Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 november, 2019

Juliga kåldolmar med rödkål. Vegetariskt eller med färs

Två riktiga julbordsklassiker är köttbullar och rödkål. Men vad säger du om att kombinera de två? Kåldolmar smaksatt med kryddpeppar inlindat i rödkålsblad. Serverat med ljummen rödkål, rostad potatis, grönkålschips och rostade hasselnötter. En riktigt julig tallrik.

För ett jobb jag gjort använde jag vegetarisk färs men detta går ju att använda med valfri färs, bara att ägg ska adderas om du lagar med köttfärs.

Kåldolmar med rödkål

Ingredienser
8 rödkålsblad
400 g färs, valfri
2 ägg om du lagar med köttfärs
0,75 dl grädde
0.5 dl ströbröd
1 st gul lök, finhackad
0.5 msk japansk soja
0.5 tsk kryddpeppar, finmalen
Salt & Peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 225°C. Lyft försiktigt bort blad från rödkålshuvudet och lägg i en stor kastrull med saltat kokande vatten. Koka ca 5 minuter. Lägg de varma, mjuka kålbladen på hushållspapper och låt svalna.

Lägg alla färsingredienser i en skål, knåda ihop till en stor smet och låt stå i 15 minuter.

Dela färsen i åtta delar och forma till dolmar. Lägg på de lättkokta kålbladen och rulla in. Fäst kåländen med tandpetare.

Hetta upp en stekpanna med smör/margarin och stek kåldolmarna så de får färg får stekyta runt om. Lägg kåldolmarna i ugnsfast form och låt stå i ugnen i 20-30 minuter.

Serveras förslagsvis med ljummen rödkål, rostad potatis, grönkålschips och rostade hasselnötter.

Det som är så bra här är att det kål som blir kvar efter man tagit bort de blad man behöver till kåldolmarna kan göras till varm rödkål. Allt används.

Här är det verkligen kryddpeppar som sätter julsmaken. Inte ofta den kryddan används i vårt kök. Det får det bli ändring på för den är så god och barnen gillade det verkligen.

Så söta små paket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.