Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 september, 2019

Rullad mat är trendigt – Jag rullar fläskpannkaka

Att rulla sin mat är vansinnigt trendigt fick jag reda på för några dagar sedan när jag var på en trendföreläsning inom mat och matlagning. Det var wraps,  rispappersrullar mm åt alla håll och kanter. Men jag som är lite enkel och gillar husman – kan man rulla husman? Klart man kan!

Senaste gången jag gjorde ugnspannkaka en helg slog det mig hur enkelt pannkakan släpper från plåten så då slog jag nu ihop min nyfunna kunskap om rulltrenden och min egna köksupptäckt. Det blev en trendigt rullad otrendig fläskpannkaka en vardagsmiddag.

Inga konstigheter här inte! En helt vanlig fläskpannkaka bara paketerad på ett annat sätt. Och det slår mig hur megabra picknickmat en fläsk-/ugnspannkaka blir när den rullas i smörgåspapper. Häpp, nästa gång det är matsäck i skolan blir det detta. För ingen rätt är väl egentligen lättare än ugnspannkaka. Tusen gånger snabbare än att vända plättar…

Och jag bara älskar att just servera mat på andra sätt än det brukliga. allt smakar lite godare om det äts med händerna, med pinnar, inslagna i papper eller på en filt, eller hur?

Fläskpannkaka – grundrecept

Ingredienser
3 dl vetemjöl
3 ägg
6 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 förp stekfläsk
1,5 dl fint skivad purjolök

Strimlad vitkål
Rårörda lingon

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Häll mjölken i en stor bunke och knäck i äggen. Vispa ihop. Häll i en dl mjöl åt gången och vispa ihop smeten mellan. Tillsätt salt.

Klipp fläsket i cm stora bitar och lägg utspritt på en djup plåt. Ställ in i ugnen och stek 5-10 minuter. Rör om och vänd då och då. Detta är för att dels steka fläsket men även att smörja plåten. Skär purjolöken i smala strimlor och lägg tillsammans med fläsket på plåten och stek någon minut tills purjon mjuknat.

Ta ut plåten och sprid ut fläsket och purjon jämnt. Vispa pannkakassmeten och häll över den i plåten. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter, tills den stelnat helt och fått gyllene fin färg.

Skär ett kors över plåten så du får 4 lika stora delar. Lyft över pankaksrutan med stekspade till en bit smörgåspapper med vik/snurrmån på en sida. Lägg en linje av finriven vitkål och klick rårörda lingon på varje pannkaksruta. Vik in de båda “tomma” sidorna och rulla in i papper. Snurra ihop pappänden så rullen låses. Servera din varma, väldoftande och matiga pannkaksrulle.

Och här är han som alltid vill vara med. “Jag tar pallen” är en standardfras medan “Men mamma, jag kan ju det här” är en ny.

Knäcka ägg! Va!? Är inte det det roligaste som finn ändå? Om han fick skulle han knäcka 12 ägg på raken av bara farten.

Smart att steka fläsket först för det gör också att plåten smörjs.

Sjukt nöjd kille. Och hungrig!

Att hyvla vitkål är så smidigt. Snabbt få man perfekta strimlor. Och rårörda lingon – något av en vattendelare i familjen. Jag älskar det medans barnen är till 2/3 helt emot och 1/3 är okej med det. Hederlig lingonsylt föredras.

Det är så kul att se hur ugnspannkakan sväller i ugnen. Blir till ett månlandskap nästan.

Så lätt att lyfta bort pannkakan från plåten.

Lätt att rulla men kanske inte att den får några skönhetspoänga va?

Men påklädd är den ju riktigt snygg. Så – då var det serverat. Inte en sekund försent tyckte de båda sönerna.

Så kul att äta med händerna som sagt. Nu är fläskpannkaka en favoriträtt så den behöver inte göras godare egentligen men det är ju kul det här med rullad mat. Måste komma på fler. Några tips?

Kommentar

  • Ser gott ut! Jag som hellre vill ha sött än salt till pannkakorna tänker mig genast en ugnspannkaka utan fläsk och med frukt inrullad i mitten. Kanske stekta äpplen med kanel? Ah, nu blev jag hungrig! Sen tänker jag på den klassiska tunnbrödsrullen, på sätt och vis en wrap vilken som helst men ändå lite ovanligt med potatismos i. Kanske man kan hotta upp på något sätt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.