Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 oktober, 2019

Hjälp!!! Vad ska jag göra med min fiolfikus?

Nu har min fiolfikus växt sig orimligt hög. Den liksom svajar och jag vågar knapp röra den i rädsla av att den ska brytas. Jag måste bara beskära den. Men fråga är hur?

“Men det är väl bara att toppa den?” kanske du tänker. Ja, jo så tänkte jag också för 2 år sedan och gjorde det i hopp om att den skulle förgrena sig. Kan säga att den inte gjorde det…

Den har bara fortsatt växa rakt upp. Jag är 180 cm i strumplästen så du kan fatta hur hög den är nu. Och då stammen inte växer sig direkt kraftig är det en ytterst ostadig växt jag har på fönsterbrädet.

Vad ska jag göra med min fiolfikus?

Snälla hjälp mig!!! Vad ska jag göra? Jag vill ha en frodig, välmående fiolfikus som kan växa till ett träd med flera grenar.

Nej det är ingen snygg syn med den här Långben som snart slår i taket. Kommer brytas snart om jag inte klipper till eller beskär den. Som du hör vet jag inte ens vad det heter. Toppa?

Tacksam för alla tips hälsar två långskånkar.

Comments (5)

 • Hej! Vad fin! Jag tycker den är jättecharmig och kan få bo på golvet. Men om du inte gillar den ska du förstås beskära den. Jag vet egentligen absolut ingenting, men bidrar med ett par gissningar, bara för att jag inte kan hålla mig.

  Beskärning på hösten brukar begränsa tillväxt, medan beskärning på våren stimulerar tillväxt, eftersom ljustimmarna påverkar livskraften, så du kanske ska klippa i februari/mars istället, när de har massor av ny växtkraft?

  Och om den inte vill förgrena sig kanske du kan släppa upp den fem centimeter i taget och sen beskära igen, och släppa upp och beskära igen, osv., och se om den ger med sig? 😉

  Som sagt, jag vet inte, det är bara ett par tankar som du kan spåna vidare på. Få se vad dina andra följare säger. Ha en bra dag!

 • Hej! Jag var faktiskt i kontakt med dig angående fiolfikussticklingen för något år då du hade skrivit ett inlägg om det . Min fiolfikus var en bra bit över 2 m och behövde beskäras. Pratade med den lokala floristen på blomsterhandeln som tipsade om följande:
  >Tänk på att beskära strax ovanför en nod, om du tittar på strax under fjällen på stammen så ser det ut som knotter. Kommer det ett vitt växtsaft har du gjort rätt, men få det inte på huden då saften kan vara irriterande.
  På moderträdet kan du virra in lite matfolie löst på biten du har beskurit så att det inte torkar ut.
  Efter någon månad borde du få knoppar som blir antingen två eller tre grenar.
  Spruta gärna moderplantan med vatten i en blomspruta flera gånger i veckan så att den kan fokusera sig på att bilda nya blad än att tillgodose sina blad med fukt.
  Om stammen är vedartad gör så här:
  >Rensa de nedersta bladen på stickningen och sätt den direkt i såjord.
  Tänk på sterilisera såjorden. Enklast att göra det i ugn och du slipper tråkiga blomfluger som är jobbiga att bli av med. Googla att sterilisera jord.
  >I och med att det är en tropisktväxt så gillar fiolfikusen fukt så sätt plast på själva växten så att den kan hålla sina blad fuktiga. På de största sticklingarna har jag haft på en genomskinlig regnponchon och på mindre har jag haft större stekpåsar (bästa). Tänk dock på att luften behöver cirkulera så att man inte knyter igen plasten.
  >Ställ sticklingen så ljust som möjligt utan stark sol.
  >Spruta med vatten i en blomspruta på bladen flera gånger i veckan under plasten.
  >Var beredd på att sticklingen kommer att tappa blad och se tråkig ut men efter ca två till månader borde det komma nya blad.
  >Under vinter när sticklingen har tagit sig kan du strö över näringsrikt jord ovanpå såjorden så du kan vänta med att plantera om sticklingen till sen våren. Plantera inte om den för fort, ju mer rötterna tar sig i såjorden desto kraftigare planta blir den sen.
  Om stammen fortfarande är grön och om sticklingen är liten:
  >sätt den i vatten antingen i en mörk behållare eller vas eller klä in behållaren i tidningspapper. Sätt sedan på en stekpåse över växten utan att knyta igen påsen. Ställ sticklingen så ljust som möjligt utan stark sol. Det behöver vara mörkt för roten att utveckla rötter men själva växten behöver ljus.
  >Byt vattnet ca en gång i veckan.
  >Spruta med vatten flera gånger i veckan.
  >När det har kommit rötter efter ca två månader sätt den i såjord fortfarande med stekpåsen och fortsätt som för vedartad stammar.

  Fiolfikusar så fina och tacksamma växter.
  Skulle nog beskära fiolfikusen så att det blir två sticklingar. Moderträdet kommer att grenar sig. Ställ sticklingarna bredvid varandra tillsammans med moderträdet, av någon underlig anledningar tycker jag att de tar sig bäst så.
  Ha tålamod med fiolfikussticklingarna, de är så värda det sen.
  Vänliga hälsningar Rosie

 • Oj, så noga var inte jag med mina sticklingar! Jag kapade toppen (min fiolis vill inte heller förgrena sig) upprepade gånger, varje gång har jag repat bort de nedersta bladen och satt toppsticklingen i ett vanligt dricksglas med vatten. Det har kommit rötter inom en månad, alla gånger – är nog uppe i fem toppningar nu, utan förgrening av moderplantan… 🙁

  • Fast då har du kapat rakt av, eller hur? Jag gissar att du läser detta fast inlägget är gammalt…
   För att få till fler grenar eller blad på nya ställen utmed själva huvudstammen ska en bara skära igenom en bit, inte kapa av hela stammen. Du väljer ett ställe 5mm ovanför ett gammalt bladfäste eller mellan två av de “ränder” du hittar på stammen . Skär ett ca 2mm djupt snitt över ungefär 1/3 av stammen med en vass ordentligt rengjord kniv. Det ska komma vit “mjölk ur”. Å det kan ta flera veckor innan du ser något börja växa i “skärsåret”. Ibland blir det ett nytt blad och ibland en ny gren. När du gör detta, ge gärna växten lite extra omsorg och näring å ställ sidan du skurit i så att den får sol på sig. Det går bra att göra flera såna här skåror samtidigt.

 • Tack för så bra tips ang förgrening.. Min är fem år gammal. Jag har samplanterat två och fuskat lite. När jag toppat som man gör i normala fall har den inte grenar sig utan det har den gjort av sig själv!

  Men kommer definitivt prova att bara snitta i stammen. SPÄNNANDE!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.