Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

28 oktober, 2020

Bästa tipsen för ingredienser till ostbricka & tillbehör

Hur gör man en perfekt ostbricka? Jo, med ostens tre-enigheten! Kan du den heliga tre-enigheten när det kommer till ostbrickan? Det sägs ju att alla goda ting är tre och precis så är det i den perfekta ostbrickan. Kanske ett tips till långhelgen som kommer?

ostbricka

Bästa tipsen för ingredienser till ostbricka & tillbehör

Nu ska vi gå igenom hur en ostbricka byggs upp om tre. Ostbrickans heliga tre-enighet.

 • 3 olika sorters ostar ger den ultimata bredden på brickan. En hård ost så som gruyere eller fransk bondost, en mild krämig ost så som brie eller samt en mögelost som gorgonzola eller saint agur. Sedan kan man ju ha flera av varje del så klart.
 • 3 olika sorters färsk frukt och grönt. Något färskt som vindruvor eller päron, något krispigt så som selleri eller rädisor och sedan något riktigt sött som marmelad eller torkad frukt i bitar.
 • 3 olika sorters kex för den perfekta variationen. Ingen ostbricka utan salta kex så klart, ett grovt kex för extra brunch och sedan ett kex som är neutralt så osten kan komma fram som mest.

ostbricka

Vackert direkt från matkassen visst men snyggare kan vi servera vår ostbricka tycker jag.

Som du vet är jag en sådan fan av att bygga upp små bufféer (min charkbricka kan du se HÄR) och här kan väl också slängs in en 3.a tycker jag: Ha olika sorters underlag, olika nivåer och småskålar så blir det levande och inbjudande.

Jag plockade fram min gamla loppisfyndade ostkupa jag lagt i förrådet. Det var helt klart dags för den att dammas av och användas. Hoppas på många tillfällen nu.

ostbricka

Och att dela osten i sådana här grova bitar är också väldigt härligt att servera, att presentera.

ostbricka

Det blir något lite dekadent, eller hur?, när man bygger upp så här och delar frukterna. Påminner starkt om de holländska målningarna på 1500-talet kan jag tycka.

Alltid vackert och trevligt att dela kex som är stora.

ostbricka

Om min yngste son fick bestämma skulle han vilja ha en en ostbricka bara bestående av salta kex. Han är helt galen i dem. Men då han är släkt med oss övrig lär han snart såt och klicka på en bit brie på de där salta kexen, ha ha.

Vilka ostar måste vara med på din ostbricka? Någon annan än de jag nämner ovan?

Comments (7)

  • Det är många som har halvdag på fredag då det är Alla Helgona på lördag så det var det jag menade. Lite längre än vanligt i alla fall kan jag tycka 😉

 • Men getosten?! Den är ju nästan den viktigaste, i Frankrike i alla fall. Ostbrickan har vi varje kväll, sen får jag skylla mig själv för mina extra kilon ?
  Trevlig helg ?

  • Hej Magnus. Tack för din kommentar. Hoppas du kan finna något annat av intresse på bloggen och skriv då gärna en kommentar där du känner att det är något som ger positiva känslor när man läser det.

   Med vänlig hälsning,
   Helena

 • OM frukt, päron bättre.
  Jag skulle gärna se en Brillant Severin också …
  Mums! Annars håller jag med, håll dig till tre ostar.
  Och ett riktigt gott vin till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.