Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 oktober, 2020

Baka egen pizza som ett vackert stjärnbröd

Igår frågade sonen om vi kunde baka egen pizza. Och gärna calzone som vi precis upptäckt. (Jajamensan, jag har väntat 46 år på att upptäcka calzonen) “Ja vad kul, det är klart vi ska baka egen pizza”, svarade jag.

Nu är ju inte jag som normala människor utan måste liksom alltid ta i och vara lite fixig. Inte alltid att det uppskattas av barnen som kanske just önskat en vanlig calzone-bulle men men… Nu gjorde jag istället ett sjtärnbröd av pizzan. Smaken är densamma kunde vi konstatera i alla fall, ha ha.

Och så klart hade jag kameran med och tog en steg-för-steg. Det är verkligen inte svårt och som med det mesta jag gör; det ska ju se handgjort ut och inte för perfekt – hoppas du vill testa.

Baka egen pizza som ett vackert stjärnbröd

Ingredienser:
800 g pizzadeg (gör egen HÄR eller köp färdig)
0,5 burk krossade tomater
150 g strimlad skinka
3 dl riven ost
eller exakt vad som helst

Gör så här: sätt ugnen på 220°C med en ugnsplåt upp och ned i mitten av ugnen. Dela pizzadegen i 2 delar och forma en av dem till en stor cirkel på ett bakplåtspapper med händerna, inte med kavel.

Bred ut krossade tomater över hela ytan och fortsätt med skinka och ost. Forma deg två till en lika stor cirkel på bänken och lyft försiktigt över till pizzan på bakplåtspappret. Se till att de ligger någorlunda kant i kant, de båda lagren.

Markera mitten med något runt och skär sedan 4 skåror ut från mitten, se bild. Fortsätt med 3 skåror i varje “kvart” på pizzan så det blir 16 skåror.

Ta två delar och vrid åt varandra, så de tvinnas mot varann, två varv. Fortsätt sedan runt hela pizzan och se stjärnan i mitten träda fram.

Ta ut den varma upp-och-nedvända plåten och för försiktigt över bakplåtspappret med pizzan på, grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Ta ut, strö över oregano och servera genast.

En egentligen väldigt vanlig och enkel pizza fast på ett lite mer fixigt sätt. För sådant gillar vi eller hur??!!

Av denna pizza finns inget kvar. Det sa slurp och så var den borta. Det blev ett bättre fredagsmys det.

Önskar dig en fin lördag nu. Vi hörs och ses snart igen.

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.