Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 september, 2020

Grodda frön & linser i köket samt grönkålskvast!

Nu händer det grejer i köket. Det gros, groddas och är allmänt grönt precis just nu. Så roligt hur liksom allt har sin tid. Innan sommaren sådde jag ärtor för att få ärtskott, sen kom sommaren och allt skedde utomhus och nu flyttar vi in igen så då odlas det i köket på nytt.

Att grodda alfalfagroddar och linser är inte krångligt och resultatet är så ljuvligt så jag förstår inte varför vi gör det så sällan här hemma. Men, nu lär det bli mer av den varan.

Men vad är det för grön kvast som står där i hörnet kanske du undrar? Jo men det ser du är en helt makalös grönkålsstjälk. Så vacker, så häftig och direkt från svärfars odlingar på Gotlands som han hade med hem till oss. Som en bukett och matig gåva i ett. Kanske blir soppa eller varför inte grönkålschips.

Två groddningar är på gång här och två olika sätt. I den stora burken är det linser som groddas och i den mindre alfalfafrön.

Den lilla burken med svart lock hade jag som hemlig present i den senaste paketleken på julafton. Jag hade tur för jag vann min egen gåva. Bra för jag ville ju själv ha den, ha ha. Det är en låda specifikt framtagen för att grodda fröer i. Men, det går exakt lika bra att göra som i den stora burken med ett bomullstyg över fastspänt med gummiband.

Grodda frön & linser

Lägg ca 2-3 msk frön i ett glas eller en vanlig syltburk och fyll på med vatten. Låt stå över natten i kylen. Ta ut, häll bort vattnet och skölj fröna flera gånger för att sedan lägga dem i en större ren burk, nu utan vatten. Lägg på en bit bomullstyg, eller silduk, fastsatt med gummiband runt.

Burken ska nu stå mörkt i 2-3 dagar i ett skåp eller under en tät kökshandduk och sköljas 2 gånger per dag genom tyget/silduken. Ställ burken på sidan eller upp och ned så att vattnet kan rinna ut genom duken varje gång. Sedan fortsätta så i 2-3 dagar fast burken får stå ljust, framme i köket.

Så krispigt och gott med groddar. Och faktiskt väldigt vackert på maten.

En enkel knäckemacka blir ju både godare och vackrare med en frisyr av alfalfagroddar på.

Sen är det ju så klart himla nyttigt också så det är ju bara bra saker. Ska nog ha mig en låda alaflagroddar ständigt på gång här hemma.

Comments (2)

    • Hej Ann-Helen. Linserna är sådana som vi redan har hemma. Alfalfafröna däremot är bara för att groddas. Jag har inte testa men jag har hört att rädisefrön ska vara goda att grodda.

      Kram
      Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.