Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 oktober, 2019

Rysligt roligt med halloween på Gröna Lund

I onsdags fick jag och barnen besöka Gröna Lund på en förhandsvisning av deras halloweenpark. Tre pirriga barn och en minst lika pirrig morsa klev in i denna drömska värld.

Jag har faktiskt jobbat tre somrar på Grönan när jag gick i högstadiet och gymnasiet så jag kan varenda hörna här men barnen hade aldrig varit där innan. Äntligen fick de sin dröm uppfylld.

Nu, från 18/10 till 3/11 är parken öppen och omgjord till en halloweenvärld. Avdelningen vid stora entrén med långa av de småbarnsvänliga attraktionerna är vackert pyntat som en höstmarknad med hela 7 ton pumpor och massa halm, rotgrönsaker och vackra dekorationer.

Det är tredje året Grönan har halloween i parken och det verkar poppis då besökarna har ökat markant från det första till andra året. Så för att det inte ska bli för trångt och för långa köer är det ett maxantal besökare per dag; 12 000 personer. Så det är nog med fördel du bokar din biljett och dag om du vet när du vill och kan bli skrämd från vettet…

Det började starkt redan i entrén med en jättespindel som hängde över oss som vågade oss in.

Och så fick vi då äntligen kliva in i denna spännande värld.

Pumpadrottningen välkomnade till sitt pumpaland. Som sagt, 7 ton pumpor hade hon i sin trädgård.

Väldigt tjusigt stylat och det var verkligen en vacker höstmarknad.

På barnområdet finns Pettson och Findus-hus. Här är det inga skrämselgubbar som hoppar fram utan det har bara adderats detaljer som spindlar och skallar inne i inredningen. Sådant kan räcka för de små. Igår var inte huset öppet.

De snurrande kaffekopparna var ommålade till häxkoppar. Svartmålade och med skallar och spindelväv. Snyggt gjort.

Sonen ser lite osäker ut men så var det inte, han var så pepp…

Tjohoo vad det gick undan. Så roligt att få uppleva detta tillsammans.

Till och med lilla Nyckelpigan var omgjort till spindeltåget.

Här började jag undra om dottern var gladast för att vara på Grönan och få åka och uppleva allt detta eller om hon inte blev gladare av att få träffa The Swedish Family – en YouTuber-familj.

Efter att ha åkt lilla berg-o-dalbanan och kopparna så vi var snurriga och färdiga med det tog vi mod till oss och skulle gå genom portalen till den läskiga sidan.

Vad den läskiga sidan egentligen skulle betyda visste vi inte.

Genom portalen blev vi varse om förändringen. Dekorationerna gick från mysig höst till läskig halloween.

Och på andra sidan möttes vi av en massa läskiga clowner, häxor, dödgrävare, zoombies, spöken mm. Dessa skådespelares inlevelse och engagemang var det inget fel på för hujedamig vad läskiga de var. Och väldigt närgångna.

Att komma väldigt nära och prata med hög röst är alltid något obehagligt och när de ser ut så här spelar det ingen roll att det är i dagsljus, det är skitläskigt!

På andra sidan är dekorationerna läskigare och mer spektakulära.

Med stark monoton trumma och superläskiga ögon marscherade denna clown rakt mot mig och trummade mig högt i örat. Jag är lättskrämd ska tilläggas.

Lustiga huset är numer olustiga huset fyllt med illvilliga clowner. Barnen ville verkligen inte gå in. De clowner som rörde sig utanför räckte gott och väl för att förstå att det inte var för oss. Här sa barnen stopp, det började bli för läskigt och de tyckte helt klart att höstmarknaden på andra sidan lockade mer.

Och jag sa faktiskt också stopp som synes. Alltså, bara älskar den här bilden som min kära vän Helena/Drömhus Helena tog på mig. Ja, du fattar – så sjukt läskiga typer som liksom dök upp närsomhelst.

Helena med dottern Tilda och kompisen Chloe var ju så mycket coolare.

De största monstren var de snällaste faktiskt då de inte riktigt kunde röra sig så plötsligt som de andra. Men deras ögon skojade man inte bort. Läskiga ändå!

Det gråblå huset här i ovan i bakgrunden är den stora attraktionen Sekten. Den är från 13 år och 11 år med vuxen men även om mina barn hade haft åldern inne vet jag inte om de hade velat. Så läskigt som det var redan utanför huset vågar jag inte ens gissa hur det är där inne.

Det är den stora scenen som vanligtvis är för konserter som nu är omgjort till ett spökhus, upplevelseattraktionen Sekten.

Hela den stora ytan framför stora scenen som under halloween nu är omgjort till en begravningsplats.

Läcker eldshow till dramatisk musik som vandrade runt på hela området. Farligt och vackert.

Två modiga kids i Vilda Musen. Mycket stolt över sonen som för första gången vågade sig på en stor berg och dalbana. Dottern är modig från födseln och har alltid älskat de mest vilda sakerna. Vart hon har fått det ifrån förstår jag inte.

Efter både skrämselupplevelser och vilda turer i berg-o-dalbanan så lugnade vi ner oss tillbaka på höstmarknaden. Klev raskt in i det fina Godishuset.

Alltid så svag för godisaffärer som ser ut som den där Pippi Långstrump går lös i i filmen. Glasburkar i mängder med alla regnbågens karameller. Så fint!

Läskigt smarrigt, eller hur?!

Nu var det ju inte lördag även om det var lillördag så det blev inget godisköp. Usch vilken sträng mamma jag är.

Väldigt vacker och lysande påfågel men faktiskt läskig också då hon gick rakt mot mig med lömsk blick. Som en lömsk rovfågel som lockar med skönhet.

“Det här var den bästa dagen i mitt liv” sa dottern. Hon fullkomligt poppade av lycka.

Och den sista bilder jag tar, när vi lämnat området och jag ska ta en bild in mot området, då kommer en blodig gycklare gående så där läskigt i det perfekta spökliga ljuset. Summerar hela upplevelsen rejält. Så vackert gjort, så ambitiöst och förvånansvärt läskigt. Och riktigt, riktigt häftigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.