Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 maj, 2020

Vi har skaffat tält! Coronasommaren blir en tältsommar

Sommaren 2020 blir inte som någon annan sommar (som jag nämnde HÄRomdagen). Alla våra planer har avbokats och jag och maken har suttit vid köksbordet med både en kopp och ett glas många gånger och undrat – vad gör vi i sommar då?

Nu går det inte någon som helst nöd på oss som bor i hus med en trädgård, grönområden runt knuten och sandstrand ner för backen så en hemmasommar är som sagt något jag faktiskt kan se fram emot. MEN! För att vara ledig och låta vardagen brytas och bytas ut behöver vi alla miljöombyte. Få lämna det invanda och gärna det bekväma bakom oss.

Jag älskar att spendera somrar på luff i ryggsäck. Vi har båtluffat i Grekland 2 gånger 2017 och 2018 samt tågluffade ner i Europa 2 gånger förra året på våren och hösten så att semester på språng är min och vår grej. Den sommarturné vi planerat och bokat för denna sommar med hyra av stuga på västkusten och i Värmland samt hälsa på familj i Skåne är ju avbokat. Då gick våra tankar på hur vi kan ändå resa runt i rekommenderad omnejd och uppleva. Vi skaffar tält!

Tack Sverige för allemansrätten

Då tar vi helt enkelt “sommarhuset” med oss och hittar nya ställen att upptäcka. Det finns ju så mycket att hitta och besöka nära oss.

Detta är något helt nytt för oss som familj. Barnen är som sagt helt vana vid att resa med ryggsäckspackning och luffa men att sova i tält har de inte gjort. När vi kläckte idéen var det inte glada toner som kom från dem.

Jag och maken var dock övertygade så vi köpte tält (billigare än den stugan vi bokat i Värmland så redan där en vinst) och reste det i trädgården. Vi skulle provsova för att övertyga.

Redan under tältresningen började barnen låta gladare. När tältet var på plats så började de genast planera vem som skulle sova var, vilka gosedjur som skulle få plats, var UNO och Yatzy skulle vara osv. Kors i taket!

Barnen var mer pepp på detta än vi vuxna till slut. “När ska vi sova, när???!!”

Dottern flyttade omedelbart in. Bästa kojan någonsin.

Bilkartan åkte fram. “Vart kan vi köra?” Min mamma gav mig SvD som hade massa tips, lämpligt nog, om utflykter runt om Stockholm.

Kan tänka mig att det är många som tänker som vi så det kanske blir knökfullt på Sörmlandsleden i sommar. Införa trängselkatt?

Och om man ska sova ut måste man ju även laga mat ute. Jag köpte ett spritkök på loppis för säkert 6 år sedan och aldrig använt. Vilken tur att jag sparat det ändå. Nu fick det gå en testomgång på enklaste sätt: koka buljongsoppa.

Som gammal scout blev detta en nostalgitripp av guds nåde alltså. Doften av brinnande rödsprit fick mig tillbaka till stora scoutläger i Mälardalen med 100-tals blåskjortade kids.

Dags att sova i tältet!

Vi borstade tänderna inne, klädde på oss pyjamas och raggsockor och trippade ut i den nattsvarta trädgården. Alla fortfarande pepp.

Att göra något annorlunda, något utöver det vanliga är alltid bra. Det är ju dessa tillfällen vi minns eller hur? Jag är övertygad om att detta kommer vara ett minne barnen har med sig – när vi sov i trädgården.

Med en lampsladd-laddare till mobilen från batteribank fick vi fin nattlampa – dotterns krav kan jag säga.

Sedan somnade alla förvånansvärt snabbt. Det slog mig att alla tre barnen sov som allra bäst i sin vagn utomhus som små. Den friska luften är ju sövande. Kanske att detta var samma sömnmedel?

Chockvaknande!

Jag ska erkänna att jag inte sov så bra för att mitt liggunderlag var alldeles för tunt. Var halvslumrande vid 07.00 och låg och tänkte på hur kissnödig jag var och att jag nog skulle vilja ha ett sådant där uppblåsbart liggunderlag ändå.

Såg mig omkring och det snusades så fint från de små kokongsäckarna fyllda av familjemedlemmar. Solen lös vackert i taket men det var ändå mörkt där inne. Detta kommer bli bra tänkte jag.

Då var det något som SKREK i trädgården. Jag höll på att kissa på mig. “Vad fasen var det?” Fler skrik, eller nä, det var mer som skall märkte jag nu. Högt som sjutton var det.

Jag och äldste sonen slänger oss ur tältet. Vi slås av det starka solljuset men ser inget som skulle kunna ge ifrån sig ett sådant ljud.

Skallen är regelbundna men rör sig bort från oss. Det måste ha varit en råbock, dvs Pappa-rådjur eller kanske en älg.

Och med det rätt galna men väldigt naturtrogna sättet att bli väckt var hela familjen vaken och pigg. Dags att gå in och göra frukost.

Summasumarum: Att tälta fick godkänt av familjen och nu planerar vi alltså var vi ska tälta. Kanske vi tältar jos kompisar? Kanske vi hamnar i en skog, kanske en strand. Och om du har tips tar jag TACKSAMT emot det.

Comments (8)

  • Håller helt med dig. Gärna en äventyrlig tripp med ryggsäck men sedan ska det vara bekvämt. Det här med tunna liggunderlag – vem kom på det???

   KRAM!

 • Marvikarna vid Åkers Styckebruk är fina marker, flera sjöar på rad och med fin tallskog. Stendörren utanför Nyköping med hängbroar mellan öarna precis vid kusten.
  Tips till spritköket är att byta ut T-röd mot Tenol som sotar mindre. Fyll även över diskmedel i liten sprayflaska ca 30ml (köpte en på Muji) så går diskandet galant.
  Själv hoppas jag också få tälta med fjällvandring om de släpper restriktionerna.

 • Åh vad kul! Vi köpte också tält ifjol, ser snarlikt ut erat.
  Barnen (då 1 år, 7år) ÄLSKADE det!
  Vi är fegisar så vi bodde på camping ?

  Men skyller på att vi är nybörjare

  Ska bli spännande att följa vart det här av för er del , all lycka! ?

  • Nu blir jag nervös. Vi är nybörjare vi med, som familj i alla fall. Men vi kommer garanterat kolla väderleksrapporten så vi inte ger oss ut när det ska regna, storma och åska för då lär vi traumatisera barnen, ha ha.

   Kram

 • Jag vill tipsa om att köpa en gas-brännare till ert stormkök. Är en insats som kostar ett par hundralappar max och förenklar matlagningen på storkök MYCKET tyckte vi. Lättare att få hög värme, lärare att reglera värmen och du slipper fundera ut hur mycket bränsle du ska hälla upp när du ska börja (med risk för att behöva pausa matlagningen mitt i och fylla på…). Önskar er en fin tältsommar!

 • Vi har några små smidiga luftmadrasser att sova på. Hur sköna som helst även för mig som vill sova på sidan. Det fanns även en smidig ”pump” som var som en påse man fyllde med luft som en pressas in i luftmadrassen. Suuuuuperbra!! Gå till en friluftsbutik och kolla utbudet (våra är köpta på Naturkompaniet). Lycka till och trevlig sommar! Vi kommer också tälta. I vår och andras trädgård, i skogen, på stranden….bara fantasin sättet gränser. Det behovet ofta inte vara så komplicerat som vi vuxna tänker oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.