Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 november, 2019

Hur toppa & beskära fiolfikus – det rätta sättet

Jag frågade ju för ett tag sedan hur jag skulle göra med min väldigt långa fiolfikus som bara växte uppåt men inte förgrenade sig. Så underbart att få svar. Men kanske inte det bästa svaret…

Jag gick till källan och pratade med blomsterhandlaren. Tyvärr är de små plantorna man köper i butik som inte redan har förgrenat sig rätt omöjliga att få att grena sig. Det var ju inte det svaret jag önskade vilket han såg på mig.

Han sa att vissa av hans kollegor hade lyckats genom att kapa precis ovanför ett blad och sedan rispat på stammen strax under. Så stammen retades och liksom öppnar väg att inte bara slå skott uppåt utan även ut i den öppnade ytan.

Sedan vill fiolfikusen ha mycket vatten på sina blad så den ska duschas ofta. Speciellt när den kapats så det tillförs vätska när den behöver det som mest.

Så här såg min lilla fiolfikus ut när jag köpte den. Liten och go.

Så nu får det bli till att bli till att göra på det sättet. Men kanske till våren då det inte är helt optimalt nu på hösten inför vintervilan? Oj, klurigt detta.

Comments (7)

 • Spännande! Tack för att du delar med dig av tipset. Kanske någon läsare provat metoden? Lycka till, vilket du än bestämmer dig för.

 • Men jag har faktiskt fått min att grena sig lite! Den hade tre smala stammar ursprungligen som verkligen växte på längden, till tre långa pinnar med många blad… Knipsade topparna och på iaf två av tre kom två nya smågrenar ut från varje topp. På den tredje kom en ny pinne. De vill gärna växa rakt upp de med, men jag fäste blompinnar försiktigt samtidigt som jag tryckta ut och isär de nya grenarna. Så fick den stå så några månader. Nu är den liite buskigare/mer förgrenad!

 • Provade att knipsa av toppen (och satte i vatten som stickling till ny planta) vilket bara resulterade i ett nytt skott. Blev till att söka svaret på Youtube och nu har jag äntligen lyckats få den att förgrena sig!! Trixet är att helt enkelt peta bort knoppen högst upp, då kommer 2 skott! Har också provat att reta stammen, vilket enligt Youtubeexperter ska funka, här hemma har det inte hänt ngt än

 • Jag gjorde en fusk variant; tog flera skott och lät dem stå i vatten tills de rotade sig , och ja, det går även få bitar som inte är toppskott att rota sig. När de rotat sig samplanterade jag två stycken i en kruka, blev en jättefin växt som i alla fall är bättre än en enda pinne rakt upp. Vill man slå på stort kanske man kan samplantera 3 skott….. 🙂

 • Hej på er, hur gör ni för att rota den biten som ni klipper av? Jag har försökt ställa i vattnet men bladen skojar bara efter några dagar. Tacksam för råd ☺️

  • Svårt att veta då det säkert är från fall till fall. Men jag skulle rekommendera att göra ett långt snitt så stammen får mycket vatten.

   Med vänlig hälsning,
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.