Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 november, 2019

Skapat ett terrarium för växter, ett slutet kretslopp på fönsterbrädan

Efter att ha sett flera terrarium blev jag sugen på att göra ett själv. Och utöver att det blir en väldigt vacker inredningsdekoration så är det ju så perfekt som önskar ha lite grönare fingrar med en växt som klarar sig på helt egen hand. För det är just det som är grejen med dessa inglasade växter – det blir ett slutet kretslopp och vattnet går runt runt, växterna ger och tar hela tiden. Visst låter det spännande!!?

Skapat ett terrarium för växter, ett slutet kretslopp

Vad som behövs:
Lecakulor, marmorkross för dränering
Jord med aktivt kol för att undvika mögel
Växter, förslagsvis HemtrevnadTempelsköld, Venushår, Sköldpaddstuva, Gullranka, Klätterfikus, Ormbunke, MurgrönaElefantöra mfl men absolut inte succulenter.

Gör så här: Lägg i ett lager med lecakulor och/eller marmorkross så det sträcker sig 4-5 centimeter upp. Fortsätt sedan med jord som är berikad med kol. Det är för att jorden ska vara ren och inte mögla. Finns ingen kolberikad jord kan ett tunt lager med aktivt kol spridas ovanpå jordlagret. Fyll på med så mycket jord så att växter kan planteras och få möjlighet att slå rot, ca 10-12 cm djup.

Plantera dina växter som du önskar ena i burken/flaskan. Växter som elefantöra kan de delas upp vid planteringen. Vattna så att det lägger sig som en bottenskyl under lecakulor/stenkross och förslut sedan flaskan. Ställ ditt kretslopp nu på en halvljus plats. Nu ska den alltså sköta sig själv.

Jag hade ett rätt ovårdat Elefantöra och en Murgröna hemma så jag tog sticklingar och småplantor från dem.

Så otroligt kul och spännande växtpyssel.

Jag hade inte så mycket lecakulor så det blev mer marmorkross men det jag gillar med det är att det blir en färgskillnad mot den mörka jorden.

Nu står alltså mitt terrarium vid min galet växande porslinsblomma. Två helt olika själar, en som växer sig rekordlång och en annan som ska hålla sig instängd men klara sig själv. Ska bli så spännande att se vad som kommer hända med mitt kretslopp över tiden.

Comments (12)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.