Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

1 september, 2019

Så blev det! Sovrummet är tapetserat

Sovrummet är tapetserat är ett inlägg i samarbete med Rusta

Äntligen har vårt vackra rum fått sin skrud det så innerligt behövde. Så härligt med nytapetserade väggar och tänk vilken skillnad även en ljus tapet kan göra. 

Som du ser föll valet på den lite kallare och blåa tapeten. Det var inte helt enkelt att välja men med proverna och med många bra funderingar från er blev det tillslut tapeten Wall, blå linne. Kunde inte blivit bättre skulle jag säga. 

Väggen innan var vit och den var inte så fräsch. Svarta kanter av tavelramar från tidigare ägare, hål och skrapmärken vilket naturligt ju blir i ett levande hem. Väggen var verkligen i behov av att fräschas upp. 

Då vi har en panelvägg (som jag designade 2016) som tar mycket fokus så bör rummets övriga väggar vara utan mönster tycker jag. Då kanske målarfärg är förstahandsvalet men att tapetsera med enfärgat var helt ljuvligt. Bård för bård kom upp enkelt och snabbt, ingen förtejpning, ingen papptäckning av golv, inget kladd med färger och framför allt inga flera vändor med påstrykningar.

För dig som känner dig lite osäker på det här med att tapetsera vill jag säga att det är så mycket enklare än vad man tror. Ja, tack vare Rustas Non-woven tapeter som är tåliga, limmas direkt på väggen och med kant-i-kant-mönsterpassning så går det så smidigt. Du kan läsa mer om Non-woven HÄR.

Jag föredrar att använda limpensel istället för roller men det är en smaksak. Du kan läsa alla mina tips för en enkel och smidig tapetsering HÄR.

Tapetrullar, lim, pensel, tapetspatel och skalpell – allt du behöver. Nu var det bara att sätta igång.

Den här spateln, eller tapetslätaren, är verkligen det viktigaste verktyget. Få bort luftbubblor, sprida ut tapetklister och få tapeten att bli ett med väggen.

När det nu inte var mönster att passa så tapetserade jag helt själv. Var en helt annan sak med hallen, när den skulle göras om. Då behövde jag verkligen maken som kunde hålla upptill medan jag måttade in mönstret.

Ett ganska stort rum men inga större bekymmer eller krångligheter. Här är det strömbrytare i original från 1940 samt ringklockan ner till köket och hembiträdet. Helt obrukbar då det interna ringsystemet är borttaget men två ringklockor finns kvar som ett minne från förr. Valde att inte tapetsera över den.

Vårt sovrum är egentligen inte ett sovrum utan på originalritningen så står det “herrum”. Så här skulle alltså herrn i huset dra sig tillbaka och röka cigarr, ringa på klockan och beställa en gin tonic eller? En annan tid…

Men nu är det nutid och vi verkligen älskar rummet. Blev så fantastiskt fint med den svala ljusa blå till det varma trät i golv, inredning och panelvägg.

Ja, det är ingen kraftig färg på tapeten men med vita ramar på de ljusa tavlorna syns verkligen den blå färgen.

Känns också klassisk så vi ska leva med den länge.

Det roliga var att jag bläddrade lite i de inredningsböcker jag har i sovrummet och såg att en av mina stilförebilder; Ellen Key hade just en ljusblå vägg i sitt magiska hus Strand. Se där! Kan jag ha haft det omedvetet i bakhuvudet?

Så glad att nu fått till vårt sovrum ordentligt. Ja, du vet om du följt mig länge hur långsamt saker och ting kan ta i det Lythska hemmet, ha ha. Har görs inget i ett hafs eller ogenomtänkt.

När nu väggarna skulle få sig en uppfräschning tyckte jag att det skulle sängen också få. Nya bäddlakan och äntligen en sängkappa köpte jag också på Rusta.

Så, här kommer en snabbspolning på tapetseringen i fyra rutor:

Jag måste ändå klappa mig själv lite på axeln för jag är så sjukt nöjd med resultat, färgen och hur hela rummet blev.

Tänk vad snabbt och smidigt det går att göra sådan stor skillnad ändå. På en dag fick jag ett helt annat rum

Comments (10)

  • Tack snälla, vad kul att det kan inspirera.
   Och tack för dina höga tankar om mitt skapande. Måste tyvärr säga att sängaveln är köpt på IKEA så där har jag inte varit framme. Men med en plywoodskiva, måttanpassad skumbit och tyg som häftas fast på baksidan ska det inte vara svårt att få till en egen. Har tänkt på en sådan lösning till sonens rum nämligen.
   Hoppas du hittar någon eller kan göra en själv.

   Kram

  • Tack Sara. Vad glad jag blir av att höra. Så glad i den mjuka och lugna blå färgen. Passar perfekt i sovrum skulle jag säga.

   Kram

 • Supersnygg färg och fint med enfärgad tapet ? Vackra parkettgolv och fin Chiffonje ?Har själv blivit kär i just ljusblått & tänker tapetsera ett rum med någon blå vacker tapet ?

  • Stort tack Ewa! Ja ljusblått är en färg man kan leva med länge då den är klassisk och kan anpassas med till mycket. Bra med hållbara val.

   Lycka till med din tapetsering.

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.