Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 september, 2020

Jag dukar VIP-bord på Årets Kock som avgörs idag

Halloj! Ni vet de där dagarna när man har en extra bra dag på jobbet?! Igår var en sådan och jag är övertygad om att det blir en repris på braigheter även idag.

För några veckor sedan fick jag frågan om jag kunde vara ansvarig för dukningen för ett bord i samband med Årets kock-tävlingen. Ett bord för utvalda gäster som ska få smaka de tävlandes rätter utöver juryn. Så klart jag ville! Jag har ju dukningar som en av mina favoritgrejer. Att nu få göra ett bord för ett sådant speciellt tillfälle, för några få utvalda och sedan gå loss helt och hållet i kreativitet. Ingen kunde vara gladare än jag.

Mitt uppdrag var att göra ett corona-säkert bord och som var i linje med tävlingens tema och ämnen samt göra ett bord som ramar in rätterna på bästa sätt. Och så klart till en begränsad budget. Inga problem! Här ska skapas.

Årets tävling ska utföras i olika rätter med några givna ingredienser så som kronärtskocka, blåmusslor, kanin och bröd. Jag tog fasta på kronärtskocka och bröd till dukningen. Samt att jag ville jobba med det hållbara, närodlade i säsong. En dukning med mycket grönt från åkern just nu, råg som det första till brödet och sedan dekor av nypon från min egna trädgård. I övrigt valde jag kraftigt lin i duken, rätt så grova kökshanddukar som servett och kraftiga bordstabletter. En rustik dukning men med finess.

Alla gäster sitter väl utspritt, varannan plats borttagen samt att under varje servett ligger en handspritsflaska. Corona-chic om man nu kan vara det…

Årets kock 2020

Häng med nu på min dag, en riktigt roliga arbetsdag.

Jag hade laddat mina lådor med all packning och så packade jag taxin för att åka till Annexet. Glas, bestick och tallrikar finns redan på plats.

Så sjukt peppig Helena, ha ha!

Så här såg det ut när jag kom. En stor byggnadsplats och jag tänkte: hur sjutton ska de få ihop detta???!

Mitt bord jag ska jobba med i steg ett; på med duken. Och jag “stryker” den på mitt bästa sätt.

Och här är min ateljé. Lite rörigt men kreativt kanske?

Steg två: Placera ut stolar och platser och lägga på den gröna basen för dekorationerna. Murgröna i mina gamla Höganäskrus samt en mässingskruka. Dekorationen valde jag att ha lite vågig, svängande så varje plats skulle ramas in.

Och där kom de tävlande kockarna. Alla har sin vagn med ingredienser och säkerligen sina egna knivar mm. Stämningen blev himla häftig. Ett tv-team gick runt och filmade för tävlingen idag kommer sändas i TV4 Play och sedan en live-sändning ikväll på 4.an kl 19.

Så där ja, nu är det nära, jag börjar bli klar. Och jösses vad jag höll på med morötterna. Men jag fick inte till det – de fick inte vara med. Så kan det gå.

Ska vi titta lite närmre på bordet då? Och ja, det är mobilbilder med världens mest charmiga arenaljus.

Ett böljande frodigt bord. Så hoppas jag det ska kännas.

Många glas men ingen tallrik. Det är för att tallrikarna kommer direkt från köket och tävlingen. Därför valde jag att ha en bordstablett så det inte skulle kännas naket där utan tallrik när gästerna ska slå sig ned.

Utöver grönsaker, råg och nypon har jag mässing och brunt glas i dukningen.

Hade riktigt bra trädgårdshandskar när jag gjorde de små buketterna. Jösses vad vassa taggarna är på nyponrosor.

Har inget vatten i flaskorna för jag vill nästan att bladen på nyponen ska torka lite. ge än mer höstkänsla. Får se hur de ser ut i eftermiddag när bordet ska intas.

Och sen då placeringskorten. Marsipanrosen på tårtan så att säga. Skrev med vit penna spå eklöv som jag la i press. Enkelt och billigt.

Minutrarna innan alla kök var klara tog jag denna bild. Sedan var det full fart i alla tävlandes kök. Observera blandningen här mellan bygghjälm och kockmössa, ha ha.

Det som inte blev klart innan jag gick var den specialbeställda belysningen jag bokat. Hela lokalen ska släckas ned och alla strålkastare ska sättas på de tävlande. Det gör att gästerna här inte kommer kunna se maten så jag beställde en ramp med riktat ljus hit. Och shit vilka proffs ljussättarna är här. De har satt ljus på alla möjliga arenatillställningar så de fattade exakt vad jag var ute efter och bara “ja men då tar vi den, hissar upp den och riggar upp den”. Låter bra, jag litar på er!

Och bordet här i förgrunden är för två andra gäster, det har nämligen auktionerats ut två platser och de får ett eget bord med bästa utsikten över scenen.

Så här såg det ut när jag gick vid 17. Där uppe till vänster är “mitt” bord. Och dit ska jag alltså i eftermiddag och få vara en del av gästerna. Det är så kul så jag smäller av.

Häng med mi på mitt Instagram där jag lägger upp så får du se hur kockarna jobbar fram mat i världsklass.

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.