Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 juni, 2020

Piadina – goda italienska varma mackor

Har du testat piadina? Det hade inte jag ens hört talas om men så fick jag möjlighet att testa och det visade sig vara helt i min smak. Jag är verkligen förtjust i mat som lagas eller serveras i bröd vilket jag vet att jag inte är ensam om.

Det är så kul att få komma i kontakt med något som för mig är helt nytt medan det är i andra delar av världen något riktigt traditionellt och självklart.

Goda italienska varma mackor

Ja man kan nog enklast beskriva det som varma mackor men samtidigt inte. Och det är inte heller en ihopvikt pizza. Det är inte heller en italiensk version av quesadilla för brödet har en egen karaktär.

Piadina

Brödet som finns att köpa i butiken (i kyldisken vid den färska pastan visade det sig) steks med olivolja för att sedan toppas precis med vad man vill. Gärna med ost så det liksom göttar ihop sig så där härligt.

Piadina

Det fina här är att alla kan få göra sin egna då tillagningen går snabbt och de ska gärna ätas så fort de lagats. Samla hela familjen vid spisen och börja steka din egna piadina!

Piadina

Vem blir inte suktad av alla dessa härliga råvaror? Det är verkligen här man suktas rejält. Tur de går snabbt att tillaga.

Piadina med champinjonkräm, portobello & bresaola

Vi testade en massa olika varianter. Barnen var rörande överens om att mozzarella, skivad tomat och två olika sorters skinka samtidigt var bäst – vanlig kokt skinka och parmaskinka. Jag fick dock en helt annan favorit. Och jag skojar inte – den var helt amazing!

Ingredienser
piadinabröd
champinjonkräm
portobellosvamp
bresaola
färsk lök eller silverlök
mozarella
parmesan

Gör så här: hetta upp en stekpanna rejält och ringla i olivolja. Skiva portobellosvamp och lök, dela mozzarella i bitar och riv parmesan. Ha allt redo vid spisen.

Bred på champinjonkräm på ett piadinabröd och lägg i stekpannan. Stek på medeltemperatur 1 minut och lägg sedan på svamp, lök, bresaola och ostar. Stek till svampen mjuknat och osten smält.

Vänd över ena hälften över den andra så det blir en halvmåne. Pressa ihop något med stekspaden så den plattas till lite. Servera genast gärna ihop med tomatsallad och grönsallad.

Bresaola är verkligen en favorit märker jag då min bästa picknickamacka som jag har recept på HÄR är ju också en med bresaola.

Piadina

Jag tyckte kidsen skulle äta med kniv och gaffel men det tyckte inte de. Att äta mat i bröd liksom lockar fram det där med att äta med händerna så klart. Och visst gick det bra – typiskt mig att vara så där vuxen.

Observera lillebrors skrubbsårsknän! Det är verkligen sommar det. Och sedan den där sittstilen – hans nya grej att ha knäna upp. Ser så obekvämt ut men han älskar det.

Det blev verkligen uppskattat av barnen så detta ska vi göra fler gånger. perfekt lunchmat skulle jag säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.