Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

1 oktober, 2020

Koka kronärtskocka & med den godaste dressingen

Att koka kronärtskocka är något alla borde göra när de behöver komma ner i varv för detta är motsatsen till fast food. En ljuvligt puttrade kastrull som sprider en underbar doft i köket för att sedan ätas också det i långsamt tempo. Detta är njutning tycker jag.

Precis som jag tycker om att äta skaldjur och använda händerna när man ska äta, så är det med kronärtskocka också.

Tidigare har jag tipsat om hur gott det är, och vackert att servera i, med hollandaise. Se det HÄR, men nu kommer ett kanske ännu bättre tips.

Koka kronärtskocka

Mina bästa tips för att koka kronärtskocka på bästa sätt kommer längre ner i inlägget.

Koka kronärtskocka & med den godaste dressingen

Jag var på torget hos oss för att köpa fukt och grönt och just kronärtskockor. Jag började prata med den helt underbart snälle torghandelskillen. Vi båda sa att vi bara älskade kronärtskockor “varje blad med smör som smälter och sen hjärtat på rostat bröd, mums” sa jag var på han totalvägrade. “Men nej, du äter den ju helt fel!” svarade han. “Okej, då får du berätta hur jag ska äta” sa jag glatt som bara älskar att upptäcka nya smaker. Han gav mig receptet  på den godaste dressingen som tillbehör nedan och jag kan bara hålla med honom – jag har haft fel.

Dressing till kronärtskocka

Ingredienser (halvera om du vill)
2 citroner
2-3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk flingsalt
(sellerisalt)

Gör så här: Pressa citron och finhacka vitlöken. Här var det viktigt enligt torgkillen att det inte var pressad vitlök och jag är inte den som säger emot. Blanda med olivolja och salt. Han sa också att det inte ska vara så mycket olja i förhållande till citronsaften så det är mer en citrondressing än oljedressing.

Ta bladen och doppa den “köttiga” sidan i dressingen och ät. Så gott. Sedan när alla blad är uppätna och borta blottas kronärtsockshjärtat. Häll dressingen på och ät som det är. Personligen tyckte jag att lite sellerisalt på förhöjde det hela men det är en smaksak.

Koka kronärtskocka

Skär bort stjälken nära blomman och gnid in kvarvarande stjälkstump med citron. Det är för att göra kronärtskockan mindre brun vid kokningen. För att få en mindre kronärtskocka i kastrullen kan man klippa ned bladen. Bara ta bort topparna på dem.

Lägg kronärtskockorna i en stor kastrull, tillräckligt stor så att skockorna täcks när det fylls på med vatten. Salta, 2 tsk/l vatten och droppa i 1 msk vitvinsvinäger. Kronärtskockor har en förmåga att vilja flyta så jag lägger ett tungt lock, snäppet mindre än kastrullen, så håller dig sig under ytan vilket hjälper till för en snabb och jämn kokning.

Låt koka i ca 45 minuter. Tiden beror på hur stora de är. Bästa sättet att se om de är klara är att dra bort blad från botten. Lossar det enkelt är det klart.

Ta upp med hålslev och låt rinna av innan servering.

Koka kronärtskocka Koka kronärtskocka   

Jag nämnde att det är lite som skaldjur att äta så här och här kommer en liknelse till. Jag älskar ostron men skulle inte göra det om det inte vore för citronen. Det salta havsvattnet med citronen är så gudagod. Lite samma sak händer här. Den friska dressingen mot det milda kronärtskocksköttet blir fantastiskt. Och med ett sting av vitlök.

Koka kronärtskocka Koka kronärtskocka

Efter de saftiga bladen går man på hjärtat. I vanliga fall hade jag tagit en stor klick smör på och tryckt till på en bit bröd. Med denna citrondressing blir det en helt annan upplevelse.

Så häftigt hur man fortfarande kan lära sig något nytt. Upptäcka något nytt. Det gör mig nyfiken på framtiden, vad kan komma mer liksom.

Och så här mysigt hade jag å maken det på vår kronärtskocksmiddag. Man kan ju faktiskt dejta hemma också!

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.