen som är väldans smakmedveten hade varma mackor med en duktig klick dijonsenap annars var det då rivna ostrester och skinka på mackorna. Hade jag haft tomat så hade jag gärna hot med det också. Nästa gång.

Frågan är ju bara om mackan ska ätas med bestick eller med händerna, ha ha. Jag tar bestick då jag liksom känner att det är middag men barnen tog med händerna trots den varma, smältande osten som gav härliga smälttrådar.

Men nu blir det som sagt till att riva ner varenda ostkant. Eller då köpa färdigskivad ost.

Comments (3)

 • Så intressant! Det hade jag aldrig gissat! Jag jobbade i ostbutik under studietiden och lärde mig då (dock inte miljöaspekten) bl a att osten tappar smak när man delar upp och plastar in den. Därför vill man t ex gärna köpa ost i ostbutik och få den ny och fräscht delad och inte vakuumförpackad och med mindre smak. Dyrare, oftast, men mer smak för pengarna! Samma sak gäller såklart med skivad ost – den smakar inte så mycket. (Jag köper f ö också min vardagsost på ica och det går ju bra det också. 🙂

  En grej som jag gärna predikar om är att man INTE ska bry sig om utgångsdatum när det gäller hårdost! Hårdost fortsätter att lagras och är dessutom inte förpackningen öppnad finns ingen risk för mögelangrepp. Osten du har öppnat hemma håller superlänge, över datum. Håll bara smutsiga fingrar borta, skulle det bli mögel skär du bort det med en centimeters marginal bara. Fullt ätbar! Affärerna säljer gärna ut på halva priset för att det är nära utgångsdatum – passa då på och köp! Täääänk vilket miljösvinn att butikerna slänger all fin ost…. ?
  Mer ost åt folket! ?

  • Men precis! Hade verkligen inte trott det. Och du har så rätt; ost klarar sig mycket längre än vad de flesta tror. Lätt att se en mögelprick och då kasta hela osten. Verkligen tack för dina bra input.

   Kram

 • Tvivlar faktiskt på att skivad ost i praktiken skulle vara bättre för miljön eftersom det kräver mer plast, och hårdare dvs sämre plast, för förpackning av 200g skivad ost jämfört med lika mycket vanlig ost. Dessutom används en hel del smörjmedel (olja) för att också skära osten i skivor. Så summa sumarum är vanlig ost bättre. Det finns ju heller ingen anledningen egentligen att slänga vanlig ost utan du kan använda hela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.