Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 oktober, 2020

Brödpudding med kanelstekta äpplen – gott & klimatsmart

Brödpudding med kanelstekta äpplen, har du testat? Om inte så vill jag verkligen inspirera till att sätta en pudding redan idag. Om du, det vill säga, har gammalt bröd och lite ledsna äpplen hemma är det den perfekt efterrätten för ikväll.

Visste du att det slängs 80 000 ton bröd varje år i Sverige? Eller att det ruttnar bort ca 265.000 ton äpplen bort i villaträdgårdar runt om i landet? Matsvinnet är verkligen ett stort problem och en av de värsta bovarna när det kommer till en hållbar livsstil.

Brödpudding med kanelstekta äpplen är en supergrej att göra då den bara blir godare om brödet är lite torrt och äpplen extra mjuka och söta.

Brödpudding med kanelstekta äpplen

Brödpudding med kanelstekta äpplen

Ingredienser:
5 skivor vitt bröd
3 ägg
3 dl mjölk, 3%
1 msk kanel

2-3 äpplen
1 msk socker
1 tsk kanel
1 msk smör

Smör att hyvla

Gör så här: Värm ugnen till 180°. Skala äpplen och stek i smör ihop med kanel och socker tills de blivit lite mjuka, ta åt sidan. Dela brödet i mindre bitar och lägg i en form ungefär 20 X 20 cm. Vispa samman ägg, mjölk och kanel och häll över brödet. Lägg ut äppelklyftorna jämnt i brödet, hyvla smör och lägg på puddingen och grädda i ca 30 minuter mitt i ugnen.

Ta ut och låt svalna något, pudra med florsocker och servera med vaniljsås.

Brödpudding med kanelstekta äpplen

Man kan även göra mos eller varma kaneläpplen av de gamla äpplena och fattiga riddare av det gamla brödet.

Det är verkligen så många gamla tekniker som gått förlorade med tiden, hur man tagit hand om saker. Vem stoppar strumpor eller vänder på kragskjortor nu för tiden tex. Eller broderar sina sänglakan för att de faktiskt var menade att var med en hela livet.

Brödpudding med kanelstekta äpplen

Om det gick skulle jag gärna lägga på doftfilter här. Kanelstekta äpplen – sådan fantastisk doft!

Brödpudding med kanelstekta äpplen

Nu överdriver jag inte när yngste sonen fullkomligt slickade tallriken och blev arg när puddingen var slut. Han fullkomligt älskade den.

Ja, det är nästan så att jag önskar att jag hade gammalt bröd hemma så jag kunde göra en till, ha ha.

Kommentar

  • Vi är ganska många som både stickar våra strumpor själva och sedan stoppar dem när de går sönder. Fler blir vi dessutom! Jag tror att det går åt samma håll inom andra områden också, så det finns lite hopp. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.