Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 maj, 2020

Naturpasset – bara gör’t!

Har du upptäckt Naturpasset? Jag testade och gillar det men måste helt klart uppdatera mina orienteringskunskaper.

Vi har som familj ganska regelbundet tagit oss i naturen på olika promenader och vandringar, tex HÄR på Adelsö. Det är ju super att komma ut i skogen, ha en härlig matsäck med sig och bara njuta av naturen men det är inte alltid så spännande – tycker barnen.

Maken hade fått tips om Naturpasset vilket jag helt missat. Det är alltså kartor som säljs där det är utmarkerat kontroller som man ska hitta. Vid varje kontroll finns en bokstav som man skriver upp i sitt protokoll. En orientering på egen hand alltså.

Detta ville jag absolut testa då jag aldrig gillat att springa förutom på orienteringslektionerna i skolan. Var faktiskt rätt bra på orientering om jag får säga det själv.

Maken köpte tre kartor,” spelplaner”, som ligger nära för oss att ta oss an. Finns flertalet olika områden att ge sig ut i. Detta blir perfekt denna sommar då vi dels inte kommer resa så mycket vad vi vet så att stanna hemma utomhus lär bli årets melodi men även att alltid ta till när vi inte har något att göra. En skog finns det alltid tid för och att locka med en sorts skattjakt för barnen är smart.

Visst ger det flashbacks till skolans orienteringsdagar!!? Men, som sagt, jag måste uppdatera mina skills i orientering för om jag nu tidigare kände mig vass vara jag nu helt kass. “Det är bara rakt fram och sen lite till vänster” sa jag till barnen med total övertygelse.

Icke sa Nicke! Så var det inte alls. Jag gick bet.

Men med glatt humör och pigga ben gav vi oss sjutton på att hitta kontrollerna. Och jg har bestämt mig: 2020 är året jag blir ett med sjalett!

Denna gång vet jag inte om kartan och kontrollerna egentligen hade behövts för kidsen var riktigt pigga på skogsäventyr. Kanske att lillkillen fick med sig en kompis vilket alltid hjälpte till i barnbalansen.

Men titta där!!! Där har vi ju en kontroll, bakom ett krön fanns den lilla kontrollen. Här hade jag letat efter sådana där tygkuber i vitt och orange och så var det en lite skylt. Inte konstigt att jag missat dem ju, ha ha.

Sedan började regnet falla och energinivån likaså.

Helt nöjda med bara en kontroll hittad ändå. Lika bra att lägga av när vi var på topp så att känslan för detta är positivt. Nästa gång ska vi ha mer tid, fullmatad matsäck och större jäklaranamma!

Comments (5)

 • Hihi! Kunde varit jag som skrev om att aldrig springa utom på orienteringen i skolan 🙂 Jag gillade aldrig gympan i skolan förutom orienteringen. Jag gillade att man måste använda hjärnan, tror jag…

  • Exakt så. Att man liksom glömde bort att man sprang.

   Hoppas allt är bra med dig och att du får en fin helg.
   Kram

 • Jag blir så glad att läsa om att fler upptäcker denna fantastiska sport! Funkar oavsett om man motionerar på egen hand eller gör det till en riktigt tuff utmaning, kanske på tävling.
  Kan också tipsa om hittaut.se som ordnas på många orter.

  • Hej Tina! Ja det är så mycket bra saker på en gång med orientering. Kul och bra för både stora och små.

   Tack för tas, det ska jag kolla på 🙂

   Kram
   Helena

 • Mitt orienterarhjärta klappar lite extra nu!
  Kul att ni hittat Naturpasset.
  Som ovan finns Hitta-ut GRATIS på många orter (i år på minst 56st), däribland Stockholm city med 139 kontroller. Här finns både karta och registrering i appen (fysisk karta för Stockholm kommer någon gång i maj).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.