Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 oktober, 2019

Fick kliva in i Ralph Erskines “Låda” på Lovön

I helgen gick Open House Stockholm av stapeln och jag fick kliva in i Ralph Erskines “Låda” ute på Lovön, väster om Stockholm. Eller det var ju så klart inte bara jag som klev in där utan vi var en hel drös av entusiaster och funkisintresserade som hade snappat upp Open House Stockholm. Det var drygt 100 olika byggnader som denna helg stod öppna. Allt från rikskända byggnader som slottet, KTH och Grand Hotell och sedan andra mindre kända som olika kollektivhus. Det jag ville gå till var Ralph Erskines kända hus Lådan eller The Box.

Efter en biltur ut i den vackra oktobersöndagen skulle vi parkera vid Rörby Gård och sedan följa skyltarna. Det var inte mycket till skyltar men det var desto fler hästar. På Rörby Gård var det nämligen en hästtävling av något slag samtidigt så det var enormt mycket trafik. Bilar fyllda av arkitektintresserade och bilar med hästflak fick samsa på den leriga parkeringen. Så galet roligt att iaktta faktiskt. Denna krock av fritidsintressen.

Efter några fel hittade vi rätt tillslut. Skyltarna var små och få men med ballonger. Mycket bra uppdrag att ge åt en 5-åring; leta efter ballongerna.

Ralph Erskines “Lådan” på Lovön

Ralph Erskin flyttade från England till Sverige 1939. Han hade blivit intresserad av den stil som växt fram här i Sverige och blivit omtalad på Stockholmsutställningen 1930. Han hade fattat funkisen alltså. Ja du hör ju – det här är min kille det!

På Wikipedia går det att läsa: Han fångades av välfärdssamhälletstankegångar och av det nära sambandet mellan formgivning, arkitektur och socialt ansvarstagande. Något som låter som om det skulle vara idag.

Hans låda på 20 kvm som var hans och fruns samt de två döttrarnas hem under 4 år är verkligen en funktionalistisk dröm. Compact living på högsta nivå.

Det hus de byggde då 1941 var främst byggt av återvunnet (vilken hjälte) material så mycket av tex träplank osv hade ingen vidare livslängd. Den som nu går att se på Lovön byggdes upp 1989 och där var Erskine med för att se till att det blev på pricken rätt, fast med bättre virke så att säga.

Det var nämligen så att hans låda blev så känd och ansedd en sådan arkitektonisk viktig pjäs att den fick återuppstå av Arkitektmusset. Och så glad är jag att jag fick se denna pärla.

Så vad säger du… Ska vi kliva in?

På 20 kvm har han fått med det mesta men som min kompis undrade: “vad är wifi.n?” skämtsamt så är ju såklart denna låda daterad för att kunna passa ett modernt liv men samtidigt så är detta en dröm för alla oss som önskar det enkla livet.

Smal terass utanför med utsikt mot ängarna där hästarna hoppade fint. Här kan jag tänka mig att sitta.

Min söner sprang snabbt in. Detta var ju faktiskt som en lekstuga och rolig att upptäcka. De baxnade när jag sa att en barnfamilj hade bott så här.

Vardagsrummet, arbetsrummet, sovrummet, allrummet, matrummet. Och här ser du den enda sängen upphissad i taket.

Inne i en av garderoberna fanns hissanordningen. Skulle du lita på den?

Jag bara älskar den här arbetsplatsen. Bordet fälls upp som på en väggfast strykbräda och sedan skjuts garderobsdörrarna för. Så smart, så snyggt, så… funkis!

Och det är något japanskt över det här också, eller hur!? På motsatt sida mot fönstren av hela väggen av förvaring bakom skjutdörrar.

Det mäktigast i rummet är ändå eldstaden. Så galet snygg.

Och ljusinläppet från de stora fönstren gör att den lilla ytan plus den mängd människor som var här (fick några bilder trots att det var trångt som en t-bana i rusningstrafik) ger stor effekt.

Köket bakom eldstaden är en funkisdröm. Massor av förvaring trots den lilla ytan. De runda hålen från eldstaden går igen i köket. Coolt.

Hatten av för dig Ralph!

Sedan började de små studenterna tappa greppet. Dags att tacka för oss.

Baksidan ställer jag mig dock frågande till.Vad kan meningen ha varit med den lilla ytan under tak? Förvaring av vädertåliga ting?

Ser jag inte ut att passa med en låda? Ta den här lådan, lägg på 100 kvm, lägg den vid en sjö och du har min största dröm här i livet!

SÅ mycket som nu lagts i inspirationsmappen i huvudet.

Slår aldrig fel – Naturen är den bästa lekplatsen.

Sedan var det promenad tillbaka till bilen och återigen närkontakt med hästgänget.

Det var en hel del osande högar att akta sig för vilket fick vår yngsta att ha roligare än alla lekland på senaste tiden. “Akta bajset!!!”

Äldste sonen är som sagt världens djurvän. Som han älskade att få hälsa på alla vackra hästar.

Vid Rörby Gård finns även en liten filial till Lovön Magasin som är ett cafe och butik.

Hit får vi komma tillbaka till och ladda med aptit för de där mackorna såg magiskt goda ut.

Tackade för en helt magisk höstdag med inspirationsmappen full. Wow är allt jag kan säga!

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.