Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 september, 2020

IKEA julen 2020 – mysigaste någonsin?

Ja nu kommer IKEA med sina julbilder också och de kan jag ju inte inte visa på en gång. Jag visade i går julen hos Rusta som jag fick klämma och känna på. Det är nästan så jag kan känna julen hos IKEA också via pressbilderna för de är så fina, inspirerande och om jag kunde, skulle jag vilja kliva in i dem. De presenterar verkligen en mysig jul. Kanske den mysigaste någonsin?

Vi vet inte hur världen ser ut när vi närmar oss jul. Kommer vi kunna fira med nära och kära? Är vi ett friskt land då eller kommer vi behöva hålla oss från varandra? Då jag själv har uppdrag med fotograferingar för jul så har jag verkligen försökt tänka på vilken jul jag vill förmedla i mina bilder. Det jag kan konstatera är att både jag och IKEA (fint att jag jämför mig med ett världens största företag, ha ha) visar upp små jular. Här är det inga långbord med Fanny och Alexander-middagar.

Om vi då börjar med att titta på IKEAs julgran för iår. Nä men hallå? Detta känns för mig helt rätt och bekant. Min gran går också i rött, mässing och sedan då även i mörkblått. Jag har inlägg med min gran från 2016 vilket ju är ett tag sedan men då jag inte är en sådan som köper nytt varje år så har min gran sett likadan ut sedan dess.

Precis som visningen jag visade igår så har vi de mörka träväggarna här som fond. Nu är vi inte många som bor så här så det kanske inte är en rättvis bild av hur ett julfirande ska vara men stämningen – den sitter där! Så ombonat, klassiskt och omfamnande.

Orkar du inte göra en julkrans själv så var denna julkulkrans härlig tycker jag. Bara den inte känns för tråkig i verkligen livet som de ibland kan vara.

Mycket färg och klassiska kulor också för granen. Jag har alltså aldrig någonsin fattat de här julkulorna (om man kan kalla dem det?) som är i form av donuts, flamingos, telefoner eller surfingbrädor mm. Så det så!

Vackra inslagningspapper och detaljer som drar åt det gröna hållet och vackra illustrerade vinterväxter så som snöbär och julros.

Julstjärnan har varit en självklar del av juldekorationerna i Sverige sedan årtionden. Sedan 1-2 år har den runda stjärnan, med spetsar åt alla håll, klivit in och tagit plats. Själv hade jag en i hallen, den köpte jag i Tyskland 2018. Nu kommer IKEA med sin. Lite annorlunda än de som synts i “fina butiken” men jag gillar den skarpt.

Den kräver dock sin fönsternisch. Vi har funkisfönster med absolut noll fönsternisch så jag hänger som sagt vid trappan men över bord eller i stora dörröppningar kan vara fint. En sådan där stjärna med kanter – den kan du göra själv. Se HÄR.

Den här bilden med den här stylingen känns lite svår. Är den skandinavisk, är den brittisk? Liksom en mix av hela Europa men så blir det väl med multinationella företag.

Men det skandinaviska stilen finns verkligen i kollektionen också. Det här vita porslinet med den gulröda kanten var väl fin? Påminner om Gustavsbergs porslin (som vi har här hemma med svart kant) också gjort sitt klassiska porslin med en julsatsning med röd kant.

Och apropå porslin, svart tryck på har precis själv gått banans på. Har faktiskt typ rensat innerstans second hand-butiker på vitt porslin med svart mönster till en fotografering jag hade i torsdags. Kan det vara så att jag känt av trenden? Ska visa min nya samling inom kort så ska du få se.

Och det här med spets…

Att lägga en spets på pepparkakor kommer vi se massor av denna jul är jag övertygad om. Jag har stämplat kakor med formpressat glas som du såg HÄR vilket också är fint. Spets undrar jag dock om det håller efter gräddning. Oftast får man se så här, före gräddning. Upp till bevis.

Men den här runda markeringsmattan för att kavla ut till olika storlekar; så bra.

Hoppas på en sådan här vinter som i denna härliga bild. Julpyssel och mys. Vill baka en massa gott som ska landa…

på ett sådant här bord. Om det är något som på senare år blivit helt livsnödvändigt vid jul så är det gottabordet. Du kan se ett gottabord hos mig HÄR men inser att jag måste göra ett eget inlägg där just gottaabordet får stå i centrum.

Ja, nu börjar julen ändå göra sig påmind. Inte i mitt verkliga privata liv men helt klart precis överallt i det professionella. Fått många härliga jobbförfrågningar om julplåtningaar så det kommer bli en kul höst. Ska bara inte bli för mätt innan december. Men det är nog ingen risk för den här jultokan, ha ha.

Comments (5)

 • Tack för en inblick i IKEAs jul i år med lite tankar runt! Å bra med ett tänk med inga långbord i år! …och trevligt att få återblickar i ditt eget Julhem. Gav lite julkänslor en grå morgon som denna!

 • Blir så förvånad att folk inte tror vi kommer kunna träffas. Det finns att läsa på fhm att om du har belägrad covid-19 så kan du återgå till jobb/skola/etc efter 7 dagar om du varit feberfri de två sista dagarna av dessa 7 du ska vara hemma. Detta gäller även om du har symtom som hosta. Du smittar inte efter 7 dagar så länge febern är borta. Men folk tittar snett och konstigt på en på stan och i affärer om man hostar…. folk tar inte åt sig info. Trist.

  • Vi är många som hellre tar det säkra före det osäkra. Finns många som visat sig ha Covid utan det minsta symtom men har ju då kunnat smitta andra. Och vad jag menar är att jag har ju ett ansvar när jag tar bilder som ska användas i marknadsföring att inte ta bilder där man ser 45 personer stå och glöggmingla som en annan bild ett annat år hade kunnat vara. Det hade inte känts rätt detta år.

   Kram
   Helena

  • Vad härligt att du blev inspirerad. Ja det var mycket i årets bilder som fick mig att bli glad och pepp. Sånt vi behöver nu.

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.