Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

30 september, 2020

Mina 3 bästa tips för skaparlust hos barn

“Dina barn pysslar väl hela tiden va?” är en fråga, eller kanske snarare ett påstående, jag ofta får höra. Nu är ju precis allting här i livet relativt så i förhållande till vissa är det nog mycket pysselstuga här hemma och jämfört med andra så är det det inte. Men jag vet vikten av att ha möjligheten för barnen att skapa. Det är något jag gärna svarar på den där frågan ovan.

Mina 3 bästa tips för skaparlust hos barn

1) Det finns inget värre än när någon berättar hur jag borde göra eller påvisar alla fel jag gör. Tänk dig att du står och lagar mat, känner glädjen i att få smaka, testa och växa med din matlagning och så kommer det en person som på en gång säger “jaha, men så där var det nog inte tänkt att vara” eller “nja, jag skulle nog ha använt den här eller den här istället – pröva det så ska du se att det blir bra”. All din glädje försvinner och att servera det där som uppenbarligen klassas som något mindre bra i grytan känns inte så skoj.

Samma sak gäller det barn och skapande. Låt allting bara ske! Nej, det kommer inte vara en perfekt tupp som målas eller modelleras fram men stoltheten i barnen är som en tupp, om du förstår vad jag menar. Och så klart är det ju en perfekt tupp – ditt barn har ju skapat den!

Ett annat exempel är Lego. När jag var barn fanns inte dessa färdiga lådor där en bil skulle byggas exakt som i den där nu medföljande broschyren. Utan vi barn byggde efter eget huvud. Och de bilarna kanske t.o.m. var finare?

2) Jag har sagt det förut men det är ändå värt att nämna igen: jag avskyr meningen “mamma jag har inget att göra!”. Den är så osann det bara går. Det finns ALLTID något att göra men att gå till mig som om jag ska på silverbricka servera en massa upptåg, äventyr eller lekar går ju inte. Då lär de sig aldrig skapa sina egna lekar eller upptåg.

Men för att underlätta för oss alla; barnen behöver inte säga de där hemska orden och jag behöver inte komma med alla svar jag har (rita, lera, kurragömma, baka, hoppa studsmatta, läsa en bok, rita en serietidning, sortera garderoben, gå till en vän…) ska det finnas skaparmaterial nära. Det kan räcka med papper, färgpennor, sax och lim för att skapa fantastiska saker. Det roliga är att när de väl fattat pennan mot pappret börjar det flöda av idéer.

Våra barns favoritmaterial är lera, helt klart. Så klart att det är! Så härligt att få kleta lite och verkligen jobba med händerna. Jag har en egen Play Doh med recept HÄR vi gör om leran vi köpt torkat eller på något knasigt sätt försvunnit. Pärlor går i vågor i intresse hos barnen. Äldste sonen hade en period där han gjorde figurer på löpande band och jag samlade alla i en papperskasse. Det kräver dock sin koncentration och sedan ett strykjärn. Men pennor, målarfärg och olika sorters papper är helt klart smidigast att alltid ha i köket.

3) Och det tar mig till punkt 3 som är en tråkig punkt men ack så viktig. Det är väldigt få som har möjlighet att ha ett eget rum för eget skapande. Ett rum som får vara kaos och saker får stå framme mitt i vardagslivet. Vi är nog fler som har köksbordet som en pysselstation men för att de ovannämnda punkterna ska kunna ske behöver allt vara enkelt. Enkelt att plocka fram och kanske ännu enklare att plocka bort (så konstigt, det är oftast jag som plockar bort…). Går det att ha en kökslåda eller kökshylla med enkom pysselmaterial är det det bästa.

Jag har en vaxduk som hängt med i 10 år nu som barnen med vana alltid börjar med att lägga ut innan de sätter igång med vad det nu är de ska göra. Kanske inte om de ska rita bara men om det är målarfärg eller lera i alla fall. Då gör det inte en skvatt att det kletas och kladdas. inte heller smulas med lera för det är bara att vika ihop duken och föra till sopen och liksom hälla av. Den där duken bär idag på så många minnen. Den är nästan som ett konstverk i sig själv när jag tänker på det.

Sedan har jag bestickkorgar som pennställ. Supersmidiga att ta fram och använda. Och så gulligt när nåt barn får en släng av ordningsamt och sorterar efter sort i facken.

Men om du vill vara med och pyssla kanske och ändå vill ha lite tips, eller hjälpa barnen på traven så har jag satt samman alla mina bästa pyssel för barn HÄR. Så mycket saker att göra och de flesta kräver väldigt lite material från butiken så det är bara att sätta igång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.