Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 mars, 2020

Knäcken för företagare är nära

Hej och godmorgon kära vän! Aldrig hade jag väl trott att jag skulle skriva ett sådant här inlägg men då vår värld ser ut som den gör med Corona, virussmitta och oro är det svårt att inte nämna den verklighet som vi nu har.

Jag blev egenföretagare på heltid januari 2016 efter att arbetat som Art Director i 22 år i reklambranschen och med 11 års anställning på sista byrån så jag kan väl ändå klassas som relativt nystartad företagare. Och att jag är småföretagare är ingen överdrift då det bara är jag i firman. Många har undrat vad jag gör egentligen och kanske inte alltid tyckt att det jag gör är något ordentligt arbete men om man jobbar hårt, för förfrågningar från kända varumärken som vill satsa och lägga pengar på mig och det hela tiden går uppåt framåt så känner i alla fall jag att jag gör något bra. Jag har haft det lyckosamt.

Nu drar många av mina kunder i bromsen så klart och lägger det mesta på is och jag ser kollegor runt mig ha det riktigt tufft. Det är som allt håller andan och att ingen vågar släppa på det lilla syre man har inne i kroppen. Men vi är så många som måste fortsätta andas och fortsätta leva.

Känner mig som mitt frukostägg just nu. Huvudet är helt löst och det är bara ett tunt skal som håller ihop det hela. En smäll och allt kan rinna iväg.

Jag är och har alltid sedan dagen jag tog studenten 1993 arbetat som kreatör. Jag kommer på idéer och skapar åt kunder först hos reklambyrå och sedan som frilans antingen i mina egna kanaler så som denna blogg, på mitt Instagramkonto eller skapar material åt kunden som de använder själva, som konsult med kamera så att säga. När det nu blir tyst i mejlkorgen och det är glest med uppdrag så tar i alla fall den här känsliga kreatören och börjar ifrågasätta min kreativitet och förmåga. Tvivlet är min ovän och jag börjar fundera på vad jag “ska bli när jag blir stor”.

Det som är extra sorgligt nu är att jag precis var på väg att dra igång med workshops och föreläsningar hade bokats. Såg så fram emot att få träffa läsare och få inspirera till att skapa ute hos er. Digital värld i all ära men mänskliga möten är det finaste vi har. Nu är den förbjuden!

Min älskade man sa en så bra sak som lyfte mig: Det är Coronaviruset som är anledningen till avbokade uppdrag, inte din prestation. Finns inget i världen som var bättre för mig att höra än det.

Kan jag försöka göra något av det här? Leva på reserver och fortsätta skapa innehåll fast det inte finns någon kund som betalar? De flesta av mina inlägg är ju obetalda men de är där för din skull och jag hoppas när det kommer inlägg ihop med kund att du förstår att det är de inläggen som gör att jag kan skapa gratis material till dig. Vill du se mina fina kunder och samarbeten på bloggen är de HÄR och på Instagram så är de HÄR.

Hur har du det i sviterna av viruset? Är din anställning i fara? är du egenföretagare med trygga kunder? Det är svåra tider för alla oavsett hur de spenderar sina arbetstimmar.

Önskar dig en frisk och trygg framtid!

Comments (19)

 • Hallå, vi är många som verkligen tycker om allt du gör. Kan det inte vara tillfälle att sätta upp en Patreon som vi kan skänka pengar till? det är ju inte konstigare än att betala för en tidning?

 • I denna tider är det många av oss som verkligen behöver det ljus som du skänker i den gråa vardagen. Nu när vi sitter hemma härnere (i Australien förresten!) kommer jag att gå igenom dina äldre blogginlägg för att hitta de projekt som jag lovat mig själv att göra “när jag har tid”. Nåja, nu har jag tiden!
  Kämpa på, Helena!
  xx Anita

  • Kära Anita! Dina ord värmer så fantastiskt. Så glad att jag kan ge inspiration och tips om saker att göra när nu tiden finns som du säger. Inget gör mig gladare.

   Stor kram
   Helena

  • Sara! Tack söta rara! Du har så rätt. Har svårt att tro på att någon vill betala för mitt material men det är ju sant, det är ju inte konstigare än det som de digitala tidningarna gör. Men betalning i frivillig form så inte materialet blir låst. Ska se om jag vågar mig på det.

   Tack för ditt stöd, pepp och innovativa tanke
   KRAM!!!
   Helena

 • Läser din blogg med glädje och hoppas allt ordnar sig för dig och oss alla snart! Själv är jag just nu bussförare och har arbete, kanske mer än vanligt pga kollegor som måste vara hemma. Kram kram

  • Tack Åsa för att du tittar in hos mig. Värmer att veta att det jag gör intresserar. Tack för det 🙂
   Åh, hoppas innerligt att du klarar dig utan smitta då just bussförare verkligen är utsatta. Så många du måste möta dagligen. Ta hand om dig!

   KRAM!

 • Hej Helena!
  Läst ditt inlägg och måste säga, tyvärr, att jag själv känner mig ungefär som du just nu.
  Kanske påverkas jag känslomässigt mer än andra men upplever dessutom att många tar detta som något lättvindigt som “bara” handlar om själva sjukdomen och om man smittats eller inte, och inte alls funderar på det ekonomiska läget både för företag och samhället i sig nu och på mycket lång sikt. Det tankesättet gör också att jag känner frustration och ensamhet som om jag är helt ensam om mina tankar.
  Har svårt att ta till mig budskap som “när detta väl är över så för det något positivt med sig för oss alla, mindre stress och mera tid för brödbak och tid med familjen”
  Jag personligen tror att den som mist sitt arbete eller det egna företaget, livsverk i många fall, har riktigt svårt att tänka i de banorna, tyvärr.
  Vi har dessutom agenturen för italienska Ethimo och en fransk sofftillverkare, länder som lider väldigt svårt i detta nu så min oro och omtanke ligger även hos våra vänner där.

  Kram Anette

  • Kära Anette! Tack för dina viktiga tankar. Det är så många olika saker som vi påverkas av och det är ju ingen som har svar trots att många verkar agera proffs.
   Hoppas nu alla lyssnar på riktiga fakta och gör sitt.

   Hoppas du finner styrka och ork, att vi snart kan ses igen. Jag är med dig, vi är tillsammans.
   KRAMAR!

 • Förstår att det är tufft för er egenföretagare nu! Får bara hoppas att ni kan hålla ut, för detta är ju inte för evigt. Och som din man sa, din prestation är det inte fel på! Och jag kan ju bara säga, och jag har sagt det förr, du är grym & inte minst trevlig mot dina följare! Eloge och håll ut!

  • Tack söta rara! Så glad att ha “gamla vänner” här i den digitala världen. Känns tryggt och så fint med förståelsen. Alla har vi vår hinder nu och jag är innerligt tacksam över att jag inte har hälsan som hinder i alla fall.
   Önskar dig firas hälsa och snart en fin helg. Hoppas den bjuder på sol!
   KRAM!

 • Ja, det är en märklig tid vi har nu och detta kan ju inte fortsätta. Då menar jag att hela världen avstannar, all handel mm. Jag som arbetar på apotek har ju “en del” att göra nu! Tänker även på barnen, sonen går i nian och har undervisning men hur blir det med slutbetygen? Och dottern går tredje året på gymnasiet, har undervisningen digitalt och undrar om det blir någon studentbal eller någon student alls?? Nej, snart måste vi få börja leva igen för att få igång ekonomin. Men jag är optimist och tänker att snart vänder det och fortsätter att planera för studentfest och då är jag glad att jag hittat din blogg med alla fina tips! Hoppas att det finns möjlighet att fortsätta som du gör!

  • Jag har tänkt så mycket på de unga som blir berövade studier och speciellt de som ska ta studenten. Så obeskrivligt sorgligt för en hel årskull att bli utan en studenttid med fester och fira sin skoltids slut. Det får ju inte hända. Och sedan de som satt sitt hopp till högskoleprovet för studier till hösten. Detta tar så enorma proportioner 🙁 Nu måste vi vända detta.
   Förstår att det är bråda dagar på apoteken. Jag var inne på ett i förrgår och försökte göra mitt bästa för att peppa.
   Ta hand om dig, hoppas du får behålla hälsan och att dina barn får den termin de behöver.
   Kram

 • Hej Helena,
  Saras idé var ju toppen. Jag skulle gärna betala för dina tips. Du har ju så mycket roliga idéer. Tycker att du är expert på små saker som lyfter en helt vanlig helg men också högtider och nu har du ju börjat med fantastiskt bra karantän tips!!!

  Vet att du nån gång nämnt att du funderar på att skriva en bok. Kanske kan det vara en bra idé att börja med det nu. Hoppas innerligt att du hittar ett sätt att hålla ditt företag igång i denna nya märkliga värld. Jag vill gärna vara med och bidra till det.
  Kram

 • Hej Helena
  Går direkt i lösningsmode när jag läser ditt inlägg. Har inte läst alla kommentarer här så kanske mina tankar redan formulerats av någon annan. I vilket fall – vi spenderar och kommer spendera mer tid hemma framöver så oavsett pimpa balkonger, pyssla med barnen eller passa på att bygga det där växthuset eller måla den där väggen – behovet av inspiration kommer kvarstå. Och du har en fenomenal förmåga och superkraft när det gäller detta! Visst, folks budget kanske blir lägre och stora spenderbrallorna kanske inte är på men ändå! På mitt jobb har i princip alla möten, utbildningar etc gått över i digitalt läge. Även de vi har med våra kunder. Det hålls webinars och föreläsningar som aldrig förr. I tillägg har min yogalärare börjat köra livestreamade yogaklasser. Jag har digital fika med mina vänner. Och det funkar! T om bättre än live i vissa lägen. Helt plötsligt kan t ex både jag och min man vara med på yogan utan att behöva kalla in barnvakt.
  Tänk vad häftigt om du skulle gå ihop med dina samarbetspartners eller fellow kreatörer och köra föreläsningar/workshops live via digital lösning. Då skulle ni helt plötsligt kunna nå så många fler dessutom 🙂 Alltså nu är min hjärna full av idéer kring detta. Hör av dig om du vill spåna!
  Hang in there ???

 • Jag tänker såhär. Först och främst – det är okej att inte vara okej! Osäkerheten är ofta jobbigare.. Ta tid att landa, och sen – ladda om! Det föds så mkt kreativitet mitt i den krisen också, och den är så himla härlig! Tex håller 3d-printern här på mitt jobb på att printa bågar att fästa på overheadpapper så vips har vi skapat ett visir som är till dyrbar hjälp inom framförallt vård och äldreomsorgen! <3
  Det du gör är ju så mkt mer uppskattat och värdefullt i dom här tiderna när vi alla behöver visuellt ögongodis och tips på roliga saker att göra när rutinerna vänts upp o ner.. Jag ser gärna massor med samarbeten o sponsrade inlägg i din blogg – gör det du kan och vänd det till något fantastiskt! <3 Och snart kan vi alla hämta mer kraft ur naturen med sin spirande grönska och förhoppningsvis solsken <3 KRAM

 • Just det, själv är jag kommunalt anställd och jobbar med evenemang.. Vi har massor att göra nu med allt som är inställt.. Har varit 2 galna veckor här, äntligen börjar det lugna ner sig.. Hoppas att kommunen är lite mer moståndskraftig, dock är ju kulturen alltid utsatt då den ju inte är “livsviktig” verksamhet (pff!).. Känner stort stöd o uppskattning från kollegor och chefen nu och det värmer verkligen <3 Bara att bli sedd och ett litet tack gör ju enorm skillnad!

 • Jag vill gärna betala för dina fina inlägg! Bara gör det så håller vi din rygg! Tack för alla fina år och fler som komma skall! Tillsammans ska vi bära samhället och varann genom denna krisen! ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.